Pátranie po zranenom medveďovi UKONČILI! NIEKAM SA ZAŠIL
31 | 03 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR ukončil v nedeľu popoludní pátraciu akciu po zranenom medveďovi, ktorý mal v sobotu (30. 3.) zaútočiť na muža zo Žiliny nad obcou Stráňavy (okres Žilina). TASR o tom informoval odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

Medveď sa asi utiahol do hustého porastu

"Po takmer dvoch dňoch dohľadávania v ťažko dostupnom teréne a na základe sledovanej stopy členovia zásahu konštatovali ľahšie poranenie. Medveď sa utiahol do hustého porastu v okolí vrchu Suchárová a nie je predpoklad, že sa priblíži k intravilánu. K útoku došlo v jeho prirodzenom prostredí, nešlo teda o synantropného jedinca," uviedol odbor komunikácie.

Na dohľadávaní zraneného jedinca sa zúčastnili členovia Zásahového tímu ŠOP SR Ponitrie spolu s členmi miestneho Poľovníckeho združenia Ostredok. "Stopu pomáhali sledovať štyri poľovne upotrebiteľné psy vrátane dvoch farbiarov, západoslovenskej lajky a slovenského kopova. Psy na lokalite našli viacero jedincov medveďa hnedého, avšak zranený medveď sa stiahol do svahovitého, ťažko dostupného terénu," priblížil ďalej odbor komunikácie.

Utrpel len ľahšie poranenia

Na základe sledovanej stopy Zásahový tím ŠOP SR podľa neho vyhodnotil, že medveď utrpel len ľahšie poranenia. "Medveď bol vyrušený vo svojom prirodzenom prostredí, pričom lokalita sa nachádza v územnej pôsobnosti Správy Národného parku Malá Fatra. Nešlo o synantropného jedinca a nie je predpoklad, že bude predstavovať nebezpečenstvo pre miestnych obyvateľov," vysvetlila ŠOP SR.

Lesník prezradil: O TOMTO sa pri medveďoch nehovorí!
Ak sa nám aktivisti na čele s Jánom Budajom (aktuálne Demokrati) počas minulého roka snažili nahovoriť, že medvede sú predvolebná, či politická téma, aj medveďom by mali oznámiť, že je po voľbách. Lebo s príchodom jari sa medvede znova prihlásili o... Čítať ďalej
31 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Opatrnosť je vždy namieste

Ochranári v tejto súvislosti pripomínajú verejnosti, že opatrnosť v lesnom teréne s výskytom medveďa hnedého je vždy namieste. ŠOP SR pravidelne uverejňuje zásady správania sa v takomto prostredí. "V prípade turistiky odporúčame návštevníkom držať sa turistických chodníkov a na svoju prítomnosť upozorniť akýmkoľvek akustickým prejavom. Zároveň je dôležité obmedziť svoj pohyb v horskom prostredí pri zhoršenom počasí, pred svitaním alebo za súmraku, a vyhýbať sa miestam s obmedzeným rozhľadom a hustou vegetáciou, kde medvede často odpočívajú," dodali ochranári.

Medveď mal podľa ŠOP zaútočiť na mladého muža v sobotu dopoludnia. Muž sa pohyboval mimo turistického chodníka, v hustom lesnom poraste hľadal huby. V sebaobrane vystrelil na medveďa krátkou guľovou zbraňou. Muž zranenia neutrpel.

Ďalší útok medveďa na človeka!
Nad obcou Stráňavy v okrese Žilina v sobotu približne o 11.00 h zaútočil medveď na mladého muža. Muž sa pohyboval mimo turistického chodníka, v hustom lesnom poraste hľadal huby. V sebaobrane vystrelil na medveďa krátkou guľovou zbraňou. Muž... Čítať ďalej
30 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik