Americké spravodajské služby: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili
27 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii. V sobotu (27. 4.) o tom s odvolaním sa na americký denník The Wall Street Journal (WSJ) informovala agentúra Reuters.

Navaľnyj bol jedným z najvýraznejších kritikov Kremľa. Podľa ruských úradov zomrel 16. februára v trestaneckej kolónii IK-3, známej aj pod názvom Polárny vlk. Podľa oficiálnej verzie zomrel prirodzenou smrťou. Navaľného spolupracovníci sú presvedčení, že ho zavraždili. Toto tvrdenie chcú podložiť aj dôkazmi.

Putin označil Navaľného smrť za nešťastnú

Kremeľ opakovane poprel akúkoľvek účasť štátu na smrti Navaľného. Putin ju v marci označil za nešťastnú. Povedal, že chcel politika vydať Západu v rámci výmeny väzňov za predpokladu, že sa Navaľnyj nikdy nevráti do Ruska. Aj Navaľného spojenci tvrdili, že sa takéto rokovania viedli.

WSJ citujúc nemenovaných predstaviteľov oboznámených so záležitosťou napísal, že americké tajné služby dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Washington však podľa denníka Putina nezbavil celkovej zodpovednosti vzhľadom na to, že Navaľnyj bol terčom ruských úradov niekoľko rokov. Vo väzení si odpykával 19-ročný trest odňatia slobody za „extrémizmus“, čo Západ považoval za politicky motivované obvinenie. 

Peskov: Opäť prázdne špekulácie

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v sobotu povedal, že videl správu WSJ, ktorá  podľa neho obsahuje "prázdne špekulácie". "Materiál som videl, nepovedal by som, že ide o kvalitný materiál, ktorý si zaslúži pozornosť," povedal Peskov novinárom, keď sa ho k veci pýtali.

Putin, Peskov, foto: TASR/AP

Agentúra Reuters nemohla nezávisle overiť správu WSJ. Denník sa podľa Reuters odvoláva na zdroje, v ktorých sa uvádzalo, že nález bol „široko akceptovaný v rámci spravodajskej komunity a zdieľaný niekoľkými agentúrami vrátane Ústrednej spravodajskej služby (CIA), Úradu riaditeľa národnej rozviedky a ministerstva zahraničných vecí“.
 
Navaľného zadržali a vzali do väzby v januári 2021 – v deň jeho návratu návrate z Nemecka, kde sa zotavoval po otrave nervovoparalytickou látkou novičok. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ten to poprel.
NA POPUKANIE! Biden dostal ASISTENTOV NA CHODENIE
Biely dom sa po niekoľkých karamboloch amerického prezidenta Joea Bidena – a silnejúcich otázkach verejnosti o jeho schopnosti vykonávať prezidentskú funkciu aj v ďalšom období – rozhodol nasadiť „voditeľov“, ktorí prezidenta USA na verejnosti... Čítať ďalej
27 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik