POZOR! ZIMNÉ OBLEČENIE EŠTE NEODKLADAJTE! Rúti sa na nás studený front
12 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Na Slovensku máme v apríli ako keby leto a mnohí už aj teplé zimné oblečenie odložili. Ak ste tak ešte neurobili, mali by ste si to dobre rozmyslieť. Jarné leto totiž vystrieda opäť zima.

„Numerické modely už niekoľko dní naznačujú, že Európu čaká výrazné ochladenie, ktoré nebude len také dočasné. Nastúpiť by malo chladné, dokonca teplotne podpriemerné počasie, ktoré prinesie nielen sneženie, ale aj návrat mrazov,“ píše iMeteo.sk.

Víkend bude ešte horúci

Pred nami sú posledné mimoriadne teplé dni.

Cez Európu začne v závere víkendu postupovať studený front: „Pred ním vyvrcholí do Európy príliv teplého vzduchu od juhu a zároveň sa za týmto studeným frontom začne od severozápadu nasúvať chladnejší vzduch.“

Portál pripomína, že v tomto čase bude na našom území veľké riziko búrok.

„Prvé búrky by sa na našom území mohli vyskytnúť už v nedeľu popoludní a to predovšetkým na severe územia. Oveľa výraznejšie a plošnejšie by však mali byť búrky v pondelok,“ uvádza.

Bude zima a vlhko

„Od utorka by sa počasie v Európe malo dostať pod vplyv tlakovej níže, ktorej stred by sa mal usadiť niekde nad Pobaltím, pričom po zadnej strane tejto tlakovej níže začne do Európy od severozápadu prúdiť veľmi chladný vzduch. Pôjde o typickú zimnú situáciu, ktorá k nám v zime prináša mrazy a sneženie,“ píše iMeteo.sk.

Toto severozápadné až severné prúdenie bude nielen chladné, ale aj vlhké. Od utorka nás tak čaká séria chladného, ale aj sychravého počasia.

Dlhodobá zmenaň

„Zatiaľ čo cez víkend bude teplota vo výškach dosahovať až +12 °C, tak nadchádzajúci týždeň k nám bude prúdiť vzduchová hmota s teplotou len okolo –5 °C. Inými slovami, bude k nám prúdiť vzduch, ktorý bude o 15 až 20 °C chladnejší,“ dodáva portál.

„Počas dňa by sa maximálne teploty mali pohybovať postupne len v intervale od +5 °C do +12 °C, no nebezpečné to bude v noci, kedy sa očakáva príchod mrazov a to aj do nížin,“ informuje iMeteo.sk s tým, že zlou správou je fakt, že chladné obdobie, ktoré prichádza, bude mať dlhú trvácnosť.

Poľský premiér blúzni - "Európa je silnejšia ako USA a Rusko dohromady"
Poľský predseda vlády Donald Tusk vo Varšave vypustil podľa agentúry RIA naozaj "revolučnú myšlienku". Tvrdí, že Európa je silnejšia ako Rusko a USA spolu. "Európa sa musí stať najväčším politickým hráčom, pretože je silnejšia ako Spojené štáty a... Čítať ďalej
12 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vaš