V časti francúzskej spoločnosti rastie odpor voči TOMUTO trendu!
04 | 04 | 2024 I Dušan Janek

Francúzsko sa búri. Na jednej strane vo Francúzsku rastie odpor voči tzv. woke kultúre, ale na druhej strane sa jej myšlienky pomaly zakoreňujú vo francúzskej spoločnosti. Server Politico ponúkol zamyslenie nad tým, odkiaľ sa tieto dva prúdy vo francúzskej spoločnosti vzali a ako vyzerá ich ďalší vývoj, informujú Parlamentné Listy.cz.

V celej západnej kultúre všeobecne sa anglické slovo woke, ktoré znamená prebudenie, vyskytuje už niekoľko rokov. Je to vlastne kultúra, ktorá sa odvoláva na „politickú korektnosť“ a skúmanie práv a pocitov menšín „všetkého druhu“. Po väčšej ochrane práv menšín a trvaní na politickej korektnosti volajú tí, ktorí sa "prebudili" a uvedomili si, že doterajší spôsob fungovania spoločnosti „nebol správny“.

V časti francúzskej spoločnosti rastie odpor voči tomuto trendu

"Zhruba raz mesačne sa elita veľmi špecifickej časti francúzskej spoločnosti stretáva v Le Laboratoire de la République, think-tanku v centre Paríža, aby varovala pred tým, čo považuje za nebezpečný a rozdeľujúci import. Medzi rečníkmi boli francúzsko-alžírsky spisovateľ Kamel Daoud, ktorý označil wokeizmus za "nebezpečný" a "nudný"; Gilles Kepel, vplyvný akademik a odborník na islam, ktorý odsúdil kultúru vymazávania rozdielov na univerzitách; a Nathalie Heinichová, sociologička, ktorá wokeizmus označila za "neototalitarizmus"," napísal Politico vo svojom hlavnom článku.

"Nemusíme zakazovať prejavy, ktoré sa nám nepáčia, aby sme pokročili v boji proti diskriminácii," zdôraznila sociologička. Spomínaný think-tank založil v roku 2021 Jean-Michel Blanquer, bývalý minister školstva za prezidenta Emmanuela Macrona. Odvolávajúc sa na obhajobu hodnôt republiky sa Blanquer domnieva, že prebudená kultúra chápe spoločnosť ako zoskupenie spojené v skupinách a neberie dostatočne do úvahy individualitu jednotlivca, uvádza portál.

Spisovateľ Brice Couturier, jeden z tých, ktorí kritizujú kultúru woke, sa domnieva, že "republikánsky ideál je rovnostársky a nezlučiteľný s myšlienkou, že identita, dokonca aj rasová, by sa mala stať dôležitým kultúrnym znakom.

Je uvádzanie pravdivých štatistík diskrimináciou?

Dokonca aj dnes francúzska vláda odmieta viesť štatistiky o etnickom a náboženskom zložení krajiny s tým, že by to bolo rozdeľujúce a pripomínalo by to zber údajov, ktoré sa používali na zhromažďovanie Židov počas druhej svetovej vojny. A veľká časť diskusie o prisťahovalectve, najmä z prevažne moslimských krajín, sa sústreďuje na námietky voči otvorenej religiozite vo verejnej sfére," dodáva k téme Politico.

"Obávam sa, že Francúzsko bude nasledovať kroky USA, kde je wokeizmus dominantnou ideológiou na univerzitách, na elitných univerzitách," povedal Couturier. Dodal, že študenti, ktorí ukončia štúdium, "nasali túto ideológiu".

Nedávno vymenovaná konzervatívna ministerka kultúry Rachida Datiová sa zaviazala bojovať proti wokeizmu, "politike cenzúry".

Politico v tejto súvislosti pripomenul, že kampaň MeToo bola vo Francúzsku prijatá s rozpakmi. Časť spoločnosti ju prijala, ale časť ju odsúdila. 

Francúzi zatiaľ ešte používajú zdravý rozum. Dokedy však odolajú trendom?

Francúzska kultúra je "odolná voči wokeizmu", povedal Mathieu Bock-Côté, konzervatívny esejista a politický komentátor. "Je tu kultúra neúcty. Ak poviete Francúzovi, že muž môže byť tehotný, vybuchne smiechom," povedal.

Subjektívna pravda verzus empirická realita

Politico však k téme dodal aj to, že kultúra woke sa teraz vlastne bumerangom vracia do Francúzska, keďže jej základy možno nájsť u francúzskych mysliteľov Jacquesa Derridu, Michela Foucaulta, René Girarda a Jeana Baudrillarda - ktorí tvrdili, že pravda je subjektívna a často určovaná mocenskými vzťahmi.

Pohľad na francúzsku spoločnosť podľa stránky tiež ukazuje, že hoci existuje odpor voči kultúre prebudenia, väčšina spoločnosti si pomaly osvojuje princípy tohto myslenia. "Dvadsaťštyri percent si myslí, že ľudia by mali 'prestať robiť karikatúry náboženstva', čo je o 5 percent viac ako v roku 2015, a 41 percent si myslí, že každá úroveň spoločnosti je ovplyvnená rasizmom," upozornil Politico.

V roku 2021 denník The New York Post ponúkol niekoľko spôsobov, ako čeliť woke kultúre, ak s ňou nesúhlasíte.

Ľudia by si mali opakovane pripomínať, že sú slobodné bytosti. A s tým súvisí aj ďalší bod

"Nehovorte o sebe ani o iných nič, o čom viete, že nie je pravda. Absolútne odmietnite dovoliť kolonizáciu svojej mysle. Prvú bláznivú vec, o ktorú vás niekto požiada, aby ste verili alebo vyznávali, odmietnite. Ak môžete, urobte to nahlas. Je pravdepodobné, že to inšpiruje aj ostatných, aby sa ozvali."

TRANSGENDEROVÉ TRENDY spôsobujú v Británii právny chaos
Školám, ktoré sa vo Veľkej Británii riadia legálnymi tredovými trans usmerneniami, hrozí „vysoké riziko“, že budú úspešne zažalované podľa uniknutých rád od právnikov ministerstva školstva. Napätie v spoločnosti rastie, pretože dané nezrovnalosti... Čítať ďalej
25 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Riaďte sa aj inými, vlastnými hodnotami

"Ak ste slušný človek, viete, že davová spravodlivosť nikdy nie je spravodlivá. Nikdy sa teda nepridávajte k davu. Vôbec nie. Dokonca ani vtedy, ak s davom súhlasíte. Ak ste slušný človek, viete, že zrádzať svojich priateľov je zlé. Ak teda priateľ alebo kolega urobí niečo, s čím nesúhlasíte, napíšte mu súkromnú správu. Nebuďte šmejd. Každý dav, ktorý si príde po nich, si príde aj po vás." Svojim postojom môže byť človek dobrým príkladom pre vlastné deti.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik