Stoltenberg chce oklamať Kaukaz
16 | 04 | 2024 I Milan Laca

Stoltenberg sa pokúsi oklamať Kaukaz.

Autor: Oleg Faličev

Generálny tajomník sľubuje Gruzínsku, Arménsku a Azerbajdžanu ak nie prijatie do  NATO, tak aspoň úzku spoluprácu. Z článku vyberáme.

Bol na Kaukaze

Pred mesiacom bola cesta generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga na Zakaukazsko zahalená aurou tajomstva. Prečo NATO zrazu v takom ťažkom období obrátilo svoju pozornosť na bývalé republiky ZSSR na južnom Kaukaze? Je jasné, že od toho nemožno očakávať nič dobré, ale čo je za návštevou? Na túto a ďalšie otázky odpovedá politológ, prezident Centra pre sociálny a politický výskum „Aspect“, šéfredaktor tlačovej agentúry Aurora Georgij Fjodorov.

Nečakané oznámenie! Ukrajina bude z neho nešťastná...
Podľa Johna Kirbyho, hovorcu Americkej národnej bezpečnostnej rady, Joe Biden dal jasne najavo, že Spojené štáty neprevezmú bojovú úlohu na Ukrajine. Podľa Tass.com Spojené štáty v podstate vylúčili nasadenie svojich ozbrojených síl na zachytenie... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

S kým sa stretol 

„Táto cesta generálneho tajomníka NATO je jasným prejavom politiky "cukru a biča", implementácie princípu „rozdeľuj a panuj“. Ak by sme to pomenovali čisto formálne, Stoltenberg sa stretol s azerbajdžanským prezidentom Iľhamom Alievom, gruzínskym a arménskym premiérom Iraklim Kobachidzem a Nikolom Pašiňanom.

... a o čo išlo

"Samozrejme, že za touto cestou sú okrem objatí a úsmevov aj geopolitické ciele, ktoré chce NATO v Zakaukazsku realizovať. Povedal by som, že chcú zaútočtť na Rusko zozadu. Ešte konkrétnejšie sa vyjadrila oficiálna predstaviteľka ruského Ministerstva zahraničia Maria Zacharovová. Povedala, že Severoatlantická aliancia má v úmysle „znovu zapáliť“ Zakaukazsko a vytvoriť druhý front proti Rusku.

NATO hovorí iné...

"Generálny tajomník NATO počas svojej cesty do Gruzínska uviedol, že aliancia má v úmysle rozšíriť spoluprácu s touto krajinou a v Arménsku potvrdil, že aliancia podporuje suverenitu a územnú celistvosť republiky. Ale to sú všetko krásne slová. Za nimi sú nové pokusy otriasť týmto regiónom", vysvetľuje Fjodorov.

Realita 

"Nestačí im, že na Ukrajine je vojna, horí Blízky východ, v Červenom mori sa potápajú lode, v juhovýchodnej Ázii sa rúca mier... Dohody o mieri v Zakaukazsku, ktoré sa predtým dosiahli prostredníctvom sprostredkovania Moskvy, sa stali červeným súknom pre Západ. Preto sa pustili do rozširovania svojej prítomnosti v kaukazských republikách. Takéto pokusy robí aliancia a jednotlivé členské krajiny dlhodobo a systematicky. A teraz sa ich aktivita v tomto smere niekoľkonásobne zvýšila. Západniarov prenasleduje samotná skutočnosť komunikácie medzi týmito štátmi a Ruskom. Potrebujú eskalovať situáciu pozdĺž našich južných hraníc. Maximálnou úlohou je otvorenie druhého frontu v Zakaukazsku proti Ruskej federácii", povedal Georgij Fjodorov.

Zelenskyj asi žiarli. Vyzýva Západ na rovnaký meter
Vodca kyjevského režimu Volodymyr Zelenskyj vyzval západných politikov, aby počas iránskeho útoku bránili Ukrajinu nie menej tvrdo ako Izrael. Hlava štátu o tom napísala vo svojom telegramovom kanáli. "Obranou Izraela slobodný svet ukázal, že... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.