Európu ohrozuje skupina, ktorej sa obáva dokonca aj Taliban
11 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Hoci sa po roku 2015 Západ pripojil k medzinárodnej spolupráci pri rozklade svojvoľne okupovaného a zavedeného kalifátu v Iraku a Sýrii, ktorý sa nazýval Islamský štát (IS) a prevádzkoval najhorší režim za posledné desaťročia, nedokázal ho úplne eliminovať. Teroristický útok v Moskve môže byť len začiatkom, píše maďarský portál Index. Európa sa pripravuje.

Po zničení ich hlavných síl boli zvyšky IS roztrúsené. Radšej sa ukrývali na miestach, ktoré predtým chránili vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina a jeho sprievod. Toto je východná časť Afganistanu, kmeňová zóna, ktorá hraničí s Pakistanom, ale ani pakistanská armáda sa neodvažuje prevziať nad ňou kontrolu, pretože je tam toľko ozbrojených ľudí, že nastolenie poriadku v regióne sa zdá byť nemožným krokom.

Islamský štát však mal počas svojej existencie pobočku v Afganistane.

Ide o provinciu Islamský štát Khorasan, skrátene ISIS-K.

Teroristická skupina je aktívna od januára 2015 a doplnila svoj personál bojovníkmi z Iraku, Sýrie a Uzbekistanu a okrem Afganistanu má aj Pakistan silnú prítomnosť ISIS-K. Dokonca aj nie veľmi bojazlivý Taliban sa ich bojí. Obzvlášť bezohľadná strana Islamského štátu tiež považuje Taliban za mäkký a očakáva, že bude konať radikálnejšie, a toto silné módne slovo nalákalo do svojich radov mnohých Talibancov. To samozrejme zahŕňalo paštunský šovinizmus Talibanu, čo znamená, že nenávidia tých, ktorí Paštúni nie sú.

Písmeno K v ich názve znamená provinciu Khorasan, ktorá má geografický aj náboženský význam.

Geograficky sa vzťahuje na predislamský staroveký historický región, ktorý zahŕňa časti dnešného Iránu, Afganistanu, Pakistanu, Uzbekistanu a Tadžikistanu. Slovo v perzštine znamená miesto alebo oblasť, kde vychádza slnko. V najdôležitejších islamských prameňoch práva, hadísoch, prorok povedal: "Ak uvidíte čierne vlajky prichádzajúce z Khorasanu, choďte k nim okamžite, pretože medzi nimi nájdete kalifa, Mahdího."

Keďže Khorasan leží východne od centrálnych islamských oblastí Mekky, Mediny a Jeruzalema, džihádistické vysvetlenie možno identifikovať. Khorasan je teda symbolom, ktorý predstavuje víťaznú, legitímnu a pravdivú skupinu, ktorú sú všetci moslimovia povinní akceptovať.

Sú tiež populárni v strednej Ázii

Je zaujímavé, že infiltrácia začala už dávnejšie z Afganistanu smerom k priľahlým uzbeckým, tadžickým a ruským územiam. Dokonca aj počas stiahnutia USA boli ich hlasy vypočuté, najmä pri brutálnom výbuchu na kábulskom letisku v roku 2021, pri ktorom zahynulo takmer 200 ľudí vrátane 13 vojakov poverených zabezpečením letiska.

Amira Jadoon vo svojej knihe opisuje proces presunu svojich operácií do strednej a južnej Ázie. Získali tiež oporu v Balúčistane na západe Pakistanu a boli zodpovední za útok na volebnom zhromaždení v Pakistane minulý rok, pri ktorom zahynulo šesťdesiat ľudí.

V januári tohto roku sa ISIS-K tiež prihlásil k zodpovednosti za dvojitý útok na cintorín v iránskom meste Kermán, kde si tisíce ľudí pripomenuli iránskeho vysokého dôstojníka Qasema Soleimaniho, ktorého pred štyrmi rokmi zabili Američania neďaleko Bagdadu. Masové výbuchy si vyžiadali 90 mŕtvych a viac ako 200 zranených.

Európa sa pripravuje

Experti na terorizmus sa obávajú, že masaker na moskovskej radnici Crocus je pre ISIS prelomový. Na jednej strane sa ukázalo, že rozsiahly prieskum bol v zariadení vykonaný niekoľko krokov pred ruskou kontrarozviedkou, a na druhej strane štyria zadržaní páchatelia boli všetci Tadžiki.

V Rusku mali úrady opakovane problémy s extrémistami z bývalých nástupníckych štátov, predovšetkým Tadžikov, Uzbekov a Kirgizov. V roku 2017 sa uzbecký samovražedný atentátnik vyhodil do vzduchu v metre v Petrohrade a zabil 15 ľudí. V marci 2024 ruské bezpečnostné sily z FSB zabili dvoch členov ISIS-K, ktorí plánovali vyhodiť do vzduchu moskovskú synagógu v regióne Kaluga.

Ale tiež stojí za to pripomenúť, že pred desiatimi rokmi vodca vtedy existujúceho Islamského štátu, Abu Bakr al-Baghdadi, označil USA a Rusko za hlavných nepriateľov. Rusov, pravdepodobne kvôli ich pomoci pri prežití Assadovho režimu. O rok neskôr sa organizácia IS prihlásila k zodpovednosti, keď charterový let preplnený ruskými turistami zo Šarm aš-Šajchu do Petrohradu explodoval nad Sinajom a zomrelo všetkých 224 ľudí na palube v dôsledku výbuchu bomby.

Po útoku Moskvy sa teraz mnohí obávajú, že olympijské hry v Paríži by mohli byť jednou z príležitostí pre teroristov toto leto. Nie je náhoda, že úroveň pripravenosti na hrozbu terorizmu sa zvýšila na najvyššiu úroveň vo francúzskom hlavnom meste.

Premiér Gabriel Attal povedal:

"Zvyšujeme počet protiteroristických jednotiek o tisíce vojakov, pretože islamistická hrozba je skutočná a neustále analyzujeme a pripravujeme sa na nové možné scenáre."

Francúzsky minister vnútra zároveň uviedol, že bezpečnosť olympijských hier zostáva najvyššou prioritou francúzskych orgánov. Podľa Géralda Darmanina bude pred olympiádou skontrolovaných milión ľudí a 89 000 už bolo otestovaných.

Darmanin dodal, že jedným z hlavných ohnísk bezpečnostného úsilia a pozornosti zostáva plánovaný otvárací ceremoniál na Seine. S cieľom zmierniť riziko hrozieb sa počet ľudí zúčastňujúcich sa podujatia neustále znižoval.

Po prvýkrát v olympijskej histórii sa ceremoniál uskutoční pred štadiónom na vonkajšom mieste na Seine, kde bude musieť francúzska polícia kontrolovať takmer šesť kilometrov. Na brehu rieky sa môže zhromaždiť asi tristo tisíc divákov, v porovnaní s pôvodne vypočítaným davom šesťsto tisíc, pol milióna.

Strašná ruská zbraň. Trhá pľúca! (VIDEO)
MWM: Ruské ozbrojené sily používajú unikátne plameňometné systémy TOS-1 a TOS-2 vo vojne. Ruská armáda úspešne používa unikátne ťažké plameňometné systémy TOS-1A "Solncepjok" a TOS-2 "Tosočka" na ničenie pozemných síl ukrajinskej armády, píšu... Čítať ďalej
11 | 04 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik