Progresívec si SYPE POPOL NA HLAVU!
11 | 04 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Pre falšovanie identity končí v miestnom zastupiteľstve v bratislavskej Petržalke na vlastnú žiadosť predseda petržalského klubu Team Bratislava a člen strany Progresívne Slovensko Jakub Kuruc. Poslaneckého mandátu sa vzdal v utorok. Urobil tak po tom, ako v konfrontácii priznal, že sa v elektronickej komunikácii vydával za vicestarostku Petržalky Ivetu Jančokovú. Rodičom dieťaťa sa snažil sľúbiť, že im vybaví miesto v jednej z materských škôl.

Vraj išlo o osobný skrat

Bývalý poslanec v miestnom zastupiteľstve v bratislavskej Petržalke Jakub Kuruc svoje konanie oľutoval. Išlo podľa neho o osobný skrat, nie o premyslené konanie. Uviedol to pre TASR v reakcii na falšovanie identity, keď sa vydával za vicestarostku Petržalky Ivetu Jančokovú.

"Moje konanie nebolo v súlade s etickými štandardmi poslaneckého klubu ani očakávaniami voči poslancovi miestneho zastupiteľstva," uviedol Kuruc.

Vedenie mestskej časti na čele so starostom Jánom Hrčkom jeho konanie dôrazne odsúdilo. Hovorí o hrubom porušení etických štandardov, morálnych zásad a pravdepodobne aj zákona. "Vydávať sa za niekoho iného, nepatrí do slušnej spoločnosti, verejného ani do súkromného života," zdôraznil Hrčka s tým, že dôvodom poslanca vôbec nerozumie. Po ľudskej stránke ho situácia podľa vlastných slov veľmi mrzí.

PODVOD! Poslanec PS končí za falšovanie identity
Pre falšovanie identity končí v miestnom zastupiteľstve v bratislavskej Petržalke na vlastnú žiadosť predseda petržalského klubu Team Bratislava a Progresívne Slovensko Jakub Kuruc. Poslaneckého mandátu sa vzdal v utorok. Urobil tak po tom, ako v... Čítať ďalej
09 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

V parlamente chce pokračovať

Kuruc ozrejmil, že vyvodil osobnú zodpovednosť a okrem vzdania sa mandátu poslanca vystúpil z mestského poslaneckého klubu a vzdal sa členstiev v dozorných radách. "Celá situácia ohľadom môjho konania sa dotýka výlučne bratislavskej mestskej časti Petržalka, preto som sa vzdal mandátu poslanca v miestnom zastupiteľstve," doplnil s tým, že pôsobiť bude ako nezaradený poslanec.

Podotkol, že cieľom nebolo v žiadnom prípade poškodiť dobré meno žiadneho zo subjektov zastupujúcich samosprávu. "Ak tento dojem niekto má, mrzí ma to, ešte raz preto uisťujem, že naozaj išlo o osobný skrat, nie o premyslené konanie," dodal. Vyvrátil tak tvrdenia, že išlo o cielené vytváranie kompromitujúcich materiálov.

Zdroj: FB/Jakub Kuruc

Priblížil, že známemu prisľúbil pomoc s umiestnením dieťaťa do škôlky, aj keď za to nič pre seba nežiadal. "Výsledkom celého tohto môjho konania je, že som v konečnom dôsledku nikomu nepomohol, práve naopak," povedal Kuruc.

Vallo s poľutovaním

Primátor Bratislavy Matúš Vallo s poľutovaním prijal informáciu o neetickom konaní Kuruca pri snahe známemu pomôcť s umiestnením dieťaťa v škôlke. "Aj keď pre seba za odmenu nič nežiadal, je to stále neetické konanie, ktoré v našom klube ani strane netolerujeme a uvedomil si to aj on sám," uviedol vo vyhlásení pre TASR Vallo.

Jeho rozhodnutie berie na vedomie, lebo podľa slov primátora takéto správanie nikdy netolerovali ani tolerovať nebudú. "Popritom všetkom však oceňujem aspoň to, že sa o tom rozhodol informovať a za svoje vlastné zlyhanie aj ihneď vyvodil osobnú zodpovednosť," uzavrel Vallo.

Matúš Vallo, foto: FB/Matúš Vallo

Poslaneckého mandátu sa Kuruc vzdal v utorok (9. 4.) po tom, ako v konfrontácii priznal, že sa v elektronickej komunikácii vydával za vicestarostku Petržalky. Vedenie mestskej časti na čele so starostom Jánom Hrčkom jeho konanie dôrazne odsúdilo. Hovorí o hrubom porušení etických štandardov, morálnych zásad a pravdepodobne aj zákona.

V petržalskom miestnom zastupiteľstve by ho mal nahradiť ako poslanec Juraj Mravec. Ak si svoj mandát po oficiálnom oslovení zo strany miestneho úradu uplatní, poslanecký sľub by mal zložiť na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva 23. apríla.

Kéry: KORČOK VIDÍ VINU VŠADE, LEN NIE V SEBE! (VIDEO)
Poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SSD) hovorí o pýche a arogancií progresívcov. Tiež o tom, ako nevedia prijať prehru, no nevynechal ani hodnotenie Korčoka, ktorý podľa neho vôbec nebol nezávislý, ako sa snažil prezentovať. V statuse na sociálnej... Čítať ďalej
10 | 04 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik