AKTUÁLNE DVE top firmy potichu HROMADNE PREPÚŠŤAJÚ! V týchto mestách stratí prácu mnoho Slovákov
17 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Ďalšie hromadné prepúšťanie v jednom z najväčších odvetví slovenskej ekonomiky. Po IBM v tichosti prepúšťa aj ďalšie centrum zdieľaných služieb – taktiež americká firma AT&T. V bratislavskej a košickej pobočke môžu o prácu prísť až stovky ľudí, informuje portál regiony.sk.

Nahradia nás roboti?

Len pred pár dňami Slovensko obletela správa, že IBM v Bratislave prepustí 439 ľudí a jedným z dôvodov je šetrenie nákladov a nástup umelej inteligencie. Scenár sa zrejme zopakuje aj v AT&T. Podľa informácií Indexu spoločnosť už pred pár dňami začala rozdávať výpovede.

AT&T pre portál prepúšťanie potvrdil, ale nespresnil, koľkých ľudí sa bude týkať. Neoficiálne sa hovorí o čísle štyristo ľudí alebo o 20 percentách zamestnancov. AT&T redukuje počty zamestnancov od pandémie takmer každý rok. Ešte v roku 2019 pracovalo vo firme na Slovensku 3367 ľudí. Ak by sme započítali aktuálny plán prepúšťania, počet zamestnancov by sa tento rok mohol dostal na úroveň okolo dvoch tisíc.

TU SÚ FAKTY! Akcia aktivistov a médií vyvolala reakciu ministerky kultúry!
"Dnes sme do médií rozoslali stanovisko, v ktorom sme podrobnejšie vysvetlili dôvody pre ktoré bola pred časom odvolaná riaditeľka Bibiany, Zuzana Liptáková. Iste si pamätáte búrlivú reakciu niektorých aktivistov a médií, ktorú toto rozhodnutie... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Dôvody prepúšťania

AT&T je jeden z trojice najväčších telekomunikačných operátorov v USA. Ide tak o nadnárodnú spoločnosť, ktorej centrála rozhoduje aj o počte zamestnancov na Slovensku. AT&T sa snaží skrotiť obrovský dlh na úrovni 137 miliárd dolárov a prepúšťanie je súčasť programu na znižovanie nákladov vo výške ôsmich miliárd dolárov.

„Tieto opatrenia sú v súlade s naším strategickým zameraním rastu a súvisí so zmenou správania zákazníkov. V dôsledku toho dôjde k cielenému zníženiu našej pracovnej sily v súlade s už prezentovanými transformačnými iniciatívami,“ reagovalo na dôvody pre Index oddelenie marketingu a komunikácie.

Dôvodom je aj nástup umelej inteligencie, ktorá podľa šéfa firmy Johna Stankeya znižuje prevádzkové náklady. Umožňuje tak časť zamestnancov prepustiť alebo presunúť do lacnejších krajín.

CELÉ ZLE! Neblahé DEDIČSTVO predchádzajúceho vedenia ministerstva kultúry
Jeden z príkladov, aké neblahé „dedičstvo“ nám tu zanechali predchádzajúce vedenia ministerstva kultúry. Zatvárali oči pred tým, že niekto neoprávnene nakladá s majetkom štátu a v tejto veci neurobili nič. Ministerstvo kultúry SR vyzvalo obec... Čítať ďalej
17 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik