Čiastočný ÚSPECH! Spoločnosť AstraZeneca musí zverejniť údaje o vedľajších účinkoch
11 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Mladá žena z Horného Franska (Nemecko), ktorá po očkovaní proti ochoreniu covid-19 utrpela trombózu, požaduje od výrobcu AstraZeneca kompenzáciu za bolesť, utrpenie a škody. V konaní pred Vyšším krajinským súdom (OLG) Bamberg žalobca dosiahol čiastočný úspech. Sudcovia rozhodli, že spoločnosť AstraZeneca musí zverejniť údaje o vedľajších účinkoch svojej vakcíny Corona.

33-ročná žena z mesta Hof požaduje od farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca najmenej 250 000 eur ako odškodnenie za bolesť a utrpenie, 17 200 eur za ušlý zárobok a až 600 000 eur za budúce poškodenie. V marci 2021 bola očkovaná vakcínou Cov-19 "Vaxzevria" od britsko-švédskej spoločnosti. Po očkovaní utrpela trombózu črevnej žily a upadla do kómy. Nakoniec jej museli odstrániť časť čreva a následkami trpí dodnes. Na Vyššom krajinskom súde (OLG) v Bambergu žena žaluje spoločnosť AstraZeneca na druhostupňovom súde. Občianskoprávna žaloba je jednou z prvých proti výrobcovi vakcín v Nemecku.

V utorok súd nariadil výrobcovi farmaceutických výrobkov, aby zverejnil údaje z prípadov trombózy spôsobených očkovaním. Spoločnosť je teraz povinná poskytnúť údaje o všetkých známych účinkoch a vedľajších účinkoch svojej vakcíny "Vaxzevria", ako aj akékoľvek ďalšie dôkazy, ktoré môžu byť relevantné pre posúdenie prijateľnosti nežiaducich účinkov vakcíny "pokiaľ súvisia s trombózou so syndrómom trombocytopénie (TTS)" – za obdobie od 27. decembra 2020 do 19. februára 2024.

Čo by mohlo nastať?

Volker Loeschner, právnik žalobkyne, povedal nemeckej tlačovej agentúre, že on a jeho klientka sú s rozhodnutím súdu veľmi spokojní. Predpokladá, že po tomto úspechu budú nasledovať ďalšie žiadosti o informácie v podobných konaniach. Údaje, ktoré má spoločnosť AstraZeneca sprístupniť, by mohli byť relevantné pre ďalšie prebiehajúce a budúce konania, povedal Loeschner.

Hovorca súdu poukázal na to, že informácie sa týkali iba choroby ženy a museli byť sprístupnené iba žalobcovi. 33-ročná žena tiež požadovala od spoločnosti AstraZeneca informácie o všetkých interakciách s vakcínou so svojou žalobou, ale komora to (významne) odmietla. Súd nevyhovel opravnému prostriedku "Revision" proti čiastočnému rozsudku.

Regionálny súd v Hof zamietol žalobu ženy na prvom stupni, pretože nemohol (alebo nechcel) nájsť ani chybu výrobku, ani informačnú chybu v súvislosti s očkovaním. S odkazom na toto rozhodnutie právnici spoločnosti AstraZeneca zatiaľ vylúčili vyrovnanie so žalobcom. Konanie žalobcu o náhradu škody a odškodnenie za bolesť a utrpenie pokračuje. V ďalšom kroku chce súd rozhodnúť, či získa znalecký posudok o údajnom poškodení zdravia ženy očkovaním.

Vektorová vakcína spoločnosti AstraZeneca bola schválená 27. decembra 2020

Čoskoro po schválení sa objavili správy o prípadoch trombózy. Po prvé, očkovanie bolo dočasne pozastavené, potom zastavené pre ľudí mladších ako 60 rokov kvôli riziku trombózy a nakoniec kontroverzná vakcína už nebola v Nemecku vôbec dostupná.

Výrobcovia vakcín proti korone počas takzvanej pandémie zhrabli miliardové zisky. Obete očkovania, ktoré boli očkované v dobrej viere v účinné vakcíny bez vedľajších účinkov, sú teraz ponechané na pospas osudu.

Nároky na náhradu škody a náhradu škody majú malú šancu na úspech. Na súde ide o posúdenie rizika a prínosu, o to, či väčšina ľudí mala prospech z očkovania. Na základe bezcenných modelových výpočtov za predpokladu falošných faktov sa stále tvrdí, že očkovanie by zachránilo milióny životov. Všetci, ktorí utrpeli očkovaním spôsobené poškodenia zdravia, mali jednoducho smolu. Skutočnosť, že osobne utrpená ujma je väčšia ako tvrdohlavo proklamovaný prínos pre komunitu, je preto ťažké dokázať, najmä pred sudcami, ktorí veria v očkovanie. Uvidí sa, či výrobcovia vakcín budú teraz čoraz viac povinní dokazovať údajnú bezpečnosť svojich prípravkov – a koľko priestoru im pri tom poskytnú.

Vývoj slovenskej ekonomiky závisí aj od normalizácie vzťahov s Ruskom
"Vláda Slovenska v roku 2024 musí nájsť príležitosť na úsporu významnej časti štátneho rozpočtu." Oznámil to predseda vlády SR Robert Fico. Avšak cituje ho aj agentúra RIA, a to v medzinárodnom kontexte. „Vláda by mala len v tomto roku ušetriť na... Čítať ďalej
10 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik