Kéry sa pýta KDH: Dali ste si urobiť prieskum, aby ste vedeli, kam sa názorovo obrátiť?
20 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Na kresťanských demokratov od voličov spustila vlna kritiky. Nepáči sa im podpora ultra liberálneho prezidentského kandidáta, mnohí dokonca nesúhlasia ani s opozičným spojenectvom s PS. Pod príspevkami na sociálnych sieťach si to zlizli aj za „záškodnícke“ akcie proti Slovensku v EP, kde sa podpisujú pod listy namierené proti konaniu vlády a žiadajúce o pozastavenie eurofondov.

KDH preto „otáča“ a okrem výzvy vláde, aby nepodporila zapísanie práva na interrupcie do Charty práv EÚ, ich europoslanci nepodporili migračný pakt. Otázne je, či im niekto ešte verí. Lebo z radov koalície sa ozývajú nedôverčivé hlasy. Po viacerých ľavicových politikoch sa ozval aj Marián Kéry (Smer-SSD). Ten si KDH-cku názorovú otočku nevie vysvetliť inak, ako prieskumom, vďaka ktorému KDH zistilo, že jeho volič sa na veci pozerá celkom inak, ako oni. Lenže činy ostávajú.

Otáčajú

Ešte pred troma týždňami kresťanskí demokrati hlásali podporu Ivanovi Korčokovi v druhom kole prezidentských volieb. Na víťaznú vlne sa Korčok neviezol a to bol aj pre KDH signál, že volič chce niečo iné. Pred troma dňami preto prišli s výzvou, aby slovenská vláda nepodporila návrh, že by interrupcia bola zaradená medzi  základné práva, teda do Charty práv EÚ.

„KDH vždy stálo a bude stáť na strane ochrany ľudského života. Sme zdesení, že dnes, keď Slovensko, ale aj celá EÚ, čelí mimoriadnym výzvam, sledujeme nezmyselné útoky na túto najvyššiu hodnotu - hodnotu života a slobodu svedomia, myslenia a vierovyznania. Preto vyzývame aj vládu SR, aby toto bezprecedentné konanie jasne odsúdila,“ píše na Facebooku Milan Majerský. KDH tiež nepodporilo migračný pakt a na „domácej“ pôde chce KDH spolupracovať pri riešení situácie s medveďmi.

Beňová KDH: Vašu krivú politiku nepotrebujeme!
Kresťanskí demokrati „dostali výprask“ najskôr od svojich „otcov zakladateľov“ a pri prezidentských voľbách aj od voličov. Kandidát, ktorého odporúčali voliť je podľa mnohých voličov, ale aj politológov úplne na opačnom konci názorového spektra.... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Ľavica im neverí

Monika Beňová (Smer-SSD) nedávno politiku KDH zhodnotila, ako krivú.

Juraj Draxler verí, že Smer môže čoskoro „vykostiť“ KDH od tradične zmýšľajúcich kresťanov.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) dokonca hovorí, že KDH parazituje na téme trinástych dôchodkov. Podporu chceli vykšeftovať trebárs za zachovanie prídavku na dieťa či daňového bonusu, alebo nezasahovanie do druhého piliera i nezvyšovanie daní a odvodov. Ako sa veci majú, im Tomáš vysvetlil na neformálnom stretnutí, no KDH-ci sa zachovali nekorektne. Erik Tomáš svoje vyjadrenie zverejnil, aby do budúcnosti predišiel ich zámerným dezinterpretáciám.

Nemajú tvár

Marián Kéry konštatuje, že ak sa o KDH hovorilo, že ako hnutie nemajú vlastnú tvár, tak posledné udalosti na slovenskej politickej scéne nasvedčujú, že sa v tomto nič nezmenilo.

„Mierim najmä na list vedenia KDH zo začiatku tohto týždňa, adresovaný predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. Ako v ňom doslova tvrdí predseda KDH Milan Majerský, „nie sú nateraz dané dostatočné dôvody, aby bol spochybňovaný základný charakter Slovenskej republiky ako právneho štátu, a už vôbec nie, aby mohlo byť Slovensko finančne postihované.“ KDH vo svojom liste píše, že Slovensko by nemalo byť postihované za zrušenie Špeciálnej prokuratúry, ani za schválené zmeny v slovenskom trestnom práve. Spomenuté zmeny sú podľa KDH vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ. KDH vo svojom liste odmieta aj snahy progresívnej opozície prenášať slovenské vnútropolitické spory do Bruselu,“ poznamenáva na adresu konania KDH Marián Kéry na Facebooku.

A čo vlastne KDH čakalo?

Kéry ďalej konštatuje, že KDH si zrejme nechalo urobiť prieskum verejnej mienky, aby zistilo, na ktorej názorovej strane sú jeho voliči.

„Sami musíte dobre vedieť, že vnútropolitické spory prenášajú nielen do Bruselu, ale rovnako šokujúco aj na slovenské námestia a ulice, stúpenci, politickí či mediálni, progresívneho a liberálneho tábora. Vy ste si vôbec neuvedomili, že pridávaním sa na ich stranu, je len otázkou času, kedy začnete strácať podporu voličov? Ktorá z vašich tvárí je ale potom tá pravá?Pani poslankyňa Holečková, čítali ste list vášho straníckeho šéfa? Pamätám si, ako horlivo ste brojili proti zmenám v Trestnom zákone a aj proti zrušeniu Špeciálnej prokuratúry. Čo teraz, súhlasíte s listom pána Majerského?,“pýta sa Kéry kolegyne z opozície. Asi si aj on dobre pamätá jej falošné slzy nad trestným zákonom.

MINISTER TOMÁŠ vysvetlil, prečo farizejské KDH opäť klame!
V KDH sa ani po rokoch nič nezmenilo. Je to naďalej jedno farizejské hnutie, ktoré k dosiahnutiu vypočítavého cieľa neváha účelovo klamať, uviedol vo svojom vyjadrení Erik Tomáš (HLAS - SD), minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Reakciu... Čítať ďalej
19 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ďalší rozpor kresťanských demokratov

„KDH má s tvárou problém aj pri inej aktuálnej téme, a síce zahrnutí práva na potrat do Charty základných práv Európskej únie. Je dosť možné, že uznesenie, v ktorom Slovenská republika odmietne toto právo, sa objaví v programe aktuálnej schôdze parlamentu. My v SMERe-SSD máme v kultúrno-etických otázkach pri hlasovaniach síce voľnú ruku a ja, ako politik, chrániaci tradičné hodnoty, toto uznesenie podporím aj v prípade, že ho predloží opozičné KDH. Ale na jazyk sa mi bude tlačiť otázka: To vám neprekážalo v prezidentskej voľbe podporovať ultraliberálneho kandidáta Ivana Končoka, ktorý by podľa všetkého nemal problém ani s uznaním registrovaných partnerstiev, ani so zahrnutím práva na potrat do Charty základných práv EÚ?,“ pýta sa Kéry na záver.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik