Úder NATO: Ďalšia krajina EÚ vyzýva na mier a odmieta zbrojiť
11 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Dve hlavné španielske ľavicové strany vyzvali premiéra Pedra Sáncheza, aby odvolal svoj sľub zvýšiť rozpočet krajiny na obranu na 2 % HDP do roku 2029 v súlade so záväzkami NATO. "Väčšina španielskej robotníckej triedy by nemala prinášať žiadne obete na výkrm vojenského priemyslu alebo vojnovej ekonomiky," povedal hovorca radikálnej ľavicovej strany Sumar. Politici z progresívnej ľavicovej strany Podemos tiež požadujú, aby Španielsko prerušilo vzťahy s Izraelom a uznalo Palestínu ako právoplatný štát.

Strana Sumar, ktorá je súčasťou koaličnej vlády premiéra Sáncheza, a strana Podemos, člen predchádzajúcej Sánchezovej progresívnej vlády, požiadali premiéra, aby prerušil vzťahy s Izraelom a stiahol svoj záväzok zvýšiť rozpočet krajiny na obranu na 2% HDP do roku 2029.

"Väčšina španielskej robotníckej triedy by nemala prinášať žiadne obete za výkrm vojenského priemyslu alebo vojnovej ekonomiky. Určite sa tam nechceme angažovať," povedal hovorca parlamentu Sumar Iñigo Errejón Euractiv.com.

Najnovší návrh štátneho rozpočtu na rok 2024 predpokladá zvýšenie výdavkov na obranu na 1,3 % HDP, zatiaľ čo Sánchez sa zaviazal dosiahnuť 2 % HDP požadované NATO do roku 2029 v súlade so záväzkami členských štátov. Najnovšie prognózy vlády predpovedajú, že výdavky na obranu v tomto roku presiahnu 13,4 miliardy eur.

Krátko po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022 sa Podemos vyslovila proti tomu, aby Španielsko poslalo na Ukrajinu tanky Leopard a ďalšie obranné vybavenie. V stredu (10.4) generálny tajomník Podemos Ione Belarra obvinil Sáncheza, že sa spojil s európskou pravicou a španielskou krajnou pravicou, pričom sa zaviazal zvýšiť výdavky na obranu a zapojiť sa do "pretekov v zbrojení".

Mobilizácia na Ukrajine - sprísnené pravidlá
Ukrajinská Najvyššia rada schválila zákon, sprísňujúci mobilizáciu. Z návrhu zákona vypustili ustanovenia o demobilizácii. Pôvodne sa predpokladalo, že mobilizovaní Ukrajinci budú môcť odísť zo služby po 36 mesiacoch. Po podpísaní prezidentom... Čítať ďalej
11 | 04 | 2024 | Milan Laca

"Zbrojenie nezastaví vojnu, živí ich, to nás učí história a nemali by sme na to zabúdať," povedala Belarra počas parlamentnej rozpravy. Potom vyzvala premiéra Sáncheza, aby vláda urýchlene uznala Palestínu za oficiálny štát, a vyzvala ho, aby "pozastavil nákup a predaj zbraní Izraelu" a "prerušil diplomatické vzťahy" s Tel Avivom. "Európska únia nevenovala ani minútu mieru alebo diplomacii," povedal Belarra.

Iñigo Errejón z koalície Sumar tiež vyzval Sáncheza, aby vyzval celé Španielsko, aby prerušilo obchodné vzťahy s Izraelom a uvalilo úplné zbrojné embargo, a dokonca aby "postavilo tých, ktorí sú zodpovední za smrť civilistov v Gaze, pred Medzinárodný trestný súd v Haagu". "Čo platí pre Ukrajinu, musí platiť aj pre Palestínu," dodal Errejón.

Začiatkom tohto týždňa španielske vládne zdroje potvrdili, že Sánchez sa vydá na cestu, aby zhromaždil európskych spojencov pre iniciatívu Madridu uznať palestínsky štát, pričom navštívi Nórsko, Írsko, Belgicko a Slovinsko.

"Náš cieľ je jasný. Ide o presadzovanie uznania Palestíny ako štátu," povedala podľa agentúry Reuters hovorkyňa vlády Pilar Alegriová.

"Chceme zastaviť humanitárnu katastrofu v Gaze a pomôcť naštartovať politický mierový proces, ktorý povedie k čo najskoršej realizácii riešenia dvoch štátov," dodal Alegrí.

Sánchez predtým povedal, že očakáva, že Španielsko uzná Palestínčanov do júla a verí, že to čoskoro podnieti ostatných členov EÚ, aby prijali rovnaký postoj.

Návrat k Pellegriniho víťazstvu. V Nemecku sa asi zbláznili!
Zákonodarcovia z oboch strán politického spektra v Berlíne vyjadrili rozhorčenie nad zvolením ďalšieho vysokopostaveného politika, tentokrát na post prezidenta, ktorý navrhuje mier pre pokračujúci konflikt na Ukrajine. Nemeckí politici zaútočili... Čítať ďalej
11 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik