Uhádnite tri rozdiely medzi verklíkom a novinárom
16 | 04 | 2024 I Ivan Brožík

Samozrejme, ide o nepatričné paušalizovanie a samozrejme, týka sa to iba "spravodajcov" a "moderátorov" verejnoprávnej televízie a rozhlasu a progresívne "šimečkovských" médií. A teraz už k hádanke samotnej. Môžeme ju formulovať aj takto: Čím okrem premiéra Roberta Fica a (občas) najnovšie zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho a semaforu Andreja Danka žijú naše médiá? Možno ešte okrem vrtuľníka a Filipa Kuffu a medveďov a Ukrajiny.

Dosť zúfalo hodnotovo biedny mentálny rozsah našej "siedmej veľmoci". Obraz jej intelektuálnej chudoby a najmä biedy jej profesionality. Ale aj zrkadlo charakterov. Skutočne to nie je až tak dávno, keď sa redakcie organizovali na špecialistov domácich spravodajcov, zahraničných novinárov, redaktorov, komentátorov, odborníkov na poľnohospodárstvo, energetiku, ekonomiku, školstvo, zdravotníctvo, alebo kultúru. (Každá elévka po nástupe do redakcia túžila "robiť kultúru".) V duchu Werichovského - "ten robí to a tamten ono a všetci toho spolu urobia viac". Dnes robia - bez úvodzoviek - iba jedno. Všetci to isté a tak isto.Klebetia ako kofy na trhu, od redaktoriek až po moderátorky/moderátorov iba a výlučne len "o politike". No ani to nie je presné. Lebo "robiť politiku" je viac ako iba hovoriť so straníkmi o strane. A kým mužov z profesie rokmi ubúda, amazoniek - mužatiek v nej pribúda.

Skutočne to nie je až tak dávno

Politici, straníci, členovia vlád a poslanci kedysi dostávali aj iné otázky, ako napríklad len "čo s Pellegriniho lietadlom", čo s Dankovým semaforom", čo s "Kuffovým vrtuľníkom" alebo tak nanajvýš "čo s miliardami, ktoré nám berie Brusel". Dostávali otázky ako napríklad "ćo so závlahami, ktoré nikto už tridsať rokov nerieši", "čo s poplatkami pacientov v rezorte zdravotníctva, keď na zdravotnú starostlivosť je z ústavy bezplatný nárok", "čo so školami, ktoré obciam chýbajú", "čo s dopravou do koncových obcí", "čo s grafikonmi na železniciach", alebo "čo s plynom a cenami energií". A mnohé ďalšie podobné, také, ktoré sa týkajú praktického života občanov, voličov, riešenia ich problémov a odstraňovania nedostatkov. Na toto akosi dnešné kofy mužatky pozabudli. Oni žijú vo svojich množinách bezmocnej moci.Skladajú a rozkladajú vlády, koalície, hodnotia kto, čo a kedy o kom povedal ten tamten a onen a čo zas nepovedal henten. Spolok poloagresívnych progresívnych sliepok v žurnalistike, nič menej a nič viac. Klovú a klovú a ďobú a ďobú (či ďobajú?) a tešia sa, ako koho práve "doďobali". To, že sa strápňujú každým dňom, ich nepochopiteľne napĺňa zmyslom života.

Takže, ak by som smel

Položil by som politikom aj takéto otázky: Ak na Ukrajinu dodávame elektrickú energiu, tak koľko a za akú protihodnotu? Ak Ukrajina v decembri nepredĺži dohodu o preprave plynu aj na naše územie, aký odvetný krok na kompenzáciu škôd, ktoré z toho Slovensku vzniknú, uplatníme voči Kyjevu? Koľko investujeme tento rok do obnovy závlah v poľnohospodárstve?  Ako rezort školstva plánuje zvýšiť spoločenskú autoritu učiteľov? Sú najrôznejšie typy poplatkov v zdravotníctve v súlade so zákonom, alebo nie sú dokonca v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky? Skutočne pacient na to, aby vôbec smel vidieť svojho lekára, musí ambulancii za takúto "nehoráznosť" zaplatiť vstupný poplatok - a to pri každej návšteve ambulancie? Ako budeme reštrukturalizovať naše hospodárstvo, ktorého ekonomika stojí a padá na náladách v automobilovom priemysle? Ktoré úseky diaľnic odovzdá do užívania vláda rok od nástupu k svojej moci? Ako chcete dosiahnuť, aby verejnoprávna RTVS bola skutočne aj podľa zákona verejnoprávna? Čo plánujete urobiť s cenami pohonných látok? Budú sa ďalej vydávať stavebné povolenia v bezzásahových územiach našich národných parkov? Ako vyzerá finančná bilancia v rámci Plánu obnovy v týchto týždňoch a aké má perspektívy? Zasiahnete niekedy nejak proti tým, ktorí verejne a bez okolkov organizujú voči nášmu štátu sabotáže doma i v zahraničí? Budú sa nejako v trestnoprávnej i v hmotnej podobe zohľadňovať škody na zdraví obyvateľov i na majetku Slovenskej republiky, spôsobené počas minulých vlád? Takýchto otázok môžem súkať z rukáva stovky a iste uznáte, že nejaký Kuffov vrtuľník je to najmenej, čo by ma malo ako novinára v týchto dňoch naozaj znepokojovať.

Takže k titulku - aký je rozdiel medzi (mainstreamovým) novinárom a verklíkom?

Svojho času raz jeden z novinárskych bardov krátko po prevrate povedal: "No, dnes by mohli zriadiť autobusovú linku po trase redakcií v meste, každý deň na ňu vyslať autobus, ten by vozil po tlačovkách zástupcov všetkých redakcií a večer si od všetkých vypočujeme to isté". No, vzhľadom na tridsať rokov, ktoré odvtedy ubehli, by som to zmenil. A svoje určite zohráva aj technický vývoj. Namontoval by som prenosovú techniku niekde do nejakej krčmy za stôl štamgastov a večer by som vysielal ich "múdrosti" a ich zaručené a výsostne jediné pravdy na celé Sovensko. S rovnakým efektom, aký má dnešná spravodajská žurnalistika. Klebety, domnienky, frázy, ideológia, neprofesionalizmus a najmä - všetci jednotne rovnako. Rovnako hlúpo až priblblo.Stráášne mi to čiastočne pripomína časy socializmu. Ale čiastočne iba preto, že vtedy písali aj profíci. Hoci medzi riadkami, no vedeli písať.  Dnešná chasa redakčná "tvorí" iba fliarkovsky uklebetene, ohováračsky nadradene, prípadne porazenecky urazene. Mená, tie osobné, i mediálne tituly si dosaďte sami. Zas až tak veľa tých najukričanejších a najhlúpejších nie je. Ozaj, všimli ste si tú Kovačičovu zúfalosť, keď tam dnes mal IBA kádéháka a potom sa musel hádať s dvomi, ktorí so súčasnou politikou vlastne ani nemajú nič spoločné? To chudera Jančkárová v RTVS musela pri Blahovi vystrieľať celý svoj duchaplný moderátorský bojový či argumentačný arzenál ako "tu moderujem ja", alebo "budem vás musieť nechať vypnúť". Nuž a Dírer dnes? Aj mi chlapa bolo ľúto.

Samoľúbe médiá páchajú samovraždy v priamom prenose
Nič iné sa nedalo čakať. Naopak, mohli to spraviť už oveľa skôr. Každý človek, nielen politik, má právo rozhodnúť sa, či a ktorému médiu poskytne rozhovor alebo akékoľvek iné informácie nad štandardnú a viac menej povinnú ponuku, ktorú predstavujú... Čítať ďalej
12 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik