Už aj bruselské POLITICO tvrdí: UKRAJINA SMERUJE K PORÁŽKE!
17 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Podľa hodnotení bruselského denníka POLITICO Rusko „nikdy nebolo bližšie k svojim cieľom“. Front, ktorý Ukrajina držala niekoľko posledných mesiacov vo vojnovej zóne, sa môže toto leto zrútiť, informovalo Politico s odvolaním sa na niekoľkých vysokých dôstojníkov.

Podľa novín sa ukrajinská frontová línia môže toto leto zrútiť kvôli ruskej ofenzíve, keďže ruské sily výrazne prevyšujú ukrajinské. Zdroje denníka uviedli, že situáciu komplikuje nedostatok západných zbraní, čo podkopáva morálku ukrajinských vojakov.

Politico povedal, že ukrajinskí dôstojníci „súkromne akceptujú, že toto leto sú nevyhnutné ďalšie [územné] straty“, otázkou je, aké významné budú. Podľa hodnotenia denníka Rusko „nikdy nebolo bližšie k svojim cieľom“ v zóne špeciálnej vojenskej operácie, pričom môže byť „národom Ukrajiny v súčasnej podobe, ktorý je odovzdaný minulosti“, pokiaľ nedôjde k zlomu na bojisku.

Spýtajte sa ukrajinského vojaka, či stále verí, že Západ bude stáť pri Kyjeve „tak dlho, ako to bude potrebné“. Tento  sľub  je prázdny, keď uplynuli štyri týždne, čo vaša delostrelecká jednotka naposledy vystrelila, ako sa sťažoval jeden vojak z prednej línie. 

Nejde len o to, že ukrajinským silám dochádza munícia. Západné oneskorenia pri posielaní pomoci znamenajú, že krajine nebezpečne chýba niečo, čo je ešte ťažšie dodávať ako granáty: bojový duch potrebný na víťazstvo. 

Nečakané oznámenie! Ukrajina bude z neho nešťastná...
Podľa Johna Kirbyho, hovorcu Americkej národnej bezpečnostnej rady, Joe Biden dal jasne najavo, že Spojené štáty neprevezmú bojovú úlohu na Ukrajine. Podľa Tass.com Spojené štáty v podstate vylúčili nasadenie svojich ozbrojených síl na zachytenie... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ukrajina skĺzne ku katastrofe!

Morálka medzi vojakmi je ponurá, rozbitá neúnavným bombardovaním, nedostatkom pokročilých zbraní a stratami na bojisku. V mestách stovky kilometrov vzdialených od frontu zmizli davy mladých mužov, ktorí sa v prvých mesiacoch vojny postavili do radu. V súčasnosti sa vhodní potenciálni regrúti vyhýbajú draftu a namiesto toho trávia popoludnia v nočných kluboch. Mnohí krajinu úplne opustili, píše POLITICO.

Ako denník zistil pri správach z Ukrajiny za posledný mesiac, obraz, ktorý vyplynul z desiatok rozhovorov s politickými lídrami, vojenskými dôstojníkmi a obyčajnými občanmi, bol obrazom krajiny, ktorá skĺzne ku katastrofe.

Aj keď prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí, že Ukrajina sa snaží nájsť spôsob, ako neustúpiť, vojenskí dôstojníci súkromne uznávajú, že toto leto sú nevyhnutné ďalšie straty. Jedinou otázkou je, ako zlé budú. Vladimir Putin pravdepodobne nikdy nebol bližšie k svojmu cieľu. 

Syrskyj, Zelenskyj, foto: TASR/AP

Už skôr ukrajinský vrchný veliteľ Alexander Syrskyjj na svojom telegramovom kanáli napísal, že situácia na fronte sa nebezpečne vyhrotila. Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj podpísal 16. apríla návrh zákona o posilnení mobilizácie, ktorý by umožnil odvod ďalších státisícov Ukrajincov.

Na nedávnych stretnutiach s POLITICO politickí lídri krajiny uznali, že verejná nálada klesá, a hoci sa všetci snažili zostať optimistickí, frustrácia zo Západu sa prejavila v každom rozhovore. 

Ukrajina nemá kde brať vojakov. DOŠLI? NIE, ANI SA NENARODILI!
Ukrajina má problém s nedostatkom nových regrútov do armády kvôli malému počtu mladých mužov. Hrozí jej vyčerpanie celej jednej generácie mužov, hlási americký denník The New York Times. Demografický problém nízkej pôrodnosti a malého počtu mladých... Čítať ďalej
17 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik