Šimkovičovej jasné STANOVISKO ku kúpe kaštiela v Budmericiach
18 | 04 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

K ministerke kultútry Martine Šimkovičovej sa dostala informácia, že si plánuje kúpiť kaštieľ v Budmericiach."Za roky, ktoré som v mediálnej oblasti, som sa už o sebe dočítala naozaj všeličo. Ale toto je tá najväčšia hlúposť, ktorú som počula. Skutočne môže niekto veriť takýmto bludom," pýta sa otvorene ministerka. Stanovisko vydal aj samotný rezort.

Vraj sa už spisuje petícia, aby kaštieľ nekúpila

Ministerstvo kultúry (MK) SR sa ohradzuje voči informáciám, ktoré sa podľa rezortu majú šíriť po obci Budmerice (okres Pezinok) a vyvolávať dojem účelových krokov v prípade tamojšieho kaštieľa. "Tvrdenia, že ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ, sa v žiadnom prípade nezakladajú na pravde," upozornil rezort.

Riaditeľka komunikačného odboru MK Petra Bačinská zároveň zdôraznila, že cieľom ministerstva nie je predávať významné historické objekty, a to platí aj v prípade budmerického kaštieľa, ktorý je majetkom štátu v správe MK.

"Nič sa na tejto skutočnosti nemení, ani za súčasného vedenia rezortu meniť neplánuje. Kaštieľ bude naďalej k dispozícii všetkým občanom Slovenskej republiky, vrátane obyvateľov Budmeríc," uistila v mene ministerstva. "Jedinou podmienkou je, aby záujemcovia splnili zákonné podmienky na komerčné využitie priestorov kaštieľa Budmerice," upozornila. Rezort podľa jej slov zvažuje aj možnosť vyhradiť určitú časť v roku kaštieľ aj slovenským spisovateľom, keďže kaštieľ bol dlhé roky účelovým zariadením slovenských spisovateľov.

Komuniké prichádza po výzve obci vypratať priestory kaštieľa z dôvodu neoprávneného užívania. Ministerstvo to zdôvodnilo tým, že obec a jeho sociálny podnik využívajú priestory kaštieľa bez riadnej nájomnej zmluvy. Samospráva sa bráni tým, že od predchádzajúcich vedení rezortu dostala ústny súhlas na využívanie priestorov za správu a starostlivosť o ne. Tvrdí tiež, že sa viackrát pokúšala kontaktovať ministerstvo a právne doriešiť súčasný stav.

Minister práce Erik Tomáš s ďalšími koaličnými partnermi dnes odprezentoval dobré správy
Hlas- SD plní predvolebné sľuby a prichádza so skvelou správou. Starobní dôchodcovia, ako aj poberatelia iných druhov dôchodkov dostanú v tomto roku 13. dôchodok vo výške 606,30 eura. Stáť bude celkovo v tomto roku 828 miliónov eur, pričom však... Čítať ďalej
18 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik