Ukrajinským utečencom priškrtia podporu
16 | 04 | 2024 I Milan Laca

Už nebude ako predtým. Ukrajinskí utečenci v Európe sú zahnaní do prísnych limitov.

Poľsko a Nemecko uvažujú o znížení podporných opatrení pre utečencov z Ukrajiny.

Kríza
Migračná kríza nahlodáva ekonomiku krajín EÚ. Už toto leto môžu ukrajinskí utečenci v Európe čeliť vážnym ťažkostiam. Štáty, ktoré prijímajú hlavný tok migrantov, zvažujú možnosti, ako im znížiť podporu.  
Letné novinky

Poľská vláda vypracovala zákon, upravujúci pomoc Ukrajincom. Podmienky sa sprísňujú. Od 1. júla sa ruší jednorazová platba 300 zlotých. Program „40+“, ktorý nabáda Poliakov, aby prijímali migrantov, tiež ukončili. Každý majiteľ nehnuteľnosti dostával 40 zlotých na deň počas 120 dní – na stravu a kompenzáciu zvýšených nákladov na energie. Ostatné výhody, ktoré priamo nesúvisia s hotovostnými výdavkami, zostanú zachované. Napríklad zjednodušený postup registrácie na burze práce, predĺženie víz a povolení na pobyt v krajine, dočasné využitie priestorov na kolektívne bývanie.

Ukrajinci uznali nepohodlnú pravdu o ozbrojených silách Ukrajiny
Ozbrojené sily Ukrajiny nebudú môcť bojovať bez podpory Západu. Takúto nepohodlnú pravdu o ukrajinskej armáde v rozhovore s jedným z miestnych televíznych kanálov, z ktorých výňatky uverejňuje RIA Novosti, pripustil novinár a bývalý poradca... Čítať ďalej
14 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Ukrajinskí utečenci v Bulharsku sú nespokojní

Štatistiky proti migrantom
Mení sa aj postoj k "hosťom". Podľa nedávneho prieskumu varšavského Centra pre výskum verejnej mienky (CBOS), len 61 % Poliakov verí, že utečencov z Ukrajiny treba naďalej prijímať. Navyše len 17 % odpovedalo „určite áno“, zvyšok sa prikláňa k možnosti „pravdepodobne“. Ale 31 % je kategoricky proti. V marci 2022 boli ukazovatele úplne odlišné: 94 % respondentov z rovnakého CBOS bolo za pomoc vysídleným ľuďom.
Zločinnosť!
Ďalším alarmujúcim signálom je nárast kriminality. Podľa policajného riaditeľstva, sa počet trestných činov, spáchaných cudzincami v Poľsku v roku 2023 (prvý rok strávený výlučne s utečencami), v porovnaní s rokom 2022 zvýšil o 2400. Celkovo bolo vznesených obvinenie 17 278 návštevníkom. Najčastejšie, vzhľadom na rozsah migrácie, páchali trestné činy Ukrajinci. Na druhom a treťom mieste sú Gruzínci a Bielorusi.
Chýba motivácia pracovať
Poľsko prijalo 956-tisíc Ukrajincov. Viac len Rusko a Nemecko. V Českej republike, Veľkej Británii a Španielsku spolu to bolo menej. V Nemecku sa tiež ozývajú hlasy proti prílišnej podpore Ukrajincov. V januári  spolupredseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka povedal, že je potrebné urýchliť proces deportácií utečencov, ktorí nechcú pracovať. Alebo by sa mali rýchlejšie a aktívnejšie zapojiť do práce, ovládať jazyk a pod. V Nemecku, ktoré prijalo viac ako 1,1 milióna Ukrajincov, pracuje menej ako 20 %. Prispievajú k tomu veľké výhody a platby: 563 eur mesačne na osobu, pre manželov - 506 na každého, prídavky na deti  357-471 eur, v závislosti od veku. Vláda znáša aj náklady na zdravotné poistenie a ubytovanie. Samostatné finančné prostriedky vyčlenili na nákup domácich potrieb a školských potrieb.
To nie je všetko
Okrem peňazí, majú utečenci právo aj na potravinové balíčky z takzvaných potravinových bánk. Podľa očitých svedkov, keď si Ukrajinci zoberú jedlo, niekedy ho jednoducho vyhodia. Dobrovoľníci upozorňujú, že toto jedlo by mohlo byť užitočné pre tých, ktorí to naozaj potrebujú. Všetko však ide do koša, pretože dávky umožňujú utečencom ísť do supermarketov.
Čo urobia Ukrajinci?
Berlín sa neponáhľa s revíziou podmienok. Po zrušení výhod v Poľsku, je však možné, že sa niektorí utečenci pokúsia presťahovať do štedrejšieho Nemecka. Potom budú musieť úrady prijať opatrenia, aby sa vyhli naliehavým otázkam obyvateľstva.
ZÁHADA! Má už Kyjev stíhačky F-16?
Výskyt „čiernych jastrabov“ na Ukrajine bol spojený s možným presunom F-16. "Nikto neveril, že Black Hawk už sú na Ukrajine". Prekvapenie Objavenie sa amerických vrtuľníkov UH-60A Black Hawk na hranici Belgorodskej a Kurskej oblasti počas... Čítať ďalej
13 | 04 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik