Veľké zmeny v dôchodkovom systéme. Týkať sa môžu KAŽDÉHO
19 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Dôchodky – večná téma. Aj tých, ktorí o nich rozhodujú, teda politikov, no hlavne tých, ktorí z nich žijú po tom, ako si odpracovali desiatky rokov. Aj v súčasnom období prináša dôchodkový systém niekoľko zmien. „Na svedomí“ ich má novela zákona o sociálnom poistení. S ňou prichádza aj zmena, podľa ktorej od tohto roka 13-ty dôchodok už nebude sociálnou, ale dôchodkovou dávkou. Čo všetko schválil parlament vo štvrtok, 18. apríla? Ako sa vás dotknú tieto zmeny?

Zmeny sa týkajú predčasných dôchodkov, platiť však budú až od 15. mája. Zmena sa bude týkať aj 13-tych dôchodkov, no opozícia s týmito zmenami nesúhlasí.

Predčasní dôchodcovia

Ak sa chystáte do predčasného dôchodku, doteraz ste doň mohli odísť po 40-tich odpracovaných rokoch.  Táto podmienka na získanie nároku na predčasný dôchodok bude naviazaná na zmenu strednej dĺžky života, a to rovnakým spôsobom ako v prípade všeobecného dôchodkového veku, informuje portál Dnes24.sk. Znamená to, že vek, kedy budete mať nárok na predčasný dôchodok sa bude postupne zvyšovať.

Ak však o predčasný dôchodok požiadate pred 15-tym májom, bude vám priznaný podľa starého zákona. Ročník 1961 bude musieť mať odpracovaných 40 rokov a 2 mesiace. Ročník 1962 40 rokov a 4 mesiace atď.

Kotlár ide TVRDO po subjektoch, ktoré prevádzkovali MOM
Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 a poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Kotlár (SNS) požiadal Finančnú správu (FS) SR o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali... Čítať ďalej
18 | 04 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Zmeny od 15. mája

„Pri predčasných dôchodkoch po 40 odpracovaných rokoch sa už nebude suma dôchodku krátiť len o 0,3 % za každých 30 dní, chýbajúcich do dosiahnutia dôchodkového veku. Rovnako, ako pri „klasických“ predčasných dôchodkoch, aj pri predčasných dôchodkoch po 40 odpracovaných rokoch sa bude suma dôchodku krátiť o 0,5 % za každých 30 dní, chýbajúcich do dosiahnutia dôchodkového veku,"vysvetlil novelu v praxi Jozef Mihál, daňový odborník a bývalý minister práce.

Trinásty dôchodok

Poberatelia starobných, ako aj iných dôchodkov v tomto roku dostanú trinásty dôchodok v sume 606,30 eur. Dnes24.sk informujú, že trinásty dôchodok bude dôchodkovou dávkou a bude stanovený ako priemerný dôchodok za predchádzajúci rok. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) vyčíslil, že v tomto roku na trináste dôchodky štát bude musieť nájsť 828 miliónov eur.

Pokiaľ poberáte dôchodok nižší, ako 300 eur, suma trinásteho dôchodku bude minimálne 300 eur. Ak máte súbeh viacero dôchodkových dávkov, dostanete len jeden trinásty dôchodok a to v najvyššej sume.

„Trinásty dôchodok dostanú aj bývalí príslušníci bezpečnostných zborov. Vyhoveli sme aj združeniam, ktoré zastrešujú invalidných seniorov a to tak, že poberatelia, ktorí už dosiahli dôchodkový vek, dostanú 13. dôchodok vo výške 606,30 eura,"uviedol minister Tomáš. Pokiaľ to bude nevyhnutné, vláda môže vydať nariadenie, podľa ktorého bude môcť určitú časť 13. dôchodku vyplatiť skôr.

Ani sociálne, ani solídne

„Tento dôchodok nepokladám za solidárny ani za sociálny, lebo maximálnu výšku toho dôchodku dostanú tí dôchodcovia, ktorí majú najvyššie dôchodky, a minimálnu výšku dôchodku dostanú tí, ktorí majú najnižšie dôchodky,“myslí si poslanec NR SR Vladimír Ledecký (SaS).

Čakajú Fond na podporu umenia zmeny?
Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere štvrtkového rokovania venovali novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU), ktorá je v druhom čítaní. Šéf Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) vysvetľoval v pléne dôvody zmien, ktoré... Čítať ďalej
19 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik