Hlina vyzýva Tarabu! Taraba jeho hoax vyvracia (VIDEO)
25 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

V stredu, 24. apríla u poslanca NR SR Alojza Hlinu (SaS) vypukla panika – vláda podľa neho do parlamentu posunula zákon, ktorý umožní hromadný výrub stromov. Kvôli ekonomickým záujmom vlády je tak podľa Hlinu ohrozených niekoľko stotisíc drevín. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) vysvetľuje, že Hlina sa podpísal pod rozšírenie ďalšieho hoaxu.

Alojz Hlina vo videu vyzýva k zastaveniu Tomáša Tarabu, ktorý si dovolil do parlamentu posunúť zákon cez skrátené legislatívne konanie, ktorým podľa Hlinu spustí nekontrolovateľný výrub stromov. Tomáš Taraba uvádza veci na pravú mieru a vyvracia hoax – zákon sa vôbec netýka lesov, ani parkov, ale len poľnohospodárov, ktorí na svojom pozemku potrebujú zlikvidovať náletové dreviny. Okrem toho vyvrátil aj ďalšie dva nezmysly – o „odstrihnutí“ národných parkov od financovania a prepúšťaní v štátnej správe.

Tisíce drevín v ohrození

„Prosím vás pekne, zastavme toho kotlebovca v obleku, Tarabu! To, čo si dnes dovolil, je neskutočné. Na vládu predložil návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní, vláda ho schválila, pošle ho ku nám do parlamentu a v skrátenom si ho chcú schváliť,“hovorí Alojz Hlina, ktorý novelizáciu zákona 543/2002 o ochrane prírody a krajiny nazval „rúbací zákon“.

„Ako taký strom rastúci si v obci, alebo pri obci napĺňa dôvody, aby to predložili v skrátenom? Ako si vôbec dovolili predložiť taký návrh zákona? Ak to príjmu, zmení sa obraz našej krajiny. Robme niečo, musíme ich zastaviť,“  vyzýva Hlina vo videu ľudí na Facebooku.

To chce vysvetlenie

Slová, ako „rúbací zákon“, či tvrdenie o zmene obrazu našej krajiny skutočne znejú až hrozivo. Tomáš Taraba však hovorí, že o nič také nejde. Už ako opozičný poslanec hovoril o tom, že poľnohospodári by mali mať možnosť na svojich poliach, kde pestujú poľnohospodárske plodiny, zbaviť sa napríklad náletových drevín.

„Nevzťahuje sa to na lesy, ani na parky v mestách, nevzťahuje sa to ani na cintoríny,  ale aby na pozemkoch, ktoré sú určené na pôdohospodársku činnosť mohli v zrýchlenom konaní robiť výruby náletových drevín,“objasňuje Taraba. Dopĺňa, že práve v týchto miestach sa premnožuje divá zver, kade aj medvede sa častokrát približujú k ľudským obydliam.

Potravinová sebestačnosť

Toto sú podľa ministra účinné nástroje, vďaka ktorým slovenskí poľnohospodári nemusia v čase najnižšej potravinovej sebestačnosti zápasiť s byrokraciou

„Kto je proti tomuto tak je proti tomu, aby bolo Slovensko potravinovo sebestačné,“hovorí Taraba s tým, že ak bude novelizácia zákona schválená, poľnohospodár nebude nútený zháňať si povolenia na výrub náletových drevín, ale bude môcť v rámci svojho pozemku konať.

Ďalšie dva hoaxy

Vo videu Taraba okrem hoaxu o „rúbacom zákone“ hovorí aj tom, že národné parky budú aj naďalej normálne financované z envirofondu, pretože práve tento fond slúži na financovanie všetkého, čo sa týka ochrany prírody.

Ďalší hoax vznikol v súvislosti s masívnym prepúšťaním v štátnej správe. Tu Taraba hovorí, že prepustení budú prevažne tzv. „dohodári“. Navyše je potrebné zachovať efektívne pracovné miesta. Ako príklad uvádza rezort, ktorý riadi. Pýta sa, či MŽP potrebuje zamestnávať 6 a pol tisíca ľudí.

Poslanci rokujú o návrhu na skrátené konanie k novele o výskyte medveďov
Poslanci Národnej rady (NR) SR začali vo štvrtok dopoludnia rokovať o návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou sa mení aj zákon o civilnej ochrane. Novela má podľa envirorezortu... Čítať ďalej
25 | 04 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik