Medvede mieria do Národnej rady. Nie je na čo čakať! (VIDEO)
07 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Útoky medveďov na človeka sú za posledné obdobie takmer na dennom poriadku a Brusel mieni o veci rozhodnúť po dlhodobej analýze. Slovenská vláda už riešenie má. Podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) avizuje, že problém s premnožením najväčšej slovenskej šelmy bude už v najbližší utorok prerokovávať slovenský parlament.

Kým EÚ chce problém analyzovať dva roky, slovenský minister životného prostredia už hovorí o reálnom návrhu riešenia – nechce totiž medvede strieľať medzi ľudskými obydliami. O tom, že nie je na čo čakať hovoril aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Aktuálne Andrej Danko avizuje, že zákon o medveďoch mieri na najbližšie rokovanie NR SR. Danko však hovorí aj o ľahostajnosti Bruselu a jeho úradníkov voči tejto situácii nie len na Slovensku.

EÚ chce analyzovať medvede

Tomáš Taraba ešte 26. marca z Bruselu informoval o vyjadrení EK, ktorá chce medvede analyzovať, čo by malo trvať zhruba do roku 2026

„Takže sa potvrdzuje to, že na Slovensku prídeme s vlastným individuálnym riešením. Kým budú analyzovať oni dva roky to, že nám behajú medvede po uliciach a že ohrozujú životy. Kým to tu nechápu, my si to budeme musieť poriešiť na Slovensku,“ konštatoval Taraba po rokovaní v Bruseli, kde Slovensko podporilo Taliansko, Bulharsko, ale aj Slovinsko.

Taraba z Bruselu: PÔJDE OPOZÍCII O ĽUDÍ, ALEBO O MIMOVLÁDKY? (VIDEO)
Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) v pondelok v Bruseli rokoval s ministrami z Rumunska a Fínska o medveďovi hnedom. Po rokovaní Rady ministrov vo vestibule čakal vo vestibule odpovedal na novinárske otázky. Slovensko má... Čítať ďalej
26 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Ako na to, už vedia

„Našou úlohou je vytvoriť zóny okolo miest a obcí. Ak sa v tých zónach budú objavovať medvede a budú veľmi blízko miest a obcí, štát musí mať právo mimo správneho konania tie medvede eliminovať,“ vysvetlil minister s tým, že po medveďoch nechcú strieľať pri škôlkach, autobusových zastávkach či ihriskách. Aby sa naša najväčšia šelma nedostala až k ľudským obydliam, je potrebné vytvoriť tieto zóny. Riešením tiež nie je čakať, kým synantropný (na ľudí navyknutý) jedinec niekoho napadne.

Nie je na čo čakať

Hneď 27. marca na rokovaní vlády bol prijatý záver, že situáciu skutočne treba riešiť. Rázna reakcia vlády je preto na mieste. Pellegrini v tejto súvislosti deklaroval ochotu zvolať mimoriadne zasadnutie NR SR, no dohodli sa, že návrh zákona, ktorý by riešil túto situáciu, pôjde v skrátenom legislatívnom konaní prerokovaný ako prvý bod riadneho zasadnutia NR SR.

Širší pohľad Andreja Danka

„Na medveďoch vidíme príklad toho, ako nám Brusel diktuje hlúposti. Medvede ako šelmy ohrozujú ľudí nie len na Slovensku, ale aj v Rumunsku,“konštatuje Andrej Danko, ktorý sa na problém slovenských medveďov pozerá v širších súvislostiach. Danko pripomenul, že keď už pred viac, ako rokom o tejto téme hovorili Huliak, Taraba, či Kuffa, Ján Budaj o medveďovi hovoril ako o vegetariánovi.

Taraba s Pellegrinim naložili opozícii a liberálnym médiám (VIDEO)
Kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) a podpredseda vlády Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) na štvrtkovej tlačovej besede informovali o rokovaniach, týkajúcich sa najzávažnejších problémov. Tie vyplynuli aj zo stredajšieho výjazdového... Čítať ďalej
28 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Musíme zabojovať

„V utorok je tu mimoriadna schôdza z iniciatívy členov poslaneckého klubu SNS a ministra životného prostredia. Túto tému budeme riešiť tak, ako riešime RTVS, ako riešime mimovládky. Veríme, že sa opatrenia po prezidentských voľbách budú schvaľovať oveľa ľahšie,“vyjadril sa Danko s tým, že vláda inú šancu, ako zabojovať, nemá. Svoje slová podčiarkol faktom, ako za posledný mesiac vzrástol počet útokov medveďov na človeka.

Rodený Revúčan

Danko tiež poznamenal, že ako človek, ktorý detstvo prežil v Revúcej sám dobre vie, ako sa ľudia v týchto oblastiach obávajú medveďa. Slniečkárom preto odporučil prechádzku po lese v niektorej z oblastí výskytu medveďa namiesto rečí v kaviarni o neškodnosti najväčšej slovenskej šelmy, ktorá v našej prírode okrem človeka nemá prirodzeného predátora.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik