Premiér: Rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády posilní vzájomnú spoluprácu
11 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Výsledkom štvrtkového spoločného rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády by mali byť dohody na projektoch, ktoré výrazne posilnia a posunú dopredu spoluprácu oboch krajín. Pred začatím bilaterálneho rokovania to uviedol predseda slovenskej vlády Robert Fico (Smer-SD). Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal očakáva pragmatické a účinné rokovania, ktoré potvrdia blízkosť oboch krajín.

Fico v príhovore pripomenul bezprecedentnú situáciu, ktorej Ukrajina v súčasnosti čelí, zdôraznil, že hoci na oboch stranách môžu existovať rozdielne názory, Slovensko si dobre uvedomuje význam a dôležitosť pomoci susednej krajine. To podľa jeho slov má potvrdiť aj štvrtkové rokovanie v Michalovciach.

"Verím, že po jeho skončení si poviete, že stálo za to merať dlhú cestu z Kyjeva, že ste prišli na územia krajiny, kde majú suverénni politici vlastné názory, no zároveň majú srdce, rozumejú vašej situácii a chcú byť nápomocní, ako je to len možné," obrátil sa Fico k ukrajinskej delegácii. Svojich ministrov zároveň vyzval, aby v bilaterálnych rozhovoroch so svojimi rezortnými ukrajinskými kolegami nehľadeli na možné administratívne prekážky, ale nechali sa viesť prioritným záujmom realizovať spoločné projekty, prospešné pre obyvateľov oboch krajín. Uistil, že v prípade potreby môže ešte vo štvrtok jeho vláda prijímať uznesenia. "Verím, že toto rokovanie je len začiatkom našich ďalších spoločných projektov," dodal slovenský premiér.

Jeho ukrajinský náprotivok ocenil dobré susedské vzťahy

"Sú dôležité v časoch mieru, no stávajú sa až životne nevyhnutné v čase krízy či rovno vojny, ktorej Ukrajina v súčasnosti čelí," zdôraznil. Spomenul efektívne fungujúce cezhraničné spolupráce, niekoľkokrát poďakoval za pomoc a podporu Slovenska Ukrajine v humanitárnej i vojenskej oblasti či energetike. Zvýraznil aj pomoc ukrajinským utečencom na území Slovenska. "Dohody, ktoré sú predmetom dnešných rokovaní budú riešené bez zbytočnej byrokracie a dajú ďalší impulz pre medziregionálnu spoluprácu," uviedol Šmyhal. Zvýraznil dôležitosť podpory Slovenska v eurointegračnom úsilí Ukrajiny i mierových snahách vedúcich k čo najskoršiemu ukončeniu vojny.

Témou štvrtkových rokovaní slovenského a ukrajinského kabinetu v Michalovciach majú byť projekty cezhraničnej spolupráce, takisto projekty dopravných prepojení i spolupráce v oblasti energetiky. Jednou z hlavných tém má byť aj povojnová obnova Ukrajiny.

PREMIÉR FICO: TOTO JE PROGRESÍVNE SLOVENSKO! Bojujeme s nebezpečnými ľuďmi, ktorí netolerujú iný názor
"Po sobote máme definitívne potvrdené, že nebojujeme s táborom iného názoru – bojujeme s nebezpečnými ľuďmi, ktorí netolerujú iný názor a sú schopní v boji proti nám tolerovať akékoľvek svinstvo. To je súčasné Progresívne Slovensko," hovorí premiér... Čítať ďalej
11 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik