Profesor vážne! Európania sú v hroznej situácii
28 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Známy americký politológ, profesor Mearsheimer, hovoril v podcaste Reinvent The Money. Jeho slová však neboli optimistické. Podľa neho Rusko na Ukrajine zvíťazí. Zároveň, ak by Európania boli schopní vyvinúť dostatočný tlak na USA, takéto ťažkosti by nevznikli. Z historických dôvodov odmietol, že by Rusi chceli dobyť pobaltské krajiny. Ale aj tak bude strata Ukrajiny znamenať oslabenie dôvery v NATO a tiež v Spojené štáty.

Profesor verí, že EÚ a NATO sú dve najúspešnejšie inštitúcie v histórii z hľadiska spoločnej zahraničnej politiky. Európska zahraničná politika však vo veľkej miere závisí od jej vzťahu so Spojenými štátmi. Povedal, že Európania prijali svet, v ktorom Amerika poskytuje bezpečnosť európskym štátom. "Na oplátku Európania robia to, čo od nich USA chcú, pokiaľ ide o zahraničnú politiku," poznamenal. Európa teda nemá nezávislú zahraničnú politiku. Podľa profesora to nie je zdravý vzťah.

Európa sa nikdy nestane regionálnym hegemónom, určite nie bez USA. Podľa neho sú USA lepidlom, ktoré drží Európu pohromade, a ak by sa Európania museli postarať sami o seba, napríklad Nemecko by muselo zabezpečiť vlastnú bezpečnosť, to by spôsobilo nespokojnosť medzi susednými štátmi. Preto majú európske štáty radi americkú bezpečnosť, pretože si nemusia navzájom konkurovať a namiesto toho môžu zbohatnúť. To však vytvára závislosť a potrebu poslúchať USA. Expanzia NATO na Ukrajinu je dokonalým príkladom, povedal Mearsheimer a pripomenul, ako sa Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy postavili proti tomu v roku 2008 s tým, že by to bola katastrofa, ale USA to zvládli. Ak by USA boli schopné vzdorovať vtedy, Európa by nebola v dnešných problémoch, povedal.

Ak by USA opustili Európu, Európa by sa rozpadla a každá krajina by si musela vytvoriť vlastnú zahraničnú politiku. "Európania sú v hroznej situácii, keď musia nasledovať diktát Spojených štátov, aby udržali Američanov v Európe," povedal. Povedal tiež, že neexistuje nič také ako dobré riešenie, verí, že nie je v záujme Európy odtrhnúť sa od USA a že záujem mať americký ochranný dáždnik nad hlavou je naozaj veľký. Európania by však mali tvrdšie zakročiť proti nemu, keď Američania prídu s hlúpymi návrhmi.

"Myslím si, že by dávalo zmysel, aby Francúzsko, Nemecko a európske krajiny odolali rozširovaniu NATO a vyvinuli väčší tlak na USA, aby ukončili vojnu na Ukrajine oveľa skôr. Potom, čo to začalo. Ale netlačia, nasledujú Američanov a ukáže sa, že Rusi na Ukrajine vyhrajú, čo bude mať naozaj negatívne dôsledky pre NATO a pre Európu všeobecne," odhadol.

KONFLIKT MEDZI RUSKOM A ZÁPADOM! Ak áno, tak ako?
Dve možnosti vývoja konfliktu medzi Ruskom a Západom. Ruský politológ Rostislav Iščenko pomenoval dve možnosti ďalšieho vývoja udalostí v konfrontácii medzi Ruskom a kolektívnym Západom. Ruské víťazstvo „Ak sa Rusku tento rok podarí zlomiť... Čítať ďalej
27 | 04 | 2024 | Milan Laca

Aké dôsledky? NATO vsadilo na konflikte svoju reputáciu. A ak Rusi vyhrajú a Ukrajinci prehrajú, bude to veľká rana a oslabí to alianciu a začne sa v nej rozdeľovať. Napríklad medzi Francúzskom a Nemeckom alebo Maďarskom a ďalšími krajinami. Nehovoriac o tom, že Európania by začali spochybňovať transatlantické väzby, schopnosť Američanov robiť správne rozhodnutia a chrániť ich. "Takže si myslím, že to bude mať veľmi negatívne dôsledky, keď bude jasné, aké zlyhanie sa stalo na Ukrajine. Čo sa stalo," povedal.

Podľa neho však zlyhanie na Ukrajine nepovedie k rozhodnutiu Ruska pokračovať za Ukrajinu. "Toto je mýtus, ktorý sa šíri na Západe s cieľom posilniť pokračujúcu podporu Ukrajiny," povedal a dodal, že mnohí ľudia v Európe a USA už pochopili, že podpora Ukrajiny je kontraproduktívna.

Preto hrozby pritvrdzujú a Rusko je prezentované ako druhá inkarnácia ZSSR alebo Tretej ríše, ktorá, ak sa nezastaví, dobyje Európu až po Dunkerque. "Je to nezmysel, Rusi nemajú ani vojenské kapacity, ani záujem dobyť celú Ukrajinu. Je dôležité si to uvedomiť. Ľudia hovoria o dobývaní území za hranicami Ukrajiny? Neexistuje žiadny dôkaz, že chcú dobyť celú Ukrajinu," povedal. A že to hovoria tajné služby? Mearsheimer to oprášil a povedal, že ak by to tajná služba skutočne zistila, už dávno by to uniklo.

Podľa neho Rusi nechcú útočiť na krajiny NATO a dostať sa do vojny so Spojenými štátmi. "To by bola hlúposť. Preto Rusi nikdy neprejavili záujem o dobytie pobaltských štátov. Rusov zaujíma jedna vec, že Ukrajina nie je v NATO. Nemajú záujem dobývať krajiny východnej Európy. Boli tam už predtým, prešli si tým a nedopadlo to veľmi dobre. Rusi po roku 1989 sa radi stiahli z východnej Európy. Okupácia a kontrola východnej Európy bola nočnou morou. V roku 1956 museli napadnúť Maďarsko, v roku 1968 napadnúť Československo, v roku 1953 potlačiť nemecké povstanie, museli sa vysporiadať s krajinami ako Rumunsko a Albánsko, ktoré ich neustále znepokojovali," povedal s tým, že Rusi vedia, že okupácia území, kde ich ľudia nemajú radi, vedie k povstaniam a problémom. Problémom, ktoré nestoja za to.

Hovoril aj o rozširovaní Európskej únie. Podľa jeho názoru by EÚ mala zastaviť rozširovanie a rozhodne by sa nemala rozširovať do krajín ako Ukrajina alebo Bielorusko. Budúcnosť EÚ závisí od NATO, hovorí. Po zvolení Donalda Trumpa je malá pravdepodobnosť, že NATO bude oslabené alebo zrušené. A potom by Európa mala problém, ani nie tak kvôli hrozbe zo strany Ruska, ale kvôli súťaži o moc pri zaistení bezpečnosti.

REMIŠOVÁ NEZVLÁDLA ŽILINKOVU KRITIKU! Pred GP ako školáčka, no na webe hrdinka (VIDEO)
Všetkým je jasné, že výlevy našej Pallas Aténe a Vasilise premúdrej Veronike Remišovej musí vždy niekto napísať. Inak sa vo vyjadrovaní nepohne a potom je urazená. Tak to bolo aj po reakcii generálneho prokurátora (GP) Maroša Žilinku na jej výstup... Čítať ďalej
27 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Podľa Johna Mearsheimera ani Čína nedokázala presvedčiť Rusko, aby sa stiahlo z Ukrajiny, pretože Rusko považuje Ukrajinu v NATO za bezpečnostnú hrozbu.

Nakoniec bol požiadaný, aby povedal niečo pozitívne. Ale profesor odmietol. "Nemám nič pozitívne. Myslím si, že situácia sa ešte zhorší. A myslím si, že väčšina ľudí nevie, v akom chaose sme. Ako som povedal, myslím si, že Rusi na Ukrajine vyhrajú. Myslím si, že to bude mať negatívne dôsledky pre Európu, spôsobí to veľa škody v NATO. Myslím si, že nacionalizmus rastie na celom svete. Myslím si, že liberálne režimy v Európe, ktoré prosperovali v čase jednej superveľmoci, majú problémy. Ak sa pozriete na domácu politiku v USA, ako Donald Trump vníma demokraciu, je jasné, že USA majú tiež problém..." Povedal a pokračoval, že budú problémy na Blízkom východe, medzi Iránom a Izraelom, ako aj v Európe a obzvlášť dôležité pre Američanov aj v juhovýchodnej Ázii.

"Existuje toľko spôsobov, ako môžeme skončiť v problémoch, a je ťažké povedať, ako tieto problémy vyriešiť," povedal a dodal, že ak by to bolo jednoduché, o riešeniach by sa už diskutovalo.

Čaputová a tí jej progresívni pseudoumelci sa zase už raz HISTORICKY ZHOVADILI!
Pamätám si, ako kedysi slávni speváci a herci organizovali benefičné zbierky na hladujúce deti v Afrike. Od tých by si mali brať príklad tie naše pseudocelebritky. Skonštatoval to na sociálnej sieti podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha v reakcii na... Čítať ďalej
27 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik