Poliaci sú zhrození, keď vidia mladých Ukrajincov v kaviarňach! Niektorých chcú vrátiť
28 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Česká republika stojí pred otázkou, či nasledovať niektoré európske krajiny a venovať pozornosť výzve Kyjeva na pomoc pri návrate ukrajinských mužov vo vojenskom veku v čase, keď napadnutej krajine dochádza trpezlivosť s tým, že zatiaľ čo mnohí Ukrajinci riskujú svoje životy každý deň, aby bránili svoju vlasť, iní utiekli do zahraničia, aby nemuseli bojovať, a zároveň chcú naďalej čerpať výhody. "Mnohí naši krajania boli a sú zhrození, keď vidia mladých ukrajinských mužov v kaviarňach a zároveň počujú o tom, koľko úsilia nás stojí pomoc Ukrajine," povedal podľa českého portálu Parlamentní listy poľský minister obrany otvorene. Pridala sa aj Litva.

Ukrajinská vláda tento týždeň prijala rozhodnutie, podľa ktorého muži vo veku od 18 do 60 rokov budú môcť získať pasy len na území Ukrajiny, a ministerstvo zahraničných vecí krajiny tiež rozhodlo o dočasnom pozastavení konzulárnych služieb pre mužov vo vojenskom veku, zatiaľ čo ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba podľa agentúry Reuters uviedol, že jeho krajania utiekli cez hranice. Kritizoval ich za to, že sa vyhýbajú povinnosti brániť svoju krajinu, ktorá je vo vojne už 26 mesiacov a čelí nedostatku vojakov.

Zatiaľ čo mnohí ukrajinskí obrancovia slúžia už mnoho mesiacov bez odpočinku v boji proti ruskej agresii, státisíce ďalších ukrajinských mužov vo vojenskom veku utiekli do zahraničia. Približne 860 000 ukrajinských mužov sa ukrýva v Európskej únii, ich krajina čelí nedostatku vojakov proti lepšie vybavenej a väčšej ruskej armáde.

Ukrajinskému ministrovi došla trpezlivosť s týmito spoluobčanmi a ostro kritizoval skutočnosť, že ukrajinskí muži podliehajúci brannej povinnosti žijú v zahraničí, ale stále chcú, aby im ich krajina poskytovala služby. "Ak si niekto myslí, že zatiaľ čo niekto bojuje ďaleko v prvej línii a riskuje svoj život za tento štát, zatiaľ čo niekto iný zostáva v zahraničí a prijíma služby nášho štátu, potom to tak nefunguje," napísal.

"Ako to vyzerá teraz: muž vojenského veku odišiel do zahraničia, ukázal svojmu štátu, že mu nezáleží na jeho prežití, a potom príde a chce od tohto štátu prijímať služby. Takto to nefunguje. Naša krajina je vo vojne," povedal Kuleba a dodal, že zatiaľ čo mnohí Ukrajinci riskujú svoje životy každý deň, aby ochránili svoju vlasť, niektorí ich spoluobčania využívajú služby len v zahraničí.

Pomôcť Ukrajine s nedostatkom vojakov alebo nie?

Po rozhodnutí ukrajinskej vlády Česká republika čaká na rozhodnutie, či umožní Ukrajincom vo vojenskom veku zosta a otočiť sa tak chrbtom k žiadosti Kyjeva o pomoc pri riešení nedostatku vojakov, alebo bude nasledovať niektoré európske krajiny, v ktorých je výzva na vyslanie Ukrajincov, ktorí sa ukrývajú pred brannou povinnosťou, brániť svoju vlasť. Problém sa týka aj Českej republiky, do ktorej pred vojnou utiekli nielen ženy, deti a muži, ktorí sú oslobodení od brannej povinnosti. Podľa štatistík z roku 2023 tvorili muži 35 % ekonomicky aktívnych držiteľov dočasnej ochrany.

Nemecko už odmietlo poslúchnuť výzvu Ukrajiny s tým, že na jeho území budú mať povolený vstup aj Ukrajinci s invalidnými pasmi, zatiaľ čo Litva, ktorej minister obrany Laurynas Kaschiunas podľa spravodajského webu Delfi povedal, že Litva je pripravená pomôcť Ukrajine repatriovať mužov v brannom veku.

"Ukrajina zúfalo potrebuje mobilizačnú rezervu. Sú to tí občania, ktorí môžu byť v tom veku a odišli. Nie je to fér voči tým Ukrajincom, ktorí bojujú za svoju krajinu," povedal litovský minister, ktorý rovnako ako Kuleba poukázal na to, že zatiaľ čo niektorí Ukrajinci sa vyhýbajú vojenskej službe, mnohí ich spoluobčania riskujú každý deň svoje životy, aby bránili svoju vlasť.

Kaschiunas odmietol myšlienku, že riešenie by znamenalo, že ukrajinskí muži by boli zhromaždení a prepravení na Ukrajinu, ale mohli by zabudnúť na výhody, ktoré teraz žnú. "Bude to oddelené od niektorých sociálnych dávok, pracovných povolení, papierovania. Toto sú zjavne možnosti," načrtol litovský minister, ktorého krajina má teraz takmer 5000 mužov v mobilizačnom veku, ktorí utiekli do Litvy po začiatku vojny, a celkovo takmer 35.000 mužov vo vojenskom veku, ak sa započítajú aj tí Ukrajinci, ktorí prišli do krajiny pred začiatkom ruskej invázie.

Litovská ministerka vnútra Agne Bilotaite poznamenala, že bude dôležité vidieť, ako sa rozhodnú susedia krajiny, a že chce o tejto otázke diskutovať s ostatnými pobaltskými štátmi a Poľskom.

RTVS SI NEDÁME UNIESŤ! - kričí na plné ústa komplet "apolitická" exmoderátorka RTVS! Ale zaspala dobu (VIDEO)
Komplet "apolitická" exmoderátorka RTVS si doslova nakladá do vlastnej pusy! Progresívne Slovensko robí svoju kampaň naplno a využíva na to aj aktuálne dianie. Inak tomu nebolo ani v stredu večer v Košiciach, kde v diskusii na stretnutí s občanmi... Čítať ďalej
28 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Mladí Ukrajinci v poľských kaviarňach

Aj z Poľska už zaznievajú názory, že Ukrajine by sa malo pomôcť s návratom ukrajinských mužov. Poľský podpredseda vlády a minister obrany Władysław Kosiniak-Kamysz povedal, že ho neprekvapilo rozhodnutie Ukrajiny prerušiť služby svojim občanom, ktorí sa ukrývajú v zahraničí, od vojenskej služby. "Nie som prekvapený, že ukrajinský minister zahraničných vecí prijal takéto rozhodnutie," povedal a dodal, že Ukrajina naliehavo potrebuje poslať nových vojakov na frontovú líniu.

"Myslím si, že mnohí naši krajania boli a sú zhrození, keď vidia mladých ukrajinských mužov v kaviarňach a počujú, koľko úsilia nás stojí pomoc Ukrajine," povedal a kritizoval prístup niektorých Ukrajincov k obrane svojej vlasti a dodal, že preto nie sú prekvapení, že tí, ktorí sú na fronte, majú oprávnený hnev na svojich rovesníkov. ktorí boli "rozptýlení po celom svete".

Pripomenul, že Poľsko navrhlo ukrajinskej strane, že je schopná pomôcť identifikovať tých, ktorí majú vojenskú službu a mali by ísť na Ukrajinu. "Je to občianska povinnosť," povedala Kosiniaková-Kamyszová, keď sa davy mladých ukrajinských mužov ponáhľali zaplaviť pasové úrady svojej krajiny v Poľsku a požadovali svoje doklady.

Napríklad český europoslanec Alexandr Vondra (ODS) má jasno v otázke prístupu Českej republiky a hovorí, že by sme nemali poľaviť v podpore napadnutej Ukrajiny, ale zároveň by mali za svoju krajinu bojovať samotní ukrajinskí muži. Na otázku novinára Radeka Bartoníčka, akú radu by dal Ukrajincovi, ktorý chce, aby ruská armáda čo najskôr opustila krajinu, odpovedal, že ak by bol zdravý mladý muž, povedal by mu, aby sa vrátil a bojoval. "Prečo tam nie ste?" spýtal sa mladých ukrajinských mužov, ktorí by od nás chceli počuť, ako pomôžeme jeho krajine s dodávkami zbraní.

Profesor vážne! Európania sú v hroznej situácii
Známy americký politológ, profesor Mearsheimer, hovoril v podcaste Reinvent The Money. Jeho slová však neboli optimistické. Podľa neho Rusko na Ukrajine zvíťazí. Zároveň, ak by Európania boli schopní vyvinúť dostatočný tlak na USA, takéto ťažkosti... Čítať ďalej
28 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik