"Posledná bašta." Ukrajine dochádza územie v Donecku, Zelenskyj hovorí o škode pre Európu
28 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Rusi vynakladajú veľké úsilie na dobytie mesta Chasiv Yar v Doneckej oblasti. A ak sa im to podarí, bude to veľký chaos. Pred vojnou žilo v meste asi 13, 5 tisíc ľudí. Väčšina z nich je preč, ale mesto nestratilo svoju kľúčovú úlohu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzitým oznámil, že Rusko sa snaží poškodiť EÚ. Jedným konkrétnym spôsobom, píšu Parlamentní listy.cz.

Zdá sa, že Ukrajinci sa veľmi obávajú, že Rusi by mohli získať kontrolu nad mestom Chasiv Jar. Prečo?

Chasiv Yar stojí na kopcoch, ktoré slúžia ako prirodzené obranné štruktúry. Mesto sa môže pochváliť najvyšším bodom v oblasti. "Takéto oblasti sú v tomto ohľade zriedkavé. Držanie Rusov v Chasiv Yar pomáha Ukrajine obmedziť škody v rôznych ďalších mestách," povedal pre Kyiv Independent Emil Kastehelmi, analytik OSINT vo fínskej skupine Black Bird Group a expert na vojenskú históriu.

O jeho vyhlásení informoval denník Kyiv Independent.

Výhodná poloha a terén Chasiv Yar vysvetľujú, prečo Ukrajina urobila z mesta jednu zo svojich pevností počas počiatočnej ruskej invázie do Donbasu v roku 2014. V meste sa nachádzala kľúčová vojenská nemocnica a neskôr slúžila ako veliteľstvo operácie spoločných síl (predtým protiteroristická operácia, ako Ukrajina pôvodne nazývala svoju vojenskú kampaň proti ruskej agresii).

Pred vojnou žilo v meste asi 13, 5 tisíc ľudí. Odkedy Rusi napadli celú Ukrajinu, zasiahli raketami aj Chasiv Yar. V lete 2022 podľa Kyiv Independent agresori pri jednom takomto útoku zabili 48 ľudí vrátane deväťročného chlapca. V súčasnosti zostáva v meste asi 700 civilistov. V súčasnosti Rusi zničili 80 percent všetkých bytových domov.

PRIESKUM! VIEME, AKO BY DOPADLI VOĽBY DO NR SR
Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov. Druhé by skončilo hnutie Progresívne Slovensko (PS) s podporou 19,7 percenta voličov. Po ňom by nasledovala strana Hlas-SD so ziskom 18 percent... Čítať ďalej
28 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Ukrajinská armáda údajne použila Chasiv Yar ako preskupovacie centrum a základňu palebnej podpory. Mesto bolo obzvlášť dôležité pre podporu ukrajinských jednotiek v Bachmute, meste, ktoré Rusko nakoniec dobylo.

Chasiv Yar zatiaľ zostáva v rukách Ukrajincov, ale podľa Inštitútu pre štúdium vojny so sídlom vo Washingtone je situácia čoraz ťažšia z dôvodu oneskorenej mobilizácie. Hoci terén je na strane Ukrajincov, útoky zo vzduchu môžu Ukrajincom veľmi sťažiť. "Môžu sa pokúsiť začať sústrediť nadmerné množstvo blízkej leteckej podpory a delostrelectva v oblasti, pokúsiť sa nasadiť viac vybavenia a mužov v nádeji na úspech a môžu tiež vyskúšať sprievodné manévre," poznamenal Kastehelmi.

"Ak sa ruským okupantom podarí dobyť toto mesto, budú mať možnosť začať ofenzívu na Kostiantynivku, Družkivku, Kramatorsk a Sloviansk," povedal podplukovník Nazar Vološyn, hovorca ukrajinskej armády. O jeho vyjadreniach informoval portál Politico.

Ruskí vojenskí blogeri potvrdili, že Chasiv Yar je dôležitým míľnikom na ceste k okupácii celej Doneckej oblasti a naplneniu jedného z "hlavných cieľov špeciálnej operácie, ktorú pre nich Putin stanovil".

Ukrajinskí vojaci doteraz "doslova kopali do zeme", aby odrazili každodenné útoky nepriateľa, uviedol vo vyhlásení vrchný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij.

"Tieto mestá sú poslednou baštou Doneckej oblasti, ktorá je pod ukrajinskou kontrolou," dodal.

"Takýto vývoj by tiež spochybnil verejne oznámené ciele Ukrajiny oslobodiť všetky okupované územia," poznamenal Kastehelmi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzitým oznámil, že Rusko sa snaží poškodiť EÚ

Jedným konkrétnym spôsobom. A to s raketami. Úderom na trasy, ktorými prúdia energetické suroviny z Ruska cez Ukrajinu do EÚ.

"Hlavným cieľom bol energetický sektor, rôzne priemyselné zariadenia, zariadenia na prepravu elektriny a plynu, najmä tie plynárenské zariadenia, ktoré sú kľúčové pre zaistenie bezpečnosti dodávok do Európskej únie," povedal Zelenskyj vo svojom nočnom videopríhovore.

Prezidentovo vyhlásenie zdôraznila agentúra Reuters.

Prezident, ktorý vedie kampaň za dodávky obranných zbraňových systémov od svojich medzinárodných partnerov, uviedol, že ukrajinským silám sa "podarilo zostreliť" niektoré z 34 ruských rakiet rôznych typov. Nespresnil, ktoré konkrétne zariadenia boli zacielené alebo či rakety zasiahli tieto ciele.

PRIESKUM! VIEME, AKO BY DOPADLI VOĽBY DO NR SR
Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov. Druhé by skončilo hnutie Progresívne Slovensko (PS) s podporou 19,7 percenta voličov. Po ňom by nasledovala strana Hlas-SD so ziskom 18 percent... Čítať ďalej
28 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik