VAROVANIE pre rodičov! Narastá počet detí, ktoré sa snažia pripraviť o život pomocou farmaceutík
08 | 04 | 2024 I Dušan Janek

V januári bolo na detskú pohotovosť v Motole privezených šesť prípadov detí intoxikovaných HHC, trinásť ďalších malo otravu alkoholom a dvadsať sa pokúsilo o samovraždu predávkovaním liekmi. Práve s posledným z týchto prípadov sa lekári na pohotovosti stretávajú čoraz častejšie.

"Zvyčajne ide o vekovú skupinu pätnásť až šestnásť rokov. Chcú sa otráviť, zabiť, a tak si vezmú čokoľvek, čo nájdu, najčastejšie psychiatrické lieky. Prevažná väčšina z nich sú psychiatrickí pacienti. V niektorých prípadoch už lieky prestali užívať, ale odomknú trezor, v ktorom pred nimi rodičia lieky schovávajú," komentuje Jitka Dissou, riaditeľka motolskej nemocnice.

Prípadov predávkovania bežnými liekmi u detí a mladistvých v posledných dvoch rokoch v Českej republike pribudlo. K otravám najčastejšie dochádza v kombinácii s inými návykovými látkami alebo alkoholom. Vo väčšine prípadov ide o demonštratívny pokus o samovraždu. V iných prípadoch sú dospievajúci ovplyvnení tlakom rovesníkov na sociálnych sieťach. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedli zástupcovia Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe (VFN).

Smrť na predaj

U detí do 15 rokov sú najčastejšie zneužívanými liekmi voľnopredajný paracetamol, antidepresíva a ibuprofén, zatiaľ čo u dospievajúcich sú na čele zoznamu antidepresíva, benzodiazepíny a paracetamol, pričom dievčatá sa častejšie predávkujú ako chlapci.

"Od roku 2021 sme zaznamenali obrovský nárast konzultácií týkajúcich sa pokusov o samovraždu zo strany detí a dospievajúcich. Výrazne sa zvýšil počet otázok týkajúcich sa detí mladších ako 15 rokov, najmä od apríla 2021, keď sa po dlhodobom zatvorení škôl opäť začalo pravidelné denné vyučovanie na základných školách. Z 200 konzultovaných samovražedných pokusov u dievčat a 37 u chlapcov v roku 2019 sa čísla zvýšili na 469 dievčat a 59 chlapcov v roku 2023," uviedla Kateřina Kotíková, vedúca Toxikologického informačného centra VFN.

"Každý týždeň k nám prichádza 45 detí a mladistvých vo veku od 12 do 18 rokov s rôznym stupňom intoxikácie a rôznymi kombináciami užitých drog, veľmi často v kombinácii s alkoholom. V 80 percentách prípadov ide o demonštratívne samovraždy, ale nechýbajú ani bláznivé výzvy na sociálnych sieťach. Nedávno 14-ročné dievča prehltlo 46 ibuprofénov," povedal Petr Koťátko, prednosta Kliniky pediatrie a dedičných metabolických porúch 1. lekárskej fakulty UK a Fakultnej nemocnice.

K nepriaznivému stavu prispel aj covid

Odborníci tvrdia, že situácia sa začala zhoršovať počas pandémie covidu v rokoch 2020 a 2021. Pribúda adolescentov a detí s duševnými problémami, ako sú úzkosť alebo depresia, ktorí potrebujú lieky. Sami si potom zvyšujú dávky liekov, ktoré užívajú pre rýchlejšiu úľavu alebo ako krok na upútanie pozornosti.

Pri požití mierne vyššej dávky, dvoj- až štvornásobku, dlhodobo užívaných liekov majú pacienti príznaky miernej otravy. Vo väčšine prípadov stačí krátke pozorovanie zdravotného stavu a pacient je prepustený do následnej odbornej psychiatrickej starostlivosti.

Náročnejšia situácia je u mladistvých so stratou vedomia, ktorá často nastáva pri kombinácii liekov s inými drogami, ako je extáza, THC alebo HHC. Ak sa dieťa dostane do nemocnice včas, v 99 % prípadov mu lekári môžu zachrániť život. Predávkovanie však môže zanechať následky na orgánoch, ako sú pečeň, srdce, obličky a pľúca, a jeho liečba môže trvať oveľa dlhšie.

Ak chcete mať sprosté a depresívne deti, dajte im do rúk mobilný telefón
Mobily pre deti áno alebo nie? Táto citlivá záležitosť vzbudzuje verejné diskusie už dlhú dobu. Neustále sa venovanie ťukaniu na dotykové displeje popudzuje spoločnosť a bije priam do očí. Ľudia sú z tohto fenoménu, ktorý priniesol toľko dobrého... Čítať ďalej
30 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydenn