Ukrajina nemá kde brať vojakov. DOŠLI? NIE, ANI SA NENARODILI!
17 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajina má problém s nedostatkom nových regrútov do armády kvôli malému počtu mladých mužov. Hrozí jej vyčerpanie celej jednej generácie mužov, hlási americký denník The New York Times. Demografický problém nízkej pôrodnosti a malého počtu mladých mužov siaha hlboko do histórie, denník spomína rozpad Sovietskeho zväzu v roku 1991, kedy nasledujúca neistota mala „ovplyvniť reprodukčné správanie obyvateľstva“ na Ukrajine, informujú české Parlamentní Listy.

Ukrajina vyčerpá celú jednu generáciu

„Zhruba milión mužov, ktorí slúžia v ukrajinskej armáde, je zbitých a vyčerpaných,“ upozorňuje americký denník The New York Times spolu so skutočnosťou, že mnohí ukrajinskí vojaci sú v službe už dlhšie ako dva roky, pričom desiatky tisíc ich prišli o život alebo boli vážne zranené.

Ukrajina podľa amerického denníka "zúfalo potrebuje nových regrútov", medzitým však zápasí s negatívne vyzerajúcim demografickým problémom, ktorý predstavuje malý počet mladých mužov.

„Ukrajina musí vyvažovať potrebu čeliť neúprosnej ruskej ofenzíve posilňovaním jednotiek a rizikom, že vyčerpá celú jednu generáciu,“ píše The New York Times vzhľadom na to, že zdraví ukrajinskí muži do tridsiatich rokov patria k najmenšej generácii v novodobej histórii Ukrajiny.

Velitelia armády tvrdia, že v tomto roku bude potrebných až 500 000 nových regrútov. Minulý mesiac pritom prezident Zelenskyj už znížil vek brannej spôsobilosti mužov z 27 na 25 rokov. Brannú povinnosť žien Zelenskyj neplánuje, minimálne však ženy s lekárskym vzdelaním sa už teraz musia registrovať na náborových úradoch.

Na mobilizáciu žien by sa však Ukrajina mala pripraviť, ako nedávno britskému denníku The Times oznámila poradkyňa veliteľa pozemných síl pre otázky rovnosti žien a mužov Oksana Grigorievová. „Podľa našej ústavy je povinnosťou každého Ukrajinca chrániť svoju vlasť, takže je správne, aby slúžili aj ženy,“ uviedla Grigorievová.

Objavili sa správy o smrti "dôležitých predstaviteľov" Ukrajiny
Šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny Kyrylo Budanov (zaradený do zoznamu teroristov a extrémistov Rosfinmonitoringu) mohol byť zlikvidovaný na cvičisku neďaleko Čuhuiva v Charkovskej oblasti. Informácie o tom... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Nízka pôrodnosť nie je len problém súčasnosti

Príčiny súčasného demografického problému Ukrajiny však podľa The New York Times siahajú viac ako sto rokov do minulosti. Pôrodnosť potom znížil aj napríklad rozpad Sovietskeho zväzu v roku 1991. Podobný pokles bol po rozpade Sovietskeho zväzu zaznamenaný aj v ďalších postsovietskych štátoch vrátane Ruska.

Na Ukrajine je však demografický problém značnejší ako v Rusku, ak sa prihliadne na to, že Rusko má približne štyrikrát viac obyvateľov. Pokles pôrodnosti bol navyše na Ukrajine vyšší, čo zapríčinilo súčasný malý počet mladých mužov v porovnaní so zvyškom populácie.

V roku 1991 mali ukrajinské ženy v priemere 1,9 dieťaťa. O desať rokov neskôr pôrodnosť klesla na 1,1 dieťaťa.

V 90. rokoch sa nad životom na Ukrajine vznášala neistota ohľadom budúcnosti, pretože úspory mizli a platy sa v čase hospodárskej krízy stávali bezcennými. Táto neistota potom "ovplyvnila reprodukčné správanie obyvateľstva", povedal v telefonickom rozhovore Oleksandr Gladun, zástupca riaditeľa Inštitútu demografia a sociálnych štúdií Ptukha.

Rozhodnutím ukrajinského prezidenta Zelenského povolať muža od 25 rokov hrozí ďalším zmenšením tejto malej generácie Ukrajincov. Mnohí z obmedzeného počtu 25-ročných a 26-ročných mužov, ktorých je podľa vládnych odhadov z roku 2022 asi 467 000, už slúžia v armáde a žijú v okupovaných oblastiach alebo mimo Ukrajiny.

Zdroj: Facebook / Pavol V. Podolay | Volodymyr Zelenskyj

Rozhodnutie prišlo neskoro

Rozhodnutie o znížení veku odvodov prišlo podľa niektorých príliš neskoro. „Rozhodnutie bolo prijaté – je dobré, ale je príliš neskoro,“ povedal Serhij Hrabskij, plukovník a komentátor vojny pre ukrajinské spravodajské médiá.

Dôsledky vojny sú už viditeľné aj na budúcich generáciách, pričom počet narodených detí klesol o polovicu. Budúca pôrodnosť závisí od toho, koľko mužov padne v boji a koľko žien sa vráti z exilu, uvádza zástupca riaditeľa Inštitútu demografia a sociálnych štúdií Galdun. „Čo môžeme robiť? Je to vojna,“ dodal.

Nečakané oznámenie! Ukrajina bude z neho nešťastná...
Podľa Johna Kirbyho, hovorcu Americkej národnej bezpečnostnej rady, Joe Biden dal jasne najavo, že Spojené štáty neprevezmú bojovú úlohu na Ukrajine. Podľa Tass.com Spojené štáty v podstate vylúčili nasadenie svojich ozbrojených síl na zachytenie... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik