Európska komisia používa voči Slovensku "bulharský meter"
13 | 04 | 2024 I Ivan Brožík

"Prístup Európskej komisie k Slovensku je jasne spolitizovaný" píše na sociálnej sieti jeden z ministrov bývalých vlád, Juraj Draxler. Podľa neho sa potom "opozičné médiá vytešujú z listu, ktorý Európska komisia nedávno poslala Slovensku, a ktorým tá žiada vysvetliť, ako sú zabezpečené finančné záujmy únie po nedávnych zmenách trestného zákonníka."

"Väčšina listu je v skutočnosti pomerne technokratická a nie je tam nič nezvyčajné, ale na 1-2 miestach je tón trochu vyrývačný." Hodnotí poznaním človeka, ktorý bol členom vlády, posolstvo Európskej komisie Juraj Draxler.

Komisia by mala byť totálne nadstranícka a nestranná

"Bohužiaľ, nie vždy to tak je. Pripomeniem prípad, ktorý som spomínal nedávno." A Draxler spomína Bulharsko."Krajina si roky zažíva úplne neskutočné rozkrádanie eurofondov, čo potvrdzujú aj vyšetrovania európskej prokuratúry - konečne sa tomu po dlhých rokoch niekto začal venovať. Tie vyšetrovania ale práve dokazujú, že Bulharsko dlhodobo nemá zabezpečený efektívny domáci dohľad nad možnou ekonomickou kriminalitou. Až do vyšetrovaní prokuratúry to nikoho v EÚ vážne neznepokojovalo a okrem prokuratúry neznepokojuje doteraz! Krajina prijala miliardy európskych fondov a vy to v tom štáte proste nevidíte. Nejaké nové mosty, železničné súpravy, zrekonštruované námestia, zateplené budovy? Kam to zmizlo??" Pýta sa Juraj Draxler.

Bulhari si z Bruselu robia dobrý deň

Podľa Draxlera: "Bulharsko úplne flagrantne priamo porušuje európske zákony, bez toho, aby to niekto riešil. Kašle sa na európske emisné normy či GDPR. 
Do tretice, aj v celkovej komunikácii si Bulhari z Bruselu robia dobrý deň. Napríklad oznámia, že Bulharsko už má plne online obchodný register. Vy sa ho pokúšate pozerať a prídete na to, že väčšina firiem tam nie je, je to v zásade nepoužiteľná databáza (s dizajnom ako z 90. rokov)."

Záver?

"Pôsobí to, akoby mali Bulhari stiahnuté nohavice a svoje medzinárodné záväzky, nielen voči EÚ, používali ako toaletný papier, ktorý spokojne smerom k rozličným inštitúciám hádžu použitý." konštatuje o pomeroch, tolerovaných Komisiou Bulharsku Juraj Draxler.

Aha, takže takto to je!

Draxler vysvetľuje bulharskú anomáliu: "Obe hlavné politické strany sú úzkostlivo, absolútne pedantsky vzorové v niečom inom. V plnení politických príkazov. Potrebujete tu mať americké základne? Bez problémov. Musíme zrušiť stavbu plynovodu financovaného Rusmi? Okamžite na to dávame príkaz (pri tomto som bol osobne v podstate prítomný, keďže som v danom čase bol na rokovaniach s vtedajším bulharským premiérom).

Na rozdiel od Poľska či Slovenska bulharské elity bez problémov púšťali na svoj trh ukrajinské obilie. Ako jediní, popri Fínoch, odmietli Rusom platiť za plyn v rubľoch, čím sa ťažko hospodársky poškodili." 

"A za to sa im dovolí kašlať na európsku legislatívu a rozoberať si aj eurofondy úplne neuveriteľným spôsobom."  Juraj Draxler v tom má jasno.

Zato inej krajine, Slovensku

"Tam stačí pristupovať trochu kritickejšie k americkej politike a k ukrajinskému konfliktu a hneď je tu dojemná snaha skúmať, či sú naše orgány stále schopné vyšetrovať kriminalitu." Vysvetľuje bývalý minister školstva dôvod, prečo Brusel pristupuje k šikanovaniu Slovenska.

Draxlerov dodatok

"Jednoducho, aj v tom Bruseli na niektoré veci používajú povestný bulharský meter."

DEMOKRATI MAJÚ PROBLÉM, NA KRKU STÁTISÍCOVÉ DLHY
Demokrati Jaroslava Naďa sa po septembrovom volebnom fiasku neustále snažia upozorniť na seba a robia to čoraz zúrivejšie. Hoci im finančne doslova tečie do topánok, tvária sa, ako „majstri sveta“. Naposledy investovali do bilbordovej kampane po... Čítať ďalej
12 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik