Dag Daniš: V MÉDIÁCH PRACUJÚ SKÔR AKTIVISTI, AKO NOVINÁRI! (VIDEO)
13 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

MÉDIÁ SÚ ZBRAŇ A NOVINÁRI SÚ VOJACI HYBRIDNEJ VOJNY! Od nástupu novej vlády sa vzťah medzi médiami a koalíciou postupne vyhrocuje. Dag Daniš hovorí, že slovenská žurnalistika je úplne inde, ako by mala byť. Problém nevidí ani tak v súkromných médiách, ale hlavne v nevyváženej RTVS, čo vidno hlavne na niektorých diskusiách. Aj o tom bola reč v relácii Teraz takto s Ankou Žitnou.

Aj podľa Danišovho názoru v médiách pracujú skôr aktivisti, ako novinári. Hoci ani Robert Fico sa voči médiám nevyjadroval vyberane, Daniš konštatuje, že práve médiá boli tie, kto Smeru a jeho voličom vyhlásil vojnu, čo iné východisko, ako konflikt, nemohlo nabrať. Špeciálnou kategóriou je RTVS, ktorá rozhodne nie je nezávislá.

Rád by sa zastal kolegov

Daniš ako novinár, komentátor by sa podľa vlastných slov mal zastať médií a kolegov v nich. Nezávislé médiá si ochranu zaslúžia. Zaslúžia si, aby sa bojovalo o ich nezávislosť.

„Ale ja mám minimálne od čias pandémie silné presvedčenie, že médiá už nerobia nezávislú novinársku prácu, ale robia politické aktivity. Robia progresívne politické kampane. A určite neplatí, že progresívne médiá rovná sa nezávislé médiá,“myslí si Daniš. Je tu podľa neho hlučná skupina novinárov, ktorí si prisvojili mediálny priestor.

Samoľúbe médiá páchajú samovraždy v priamom prenose
Nič iné sa nedalo čakať. Naopak, mohli to spraviť už oveľa skôr. Každý človek, nielen politik, má právo rozhodnúť sa, či a ktorému médiu poskytne rozhovor alebo akékoľvek iné informácie nad štandardnú a viac menej povinnú ponuku, ktorú predstavujú... Čítať ďalej
12 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Mediálna vojna

Podľa Daniša táto skupina novinárov „vyhlásila vojnu“ stranám súčasnej vládnej koalície, no nestalo sa tak až s ich nástupom. Toto rozdeľovanie na dobrých – progresívcov a tých ostatných, či už dezolátov, alebo sa im nadáva inak, nutne prinieslo konflikt. V tomto konflikte Daniš rozhodne nezastáva Roberta Fica, veď aj jeho vyhlásenia voči médiám boli mnohokrát nevhodné. No Daniš pripomína tú doslova kampaň za to, aby šiel Fico do väzby, kedy médiá otvorene vyhlásili Smeru vojnu.

„A nie len Smeru, aj voličom Smeru. Veď novinár Šimečka povedal, že vníma voličov Smeru, ako svine v ľudskej koži. Toto sú príliš silné slová a z toho sa ťažko hľadajú normálne východiská,“ hovorí Daniš.

Verejnoprávne médiá ako špeciálna kategória

Tie, hoci majú verejnoprávny štatút, sú považované za štátne a podľa Daniša je choré, aby boli v konflikte s vládou. Nesmú byť ani provládne.

„Majú byť zdravo kritické a zdravo opozičné, ale nemôžu byť vo vojnovom stave s vládou a vládnymi stranami. To sme tu ešte nemali a bude  to treba vyriešiť. My, ostatní novinári budeme tlačiť na to, aby tie zmeny neboli revolučné,“dodáva Daniš. Aj v RTVS vidí pravý opak toho, ako má fungovať skutočne verejnoprávna televízia, no to musí riešiť vláda. Podľa neho však nehrozí to, čo sa deje bežne u Michala Havrana, ktorý má hostí z jednej strany spektra, čo už je podľa Daniša propaganda.

RTVS ide proti sebe

„RTVS minimálne od čias pandémie predvádzala jednostranné kampane. Myslím, že stratila dôveru väčšinovej verejnosti a šla tak trochu sama proti sebe. Veď dnes sa verejnoprávnej televízie okrem progresívcov nemá kto zastať,“ konštatuje Daniš. Verejnosť sa podľa neho nebude zastávať verejnosti práve kvôli tomu, aké jednostranné názory prinášali aj verejnoprávne, aj súkromné médiá či už počas pandémie, alebo počas konfliktu na Ukrajine.

AKTUÁLNE TAK PREDSA? Súdna rada podala návrh na odvolanie svojho predsedu Jána Mazáka!
Ján Mazák hrubo zneužil svoju funkciu! Sedem členov Súdnej rady sa podpísalo pod uznesenie o odvolaní Jána Mazáka. Tento krok zdôvodňuje jeho aktivitami voči sudcom, ktoré považujú za neprípustné. Na portáli Právne listy zverejnili návrh na... Čítať ďalej
13 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik