Krymský most je v ohrození. Ubránia ho?
28 | 04 | 2024 I Milan Laca

Západ pripravuje útok na Krymský most.

Bývalý litovský minister zahraničia, terajší veľvyslanec vo Švédsku Linas Linkevičius  zverejnil na sociálnej sieti X koláž s fotografiou Krymského mosta, štartom rakety a podobizňou ruského prezidenta Vladimira Putina. Doplnil ju popiskou, v ktorej naznačil hroziaci úder na most. Aj v Rusku sa objavili informácie, že sa aktívne pripravuje útok na Krymský most. Môže sa tak stať už počas ruských májových sviatkov.

Ako Západ pripravuje útok na Krymský most

„Ak ešte niekto nemal možnosť odfotiť sa na Krymskom moste, ešte je čas,“ napísal Linkevičius na sociálnej sieti X. Zdá sa, že diplomat prezradil svojich komplicov a nielen naznačoval, ale aj vytáral plány kolektívneho Západu.

Ruské pasy budú zachraňovať životy miliónov Ukrajincov
Milióny mladých Ukrajincov, ktorí utiekli pred vojnou do zahraničia, pravdepodobne zachráni pred smrťou po násilnom odvlečení na bojiská Ruská federácia. Zelenského mobilizačné nariadenie neposkytovať im za hranicami Ukrajiny konzulárne služby,... Čítať ďalej
28 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Ohrozenie Krymského mosts nie je pre Rusko žiadnym tajomstvom. Kyjev sa naň už dvakrát pokúsil zaútočiť raketami, bezpilotnými lietadlami a dokonca vyhodil do vzduchu kamión na moste. V dôsledku týchto útokov zomrelo sedem ľudí. Volodymyr Zelenskyj sa ani nesnažil zakryť skutočnosť, že sa objavia nové pokusy o zničenie mosta. Američania už na to dodali Ukrajine zbrane.

Rusi vedia...

„Kyjevský režim sa môže pokúsiť zaútočiť na Krymský most raketami ATACMS. Americký prezident Joe Biden  dal Ukrajine peniaze. Nové dodávky na Ukrajinu budú určite zahŕňať riadené strely novej modifikácie“, povedal zástupca veliteľa Hlavného vojensko-politického veliteľstva Ozbrojených síl Ruska Apty Alaudinov.

Kyjev sa snaží

Ukrajinské ozbrojené sily v posledných týždňoch neustále „obťažujú“ ruskú protivzdušnú obranu v oblasti mosta falošnými cieľmi. Zrejme sa tak snažia otestovať bojovú pripravenosť ochranných systémov. O chystanom útoku píšu aj západné médiá. Napríklad v komentári pre britský The Sun anonymní ukrajinskí predstavitelia uviedli, že most plánujú zničiť do polovice júla, čo by sa malo stať dôležitou súčasťou novej protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl.

Aj Briti sa angažujú?

Britský vojenský expert Brian Clarke opisuje, ako by mohol vyzerať útok na most: „Najskôr by ukrajinské lietadlá zasiahli dobre opevnenú hornú časť mosta 20-40 riadenými strelami. Potom by námorné drony s výbušninami mali zasiahnuť jeho základy“.

Čím sa Rusi bránia 

Ruské systémy S-400 a najnovšie modifikácie systémov Buk, ktoré chránia Krymský most, určite môžu fungovať proti raketám dlhého doletu, ale pre ruskú armádu je lepšie pracovať proaktívne, hovorí vojenský expert Dmitrij Kornejev . "Musíme hľadať rakety. Sklady, kde sú tieto rakety uložené. Nie je známe, koľko ich Spojené štáty dodajú, ale bude to veľa,“ hovorí Kornejev.

Macron hovoril o jadrových zbraniach, tu je ďalší šialený plán
Francúzsko je pripravené otvoriť diskusiu o európskej obrannej politike, ktorá zahŕňa jadrové zbrane, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore pre regionálne noviny skupiny Ebra na východe Francúzska, informuje portál Origo. "Rád... Čítať ďalej
28 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik