Naozaj chystá Viktor Orbán "Bruselu peklo"?
09 | 04 | 2024 I Ivan Brožík

"Zatiaľ čo Briti sa pred rokmi rozhodli EÚ opustiť, maďarský premiér Viktor Orbán dostal ( podľa webu parlamentnilisty.cz) iný nápad. Chce údajne maďarskú pozíciu v Bruseli posilniť natoľko, aby mohol EÚ zmeniť. „Nestačí byť naštvaný. Musíme ovládnuť Brusel,“ popísal Orbán podľa webu parlamentnilist.cz svoj zámer. Vraj chce čeliť tým, ktorí sa snažia Maďarom „strčiť rodovú politiku až do krku“.

Server Politico , ktorý web parlamentnilisty.cz cituje, upozorňuje , že "politický establishment v Bruseli sa bude musieť pripraviť na nový typ politika. Na politika, ktorý už nehovorí o odchode svojej členskej krajiny z EÚ, ale politika, ktorý chce v Bruseli posilniť a ako silný hráč celú EÚ meniť. Presne to vraj chce po blížiacich sa voľbách urobiť dlhoročný maďarský premiér Viktor Orbán.

Nie zlá taktika

„Musíme ísť hlbšie, obsadiť pozície, zhromaždiť spojencov a napraviť Európsku úniu,“ vyhlásil maďarský premiér v rozhovore už na konci minulého roka. „Nestačí byť naštvaný. Musíme ovládnuť Brusel,“ citoval Orbána server Politico.

Maďarsko bude v druhej polovici roku 2024 ( teda v čase už po voľbách do europarlamentu) EÚ predsedať. "A dá sa povedať, že Orbánovi Maďarsko už začína byť malé." Z nejakého dôvodu sa obávajú nami citované zdroje. pripomínajú, že "premiérom je už piatykrát, v parlamente drží ústavnú väčšinu a s touto silou chce EÚ meniť. Tak to vidí Zsuzsanna Szelenyiová, bývalá spojenkyňa a kritička Orbána a autorka knihy Poškvrnená demokracia, podľa ktorej Orbán hľadá podobne zmýšľajúcich politikov a chce ich spojiť v jednom tábore."

„Ak si chceme zachovať slobodu a suverenitu Maďarska, musíme obsadiť Brusel a priniesť zmenu do Európskej únie,“ vyhlásil Orbán na zhromaždení v Budapešti pri príležitosti maďarského národného dňa 15. marca.

Predpríprava?

"V Bruseli už dnes funguje think-tank Mathias Corvinus Collegium (bežne označované ako MCC), čo je podľa serveru Politico jeden z nástrojov, prostredníctvom ktorého chce Orbán v EÚ presadzovať svoje zámery. Vládna organizácia otvorila pobočku v Bruseli v roku 2022 a ponúka konzervatívny pohľad na témy riešené v EÚ." Pokračuje web parlamentnilisty.cz. "Cieľom združenia, poznamenal riaditeľ Frank Furedi, bolo poskytnúť ľuďom „intelektuálne zdroje“, aby mohli čeliť dominantnej kultúre, ktorá nám chce „strčiť rodovú politiku do krku“ a „zničiť našu minulosť“." 

"Think-tank vraj tiež chce čeliť snahám o vytvorenie Spojených štátov európskych. EÚ vníma ako spoločenstvo samostatných suverénnych štátov. Maďarská vláda sa podľa všetkého odmieta vzdať svojej suverenity a už v súčasnej EÚ presadzuje svoju politiku často aj s pomocou práva veta. Nielen v otázke pomôcť Ukrajine. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó oznámil, že Maďarsko chce počas svojho predsedníctva riešiť aj migračnú politiku EÚ. "Je potrebná ostrá politická zmena v Bruseli, aby Európska únia nepriťahovala, ale zastavila nelegálnych migrantov," povedal Szijjártó." - tvrdí zdroj.

Cieľ má jasný

"Sám Orbán dal najavo, že zmeniť Brusel nepôjde cez noc, ale od júla na tom podľa neho už bude možné pracovať s cieľom  „zmiesť socialistických, ľavicových, progresívnych, liberálnych nebezpečných ľudí“.

V Nemecku sa veľmi, veľmi obávajú o Slovensko - postihnuté je podľa nich aj Maďarsko
Na Západe, ktorý sa obáva o právny štát, nechcú rešpektovať výsledky slovenských prezidentských volieb. Podľa Nemcov sa krajina namiesto do Európskej únie ťahá k Rusku, píše maďarský portál Mandinner. Podľa Nemcov je rovnako postihnuté aj... Čítať ďalej
09 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik