Katolícki biskupi Európy bijú na poplach: EÚ ZAPIERA KRESŤANSKÉ KORENE!
28 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Katolícki biskupi Európy spolu s ďalšími kresťanskými lídrami kritizovali vynechanie odkazov na kresťanské korene a základné hodnoty kontinentu, keď sa blížia voľby do EÚ, informuje portál Breitbart.

V spoločnej deklarácii Komisia biskupských konferencií Európskej únie, Konferencia európskych cirkví a Medziparlamentné zhromaždenie pre pravoslávie uviedli, že „veľká časť“ kresťanských občanov sa teraz „cíti byť marginalizovaná“. 

"Všímame si vylúčenie akéhokoľvek vhodného odkazu na kresťanské hodnoty v príslušných textoch EÚ“," vyhlásili lídri. „Je to jasný náznak toho, že sa prehliada dôležitosť kresťanskej tradície ako „prostredia“, v ktorom boli založené dnešné európske hodnoty. Práve v tomto predvolebnom období my ako kresťania vyjadrujeme ochotu zabezpečiť zásadný a hĺbkový politický dialóg,“ uvádza sa v deklarácii.

Na záver kresťanskí vodcovia opätovne potvrdzujú svoj záväzok spolupracovať „na podpore pozitívneho európskeho programu, ktorý sa inšpiruje kresťanskými hodnotami“.

"Vyzývame politické skupiny európskych inštitúcií, politické strany a kandidátov na poslancov Európskeho parlamentu, aby uznali kresťanské hodnoty ako hlavný základ európskeho projektu a nadviazali otvorený, transparentný a pravidelný dialóg s cirkvami a náboženskými združeniami“. 

Vyzývajú tiež Európsku úniu, aby presadzovala kresťanské hodnoty „v politických programoch a predvolebných kampaniach“.

Zmätok v uplynulom roku týkajúci sa základnej úlohy kresťanstva v definícii Európy poskytol historikom a iným vedcom príležitosť objasniť túto dôležitú realitu.

Poľský novinár: Pred eurovoľbami prichádza vlna cenzúry na Facebooku
Platforma využije mimovládne organizácie financované Sorosovými na ovplyvňovanie nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu, varoval Grzegorz Górny. Na eurovoľby sa nepripravujú len politické strany. Meta, vlastník Facebooku a Instagramu,... Čítať ďalej
27 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

V roku 2016, na vrchole imigračnej krízy v Európe, vyvolala nemecká kancelárka Angela Merkelová zdesenie tým, že bagatelizovala jedinečnosť kresťanstva v dejinách Nemecka a navrhla, že aj islam „patrí k Nemecku“ a k nemeckej kultúre.

V tom roku Robert D. Kaplan publikoval svoj dôležitý článok - „Ako islam vytvoril Európu“, v ktorom čitateľom pripomenul, že Európa – na rozdiel od iných kontinentov – bola v konečnom dôsledku definovaná svojou kresťanskou identitou, v opozícii voči islamu .

Zatiaľ čo iné kontinenty boli definované riekami, moriami, oceánmi a horami, identita Európy bola v podstate náboženská, nie geografická, určovaná hranicami kresťanstva.

Ako naznačuje výraz „kresťanská Európa“, Európania sa začali považovať za súčasť entity, ktorá bola, podobne ako islamský svet, definovaná v náboženských pojmoch. Kaplan, citujúc knihu z roku 1957, Europe: The Emergence of an Idea (Európa: Vznik nápadu), poznamenal, že „európska jednota sa začala koncepciou... kresťanstva v ‚nevyhnutnej opozícii‘ voči islamu".

Popieranie alebo zamlčovanie tejto reality zo strany európskych lídrov je nespravodlivosťou voči kresťanom a samotným dejinám. Európske hlásanie dôstojnosti každej ľudskej osoby a jej chápanie rodiny a samotnej spoločnosti sú nemysliteľné bez kresťanského základu, z ktorého vzišli.

Ruský Spymaster: Za moskovským masakrom stoja USA a Spojené kráľovstvo!
Šéf ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v utorok vyhlásil, že Amerika, Británia a Ukrajina sa sprisahali, aby v piatok v koncertnej sále na predmestí Moskvy popravili takmer 140 ľudí, informuje americký portál Breitbart. Rusi vinia USA,... Čítať ďalej
26 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik