Viacerí členovia Súdnej rady navrhujú odvolanie J. Mazáka z funkcie jej predsedu
15 | 04 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Viacerí členovia Súdnej rady SR navrhujú odvolanie Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Argumentujú hrubým zneužitím funkcie na neoprávnené zbieranie informácií voči sudcom. Navrhovatelia o tom informovali na webe pravnelisty.sk.

"Ján Mazák si 'prisvojil' kompetencie súdnej rady ako kolektívneho orgánu, respektíve kontrolných komisií súdnej rady a sekciu vyhľadávania súdnej rady zneužil ako svoju súkromnú detektívnu službu, ktorá podľa jeho protiprávnych pokynov zbierala informácie na vybraných sudcov," tvrdia navrhovatelia.

Okrem iného hovoria o pokyne na preverenie majetkových pomerov sudkyne tesne po tom, ako rozhodla o uzemnení vrtuľníka Ministerstva vnútra SR. "Alebo možno spomenúť skutok, kde sa predseda súdnej rady angažoval vo vzťahu k sudkyni, ktorá je 'náhodou' dcéra známeho advokáta, či skutok, v ktorom predseda súdnej rady na základe anonymu protiprávne lovil informácie na svojho názorového oponenta v súdnej rade prostredníctvom Úradu špeciálnej prokuratúry a polície," podotkli.

Pod návrh na odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR sa podpísali jej členovia Marcela Kosová, Peter Šamko, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelínková Dudzíková, Marián Fečík, Ludmila Joanidisová a Martin Bezák. Prípadné odvolanie Mazáka z postu predsedu by neznamenalo stratu funkcie člena Súdnej rady SR.

Mazák čelil návrhu na odvolanie z čela Súdnej rady aj v závere roka 2023. Za návrh vtedy hlasovalo deväť členov rady, čo nestačilo na jeho odvolanie. Traja členovia sa vtedy zdržali hlasovania, traja boli proti.

Predseda Súdnej rady ako detektív?
Podľa niektorých kolegov Jána Mazáka, predseda Súdnej rady si z tejto inštitúcie urobil čosi ako neoficiálnu detektívnu kanceláriu. Tá mala byť nasadená na sudcov, ktorí mu boli „nepohodlní“ – boli voči nemu príliš kritickí a oponovali mu. Sedem... Čítať ďalej
14 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik