ODHALENIA NKÚ! Stámilionové covidové Eldorádo (VIDEO)
23 | 04 | 2024 I Eka Balašková

Mnohí ľudia na šialené opatrenia a všetko okolo covidu už pozabudli. Ďalší si myslia, že pravda nikdy nevyjde na svetlo sveta a iní sú podráždení z faktu, že vyšetrovanie covidového šialenstva trvá „príliš dlho“. Od súčasnej vlády očakávali, že okamžite vyšetrí to, čo so Slovenskom dorobili vlády pod vedením najskôr Matoviča (OĽaNO), potom Hegera (Demokrati) a napokon aj „apolitického“ Ódora (PS). Že je problém si uvedomujú aj poslanci Richard Glück a Tibor Gašpar (Smer-SSD), ktorí vo videu informujú o správe vydanej Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ).

Glück a Gašpar vo videu vysvetľujú, prečo sa súčasná vláda nechce unáhliť, no teraz prichádza správa NKÚ, ktorá hovorí o šialených zisteniach – zbytočné vakcíny vďaka minulým vládam budeme nútení platiť ešte tri roky. A to aj keby sme ich nevyužili. Obaja avizujú, že NKÚ pracuje na ďalších zisteniach, no na rad budú musieť prísť aj OČTK.

Nerobia divadlo

Tibor Gašpar upozorňuje, že neprišli robiť divadlo, pri ktorom budú teatrálne vyťahovať ľudí z postele, aby ich neskôr museli potichúčky pustiť, veď nie sú športoví rybári. „Budovať si politický úspech na zneužívaní orgánov činných v trestnom konaní je nebezpečná hra bláznov, ktorá na konci nikomu nepomôže. OČTK musia konať slobodne a bez politických zásahov a vyzerá to tak, že aj konajú,“hovorí bývalý policajný prezident vo videu.

Problém má nie len Leyenová

Glück tvrdí, že správa NKÚ hovorí o „brutálne nehospodárnom nákupe“ vakcín proti covidu v období 2022-23.

„Všetci vieme, že celý proces dojednávania zmluvných podmienok vedený Európskou komisiou bol podrobený kritike viacerých inštitúcií, ako napríklad Európskeho dvora audítorov, alebo európskym ombudsmanom, z dôvodu nízkej transparentnosti. Iste ste zachytili aj škandalózne smsky medzi Uršuľou von der Leyen a šéfom Pfizeru, v ktorých mala dohadovať nákup vakcín za 20 miliárd eur, to je 20 tisíc miliónov eur,“ dodáva pre lepšiu predstavu Glück a Gašpar ho dopĺňa, v čom bol nákup nehospodárny.

Vakcína od spoločnosti Pfizer / Twitter (@consumerconnekt)

O čom je stanovisko NKÚ

„Aj keď Slovensko v roku 2022 reálne nepotrebovalo nakúpiť ani jednu jedinú dávku vakcíny, v skutočnosti mu bolo dodaných ďalších 5,8 milióna dávok za 151 miliónov eur,“hovorí Tibor Gašpar a dopĺňa, že ešte koncom roka 2022 sme mali nepoužitých viac, ako 6 miliónov dávok, pričom viac, ako polovica z nich exspirovala (skončila im doba použiteľnosti, pozn. red.) „Úsmevné je, že Slovensko minulý rok darovalo spolu vyše 5,1 milióna vakcín,“ dokresľuje obraz toho, čo sa dialo Gašpar.

Odobrať nemusíme, platiť budeme

Glück dodáva, že v roku 2023 Slovensko podpísalo dodatok k zmluve s Pfizerom, v korom sa zaviazalo nakúpiť ďalšie vakcíny proti covidu. Nepotrebnú chemikáliu sme sa podľa Glücka, čítajúceho zo správy NKÚ, zaviazali nakupovať do roku 2026. „V zmysle absolútne nevýhodnej zmluvy máme síce možnosť neodobrať časť dohodnutého objemu, podmienkou však je, že za neodobraté dávky musí Slovensko zaplatiť firme Pfizer približne polovicu z ich ceny,“dodáva Glück.

Nenechajú to tak

Tibor Gašpar tvrdí, že NKÚ aktuálne pracuje na podrobnej analýze našich výdavkov za povinné testovanie, MOM-ky, či nákup zdravotníckych pomôcok. Nezabudnú ani na nákup vakcín. „Matovič, Heger, Ódor a ich vlády sa musia zodpovedať za to, čo nám dorobili s našou krajinou,“ poznamenáva Gašpar a Glücka tiež zaujíma, kde skončili peniaze, za ktoré sme mohli mať postavenú jednu modernú nemocnicu.

„Preto som rád, že kompetentné orgány pracujú, a verím, že tí ktorí pochybili, pred spravodlivosťou neujdú,“ uzatvára Glück.

Kotlár: Odporúčam za žiadnych okolností nepodpísať Pandemickú zmluvu s WHO!
Splnomocnenec vlády pre preverenie procesov riadenia a manažovania zdrojov počas „pandémie“ COVID – 19 Peter Kotlár má povinnosť, reagovať na blížiacu sa ratifikáciu WHO Pandemickej zmluvy. Vážení spoluobčania, Zaslal som príslušným inštanciám... Čítať ďalej
22 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik