Rizman sa bol vyžalovať v Čechách: Je najvyšší čas zatiahnuť ručnú brzdu z oboch strán
15 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Po tom, ako sa víťazom prezidentských volieb stal Peter Pellegrini, frustrácia liberálnej časti voličského spektra sa prejavila vo vulgárnych útokoch na politikov, dôchodcov, či novinárov. Niektorí však svoje ataky maskujú a takticky sa chodia "vyplakať" k susedom. Napríklad, taký Rizman.Ten roky pôsobí v mimovládnom sektore a ako prezidentkin partner funguje štyri roky. Zuzane Čaputovej sa mandát končí presne o dva mesiace – 15. júna. Rizman bol hosťom v relácii Ptám se já, ktorú pripravuje český server seznamzprávy.cz. Ten Rizmana označuje za „prvého gentlemana slovenskej prezidentky“.

Juraj Rizman sa obáva, že Peter Pellegrini nebude schopný nastoliť pokoj, ktorý sľuboval. Vidno to podľa neho aj na tom, ako po prezidentských voľbách napätie skôr eskaluje. Brzdu by však mali zatiahnuť obe strany. Nezmieriteľne rozbitú spoločnosť v rozhovore pre  portál seznamzprávy.cz vyčíta aj vládnym politikom, ktorí sú podľa neho nepriateľsky naladení voči médiám a mimovládnym organizáciám, teda proti občianskej spoločnosti. S tým sa však podľa neho dá vysporiadať, veď s totalitou už tu máme skúsenosť. Zuzanu Čaputovú Rizman vníma ako tú, ktorá počas celého svojho mandátu spoločnosť spájala.

Čo bolo povedané v rozhovore?

1:00 Ako ste sa cítili, keď ste sa dozvedeli, že novým prezidentom bude Peter Pellegrini? Prvý moment bol prekvapením, očakávali sme bližší výsledok, dokonca aj podľa prieskumov. A druhá vec, ktorú som si myslel, bola, že nový prezident to bude mať mimoriadne ťažké, pretože očakávania, ktoré vzbudil v prezidentskej kampani, boli vysoké. Trochu sa obávam, že to, čo Peter Pellegrini sľúbil, sa z pozície prezidenta ťažko plní.

2:00 A aká je atmosféra na Slovensku po prezidentských voľbách? - Voľby výrazne vyhrotili situáciu, kampaň bola v mnohých ohľadoch ofenzívna, boli sme svedkami mnohých osobných útokov, krajina zostáva rozdelená. Jedným zo sľubov novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho bolo, že sa bude snažiť upokojiť situáciu, že sa bude snažiť zjednotiť národ, zjednotiť spoločnosť. A to je jedna z tých vecí, ktorá bude pre Slovensko veľkou výzvou. V každom prípade je povolebná situácia naďalej mimoriadne napätá a spory, ktoré sme videli počas kampane, v podstate stále pokračujú.

2:30 - Počas uplynulých dvoch dní politici a prezidentka Čaputová opäť apelovali na ľudí, aby sa nezapájali do politiky, aby vyvolávali konflikty, robili osobné útoky, pretože sa obávajú o budúcnosť a aby sme to my ako spoločnosť dokázali vydržať.

3:00 Premiér Robert Fico v jednom zo svojich posledných videí hovorí o tom, aká je frustrácia v slovenskej spoločnosti extrémna, že ju vyvoláva Denník N, denník SME a Aktualitami.sk, čo sú médiá, na ktoré váš premiér pomerne často útočí, a že sa obáva, že frustrácia v spoločnosti by sa mohla premietnuť do vraždy jedného z vrcholových vládnych politikov. Myslia to vážne? - Vidím mimoriadne pokrytectvo pána premiéra, pretože len pred niekoľkými dňami nazval médiá a mimovládne organizácie sviňami. Má túto slovnú zásobu, túto veľmi expresívnu slovnú zásobu. Naďalej volá priaznivcov na barikády. A potom sa veľmi sťažuje, keď sú teraz predstavitelia vlády konfrontovaní s takouto slovnou zásobou a takýmito náladami frustrovaných voličov z tábora Ivana Korčoka alebo slovenskej opozície. Myslím si, že je najvyšší čas zatiahnuť ručnú brzdu z oboch strán.

Zdroj: screenshot Facebook

4:00 Ani nadávaním ľuďom a nazývaním ich zradcami, ani robením toho, čo robíme mnohokrát na druhej strane, tým, že robíme iných ľudí z poľutovaniahodných, alebo nejakých menejcenných, spodiny a podobne, to jednoducho nie je správna cesta. A je zodpovednosťou najvyšších predstaviteľov štátu, aby sa pokúsili upokojiť situáciu.

4:30 Naozaj ma znepokojuje situácia v krajine. Bojím sa, že niekto, ako sa hovorí v češtine, stratí nervy. Musíme urobiť niečo zásadnejšie, pretože to ďalej zvyšuje eskaláciu, zvyšuje napätie.

7:00 Do akej miery bude úlohou Zuzany Čaputovej do konca jej mandátu snažiť sa utlmiť vášne v spoločnosti, pokúsiť sa upokojiť atmosféru a trochu zblížiť oba tábory? - Toto je politika, o ktorú sa Zuzana Čaputová snaží posledných päť rokov, pretože Slovensko bolo rozdelenou krajinou už na začiatku svojho prezidentského mandátu. Rozdelila ju vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Myslím si, že pani predsedajúca sa o to bude v posledných mesiacoch naďalej pokúšať. Napokon, pokiaľ viem, práve v týchto chvíľach vydávajú vyhlásenie, ktoré sa pokúsi vyzvať ľudí a dokonca aj politických predstaviteľov, aby jednoducho zmiernili tieto vášne.

8:00 Q: Vy, prezidentka a jej rodina ste čelili mnohým hrozbám a útokom vo verejnom priestore, mali ste pocit, že sa to nejako zmenilo s prezidentskou kampaňou? - Sme vystavení útokom, sú pomerne dobre známe prípady, keď sa nám vyhrážali smrťou. Existuje známy prípad, keď sme ako hrozbu dostali ostrú muníciu. Vyhrážali sa prezidentovým dcéram. Takže sme zvyknutí v ňom žiť. Pokiaľ ide o obdobie prezidentskej kampane, existuje známy bezpečnostný incident, že sa osoba pokúsila vstúpiť do nášho domu a bola neutralizovaná bezpečnostnou službou. Ale nemám pocit, že by sa to zhoršovalo alebo zlepšovalo. Bohužiaľ, v posledných rokoch sme si na to zvykli.

11:00 Akú politiku by sme mali očakávať na Slovensku? - Pracujem pre organizáciu Post Bellum, preto sa zameriavam na históriu dvadsiateho storočia a príbehy ľudí, ktorí zažili totalitu. Po prvýkrát po rokoch máme vládu, ktorá sa vo svojom programovom vyhlásení nevyhlásila za otvorenú vládu, a po prvýkrát máme vládu, ktorá nevyhlásila občiansku spoločnosť za jeden z pilierov demokratického systému. Na Slovensku máme zástupcov vládnej koalície, ktorí veľmi otvorene hovoria o tom, že chcú rokovať s nezávislými médiami a nezávislou občianskou spoločnosťou.

11:30 Napokon, už máme priamu skúsenosť s pasážami, ktoré sa týkajú občianskej účasti, vynechanými z niektorých kľúčových dokumentov. Toto je naša prvá skúsenosť so skutočnosťou, že niektoré mechanizmy grantovej podpory a podporné schémy pre občiansku spoločnosť boli zastavené. A dostávame sa do štádia, keď nám premiér veľmi jasne hovorí, že sa chce do leta zaoberať verejnoprávnej televíziou a kritickou občianskou spoločnosťou. Takže to neberieme na ľahkú váhu a cítime zvýšený tlak. Sme však pripravení riešiť situáciu argumentmi.

13:00 Mali sme ťažké deväťdesiate roky. Bol tu pokus autokratickej vlády Vladimíra Mečiara presunúť Slovensko z civilizovanej časti Európy niekam inam a jednou z prvých vecí bolo, že Vladimír Mečiar sa chcel zaoberať občianskym sektorom. (...) Takže by sme sa nemali báť, bez ohľadu na to, čo má pre nás vláda pripravené. Mali by sme ísť do tohto boja za slobodu a demokraciu s vedomím, že v minulosti naši predkovia a naši predchodcovia odolávali týmto bojom s totalitnou mocou alebo s určitými autokratickými tendenciami.

17:30 Aké kľúčové momenty čakajú pani prezidentku a vás po jej boku pred koncom jej mandátu? - Kľúčovým momentom z hľadiska domácej politiky je odovzdanie moci. Napriek tomu, že situácia na Slovensku eskaluje, pevne verím, že sa to všetko udeje v súlade so zákonom, ale aj na vysokej politickej úrovni, s politickou kultúrou. Myslím si, že je to veľmi dôležité.

19:00 Jej rozlúčkové návštevy, ktoré sú tiež tradičné, sa už začali. Napríklad pani predsedajúca už navštívila Berlín, Brusel a postupne bude pokračovať v návštevách ďalších kľúčových partnerov. Program na posledných pár mesiacov bude stále dosť hektický.

22:00 Čo sa týka upokojenia atmosféry, keď sa ako partner prezidenta pripájate k niektorým protestným akciám, napríklad na podporu verejnoprávnych médií, neprovokujete aj časť spoločnosti? - Samozrejme, pre časť spoločnosti to môže byť provokatívne, ale sloboda prejavu a ochrana verejnoprávnych médií majú väčšiu hodnotu než to, či sa to niekomu páči alebo nie.

32:00 Bude vám potom chýbať úloha "prvého džentlmena" alebo sa tešíte, že sa to skončí? - Bolo veľa vecí, množstvo vrcholov, kde bolo pre prezidenta veľkou cťou reprezentovať Slovensko v zahraničí. Toto je niečo, kde sme skutočne mohli byť súčasťou histórie s veľkou hrdosťou, s veľkou vďačnosťou. Čo mi vôbec neunikne, sú vedrá nenávisti a to, ako to ovplyvnilo náš súkromný život, naše deti, naše rodiny.

Dag Daniš: V MÉDIÁCH PRACUJÚ SKÔR AKTIVISTI, AKO NOVINÁRI! (VIDEO)
MÉDIÁ SÚ ZBRAŇ A NOVINÁRI SÚ VOJACI HYBRIDNEJ VOJNY! Od nástupu novej vlády sa vzťah medzi médiami a koalíciou postupne vyhrocuje. Dag Daniš hovorí, že slovenská žurnalistika je úplne inde, ako by mala byť. Problém nevidí ani tak v súkromných... Čítať ďalej
13 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik