Presunie sa ceremónia OH? Macron sa obáva hrozieb
17 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pripustil, že vzhľadom na zvýšenú hrozbu, ktorú predstavuje islamský terorizmus, môže byť plánovaný otvárací ceremoniál olympijských hier v Paríži toto leto nútený sa presunúť, informuje Breitbart.

Prezident Macron tvrdí, že sa stále očakáva, že plány usporiadať otvárací ceremoniál olympijských hier, na ktorom sa zhromaždia státisíce ľudí pozdĺž brehov rieky Seiny, ktorá preteká Parížom, budú pokračovať, priznal však, že „existujú plány B a dokonca plány C“ pre alternatívne lokality vzhľadom na zvýšenú teroristickú hrozbu, ktorej čelí Francúzsko.

Zmení sa miesto uvádzacieho ceremoniálu?

„Tento otvárací ceremoniál... je prvý na svete. Môžeme to urobiť a urobíme to,“ povedal Macron, ale ubezpečil, že vláda urobí „analýzu v reálnom čase“, aby rozhodla, či bude potrebné alternatívne miesto, údajne vrátane Stade de France, informuje L' Équipe.

Priznanie prichádza po tom, čo Francúzsko minulý mesiac zvýšilo svoj systém varovania pred teroristickými hrozbami na najvyššiu úroveň v dôsledku teroristického útoku na moskovskú koncertnú sálu, ktorý si vyžiadal najmenej 143 mŕtvych. Prezident Macron začiatkom tohto mesiaca povedal, že odštiepená bunka ISIS, Islamský štát v Chorásane (IS-K), ktorý je obviňovaný zo zodpovednosti za útok v Moskve, podnikla v posledných mesiacoch „niekoľko pokusov“ o teroristické útoky vo Francúzsku.

Turistom vstup zakázaný

Okrem záložných miest na otvárací ceremoniál sa Francúzsko chystá zvýšiť aj bezpečnostné opatrenia, medzi ktoré údajne patrí aj požiadavka bezpečnostnej kontroly QR kódov na vstup do určitých oblastí Paríža počas hier a účasť na ceremoniáli je obmedzená pozvaním pre francúzskych občanov. Turistom je účasť zakázaná. Macron uviedol , že ďalšie opatrenia budú zahŕňať „systémy dronov, kódovanie, kybernetickú ochranu“ na zabezpečenie udalostí.

zdroj: Facebook | Emmanuel Macron

Francúzske úrady tiež vedú kampaň na vyčistenie táborov pre migrantov v hlavnom meste, ktoré sa za posledné desaťročie stali súčasťou parížskych ulíc. Macron v pondelok povedal, že dúfa, že počas letných hier v Paríži, ktoré sa budú konať od 26. júla do 11. augusta, môže dôjsť k „olympijskému prímeriu“ – tradícii siahajúcej až k pôvodným olympijským hrám v starovekom Grécku. "Chceme pracovať na olympijskom prímerí a myslím si, že toto je príležitosť, do ktorej sa pokúsim zapojiť mnohých našich partnerov," povedal francúzsky líder v súvislosti s konfliktom na Blízkom východe a vojnou na Ukrajine.
Hrozby pokračujú
Pripustenie možnej zmeny miesta otváracieho ceremoniálu prichádza aj vtedy, keď francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin vyzval na zvýšenú bezpečnosť mimo synagóg a židovských škôl v celej krajine pred Veľkou nocou, informuje Le Figaro.

Minister vnútra vyzval miestne úrady, aby zabezpečili „statickú a viditeľnú“ prítomnosť orgánov činných v trestnom konaní pred „najcitlivejšími alebo najcharakteristickejšími“ miestami na uctievanie uprostred „veľmi vysokej úrovne teroristickej hrozby“, vysokej miery činov antisemitského charakteru“ a „pretrvávaní napätia na medzinárodnej úrovni vrátane iránskeho útoku na Izrael“.

Francúzsko, podobne ako mnohé krajiny v Európe s veľkou moslimskou populáciou, zaznamenalo prudký nárast antisemitských incidentov po teroristických útokoch Hamasu na Izrael zo 7. októbra a následnom konflikte v Gaze. Podľa Rady židovských inštitúcií vo Francúzsku (CRIF), ktorá sa odvoláva na údaje ministerstva vnútra, došlo v roku 2023 k 1 676 antisemitským incidentom v porovnaní so 436 v predchádzajúcom roku, pričom takmer 60 percent predstavovalo fyzické násilie alebo vyhrážky.

Je neuveriteľné, čo sa stalo v Bruseli a stále prebieha! Ozvali sa Viktor Orbán aj Nigel Farage
V Bruseli sa koná dvojdňová konferencia hnutia Za národný konzervativizmus, na ktorej majú vystúpiť aj maďarský premiér Viktor Orbán a "architekt brexitu" Nigel Farage. Ľavicový socialistický starosta Bruselu Phillipe Close sa však opakovane... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik