Česi píšu: Na Slovensku to po voľbách vrie!
12 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini vyzval slovenských občanov, aby zastavili nenávistné prejavy, ktoré sa od volieb v spoločnosti neustále stupňujú. Pellegrini vyslal odkaz najmä nevoličom, že je potrebné zmieriť sa s demokratickým rozhodnutím väčšiny. Na zastavenie nenávisti a rozdelenia spoločnosti vyzvala aj prezidentka Zuzana Čaputová a vyzvala ľudí, aby sa navzájom viac rešpektovali.

Pellegrini vo svojom videoposolstve uviedol, že ako budúcej hlave štátu mu je mimoriadne ľúto, že politické vášne a rozpory v spoločnosti nadobudli po voľbách nové a veľmi nebezpečné rozmery, ktoré priamo zasahujú do spolužitia rodín, priateľov či kolegov na pracovisku.

"Skúška demokracie nie je len o tom, či krajina dokáže zorganizovať demokratické a slobodné voľby. Skúška demokracie spočíva aj v tom, či sme schopní akceptovať rozhodnutie väčšiny, prijať a rešpektovať skutočnosť, že mohlo byť odlišné od našich. Nie z úcty k víťaznej politickej strane alebo kandidátovi, ale z úcty k spoluobčanom a demokracii," povedal Pellegrini.

Podľa jeho názoru sú terčom verejných prejavov nenávisti najmä jeho voliči

"Je mi veľmi ľúto verejných prejavov nenávisti, nie voči víťazovi volieb, ale voči ľuďom, ktorí mu prejavili dôveru. Je mi ľúto, že sú vystavení čoraz väčšiemu počtu mediálnych a osobných útokov a veľmi ich žiadam, aby neopakovali túto politiku nenávisti, pretože je to oheň, ktorý sa veľmi ľahko zapaľuje, ale je takmer nemožné ho uhasiť," povedal Pellegrini.

Pellegrini vo svojom príhovore viackrát zopakoval, že ľudia musia rešpektovať výsledok volieb

"Frustrácia tých, ktorí si želali iný volebný výsledok, je ľudsky pochopiteľná, ale neviem si predstaviť, že by vo vyspelých krajinách rešpektované médiá po voľbách písali, že ich občania stratili rozum, že demokracia a vlastenectvo prehrali. Nerozumiem ani politickým výzvam na občiansky odpor alebo kolektívnym útokom nenávisti voči celým sociálnym skupinám, ako sú starší ľudia," pokračoval novozvolený prezident.

"Je to neprijateľné a mimoriadne nebezpečné. Plne rešpektujem, že každý má právo na svoj politický názor a právo vyjadriť ho. Ale spôsobom, ktorý nebráni vyjadreniu iného názoru. Veril som a stále verím, že hodnoty jednoty a súdržnosti sú univerzálnymi hodnotami, ktoré oslovujú ľudí na celom Slovensku naprieč politickým spektrom. Ako hlava štátu budem za tieto hodnoty bojovať," povedal Pellegrini s tým, že chce ľudí spájať.

Odchádzajúca prezidentka Zuzana Čaputová tiež robí všetko pre upokojenie atmosféry nenávisti, apeluje najmä na ľudskosť a vzájomnú solidaritu

"Atmosféra na Slovensku je plná nenávisti aj po voľbách. Zastavme to, prosím, skôr, ako sa to vymkne spod kontroly. Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka bez ohľadu na jeho politické názory. Ponižovanie, vulgárne urážky na ulici a nenávistné komentáre na sociálnych sieťach namierené proti verejným činiteľom, novinárom, športovcom, politikom len preto, že nesúhlasíme s ich postojom alebo prácou, sú neprijateľné," povedala Čaputová.

"Podnecovanie k tomu je trestuhodné a nebezpečné, najmä z pozície politickej moci. Verbálne útoky nemajú konca, navzájom sa podnecujú. Majme silu pretrhnúť túto reťaz hnevu, osloboďme sa od potreby reagovať na všetko, nechajme hnev padnúť do prázdna. Je prirodzené, že máme rozdielne názory, že sa navzájom nezhodneme, ale diskutujme o tom na úrovni argumentov, nie útokov na ľudskú dôstojnosť," povedala a vyzvala ľudí, aby medzi sebou diskutovali a nie sa navzájom nadávali.

"Odsudzujúca nadradenosť nám nepomôže, konkurencia vo vyjadrovaní frustrácie nepomôže. Nepomáha ani sarkazmus alebo zosmiešňovanie druhých. Mať úctu k druhému, k jeho ľudskosti, to pomáha. Sme ľudia, rôzne osobnosti, ktoré žijú spolu v tejto dobe, v tejto krajine. Neopúšťajme to, čo je správne a slušné. A že to neurobí každý? Je to ich zodpovednosť. Naše činy musia podliehať len jednej veci, dôvere v ich správnosť. Buďme k sebe ústretovejší, potrebujeme sa navzájom," povedala Čaputová.

Ústavnoprávny výbor odobril všetkých päť kandidátov na funkciu sudcu ÚS
Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR skonštatoval, že všetci piati kandidáti na post sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR spĺňajú podmienky na vymenovanie do tejto funkcie a odporúča voľbu v parlamente. Rozhodli o tom členovia výboru vo štvrtok po... Čítať ďalej
11 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik