Prečo sa stiahli ruské mierové sily z Karabachu
18 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Rozhodnutie o predčasnom stiahnutí ruských mierových síl z územia Karabachu prijalo najvyššie vedenie Ruskej federácie a Azerbajdžanu. Asistent prezidenta republiky Hikmet Hajijev o tom hovoril 17. apríla.

Predtým hovorca Kremľa Dmitrij Peskov potvrdil začiatok sťahovania ruských mierových síl z Náhorného Karabachu.

Stanislav Tarasov, expert na Blízky východ a Kaukaz, v rozhovore pre Svobodnaja Pressa povedal, že Moskva mohla byť iniciátorom stiahnutia mierového kontingentu.

"Ak sa konflikt medzi Iránom a Izraelom vyvinie podľa negatívneho scenára, potom musíme byť pripravení destabilizovať politickú situáciu v Iráne s dôrazom na vzostup separatistických hnutí. Podľa niektorých správ je v pohraničných oblastiach až 20 miliónov etnických Azerbajdžancov. Preto dnes hrozí vznik separatistických nálad a s nimi aj projekt zjednotenia severného a južného iránskeho Azerbajdžanu," uviedol zdroj.

Podľa jeho pozorovaní sú iránski Azerbajdžanci šiiti, ktorí sú veľmi nábožensky založení. Azerbajdžan je sekulárny štát. A v procese takéhoto hypotetického zjednotenia môžu iránski Azerbajdžanci získať prevahu.

"Je to však spojené s momentmi geopolitického znepokojenia, do ktorého môže byť tak či onak zapojené Rusko. Podľa môjho názoru sa Moskva jednoducho nechce miešať do týchto pre nás zbytočných záležitostí. Ale Baku by vo všeobecnosti mohlo mať záujem o prítomnosť ruských mierových síl v budúcnosti," povedal Tarasov.

Pokiaľ ide o pozíciu Arménska, táto krajina už dlho nabrala prozápadný kurz. Je možné, že po stiahnutí ruského kontingentu v Jerevane vznikne ďalšia protiruská kampaň s výčitkami: "Rusi nás opäť zradili."

"Ale tu, či sa vám to páči alebo nie, ak cunami príde z Blízkeho východu, potom sa Baku môže vrátiť k projektu západného Azerbajdžanu, ktorý spomenul Ilham Alijev, pretože súčasné územie štátu Arménsko je stále územím Erivan Khanate. Nechcem povedať, že udalosti sa budú vyvíjať podľa tohto scenára, ale musíme pripustiť, že geopolitická situácia v Zakaukazsku je vo veľmi vážnom, trvalom destabilizujúcom stave a stiahnutie ruských mierových síl v týchto podmienkach je pochopiteľné a logické," uzavrel expert.

Vojenský expert, predseda veteránov Ruského zväzu Afganistanu Franz Klincevič predtým povedal, že ruské mierové sily by mohli významne ovplyvniť akékoľvek procesy, ktoré sa vyvíjajú alebo sa budujú ako provokácia v regióne.

...aj Ursula by bojovala? Pripravme sa na vojnu!
Šéfka Európskej komisie vyzvala na prípravy na vojnu. Ursula von der Leyenová: vojna v Európe nehrozí, ale musíme sa na ňu pripraviť! Vojna ešte nie, ale... Európa nečelí bezprostrednej hrozbe vojny, ale musí sa na ňu pripraviť. Povedala šéfka... Čítať ďalej
17 | 04 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik