Poliaci robia pred Rusmi ramená a dožadujú sa vysvetlenia
27 | 03 | 2024 I Dušan Janek

V Severoatlantickej aliancii sa analyzujú rôzne scenáre vrátane zostreľovania ruských rakiet, ktoré sa ocitnú veľmi blízko hraníc krajín NATO, uviedol v utorok námestník poľského ministra zahraničia Andrzej Szejna. Vyjadril sa tak v súvislosti s nedeľňajším narušením poľského vzdušného priestoru, keď do krajiny podľa poľskej armády na chvíľu vletela ruská raketa, informujú lidovky.cz.

Rusko pri nedeľňajšom útoku na západnú Ukrajinu podľa poľských ozbrojených síl narušilo poľský vzdušný priestor svojou raketou s plochou dráhou letu. Strela prenikla nad poľské územie do hĺbky jeden až dva kilometre, kým po 39 sekundách poľský vzdušný priestor opustila. Informácie o narušení hraníc NATO, ktorého je Poľsko členom, boli predané poľským spojencom v Aliancii.

Poliaci robia ramená

„Poľská protivzdušná obrana bola uvedená do pohotovosti a ruskú strelu by zničila, keby mierila na akýkoľvek cieľ v Poľsku,“ povedal vtedy minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.Szejna v utorok prehlásil, že sa jednalo skôr o „zámerný čin“. Rusko podľa neho chcelo preveriť silu obrany a ostražitosť poľskej armády.

Rusko pri nedeľňajšom útoku na západnú Ukrajinu podľa poľských ozbrojených síl narušilo poľský vzdušný priestor svojou raketou s plochou dráhou letu, kým po 39-tich sekundách poľský vzdušný priestor opustila.

Námestník šéfa poľskej diplomacie podľa rádia RMF 24 zároveň pripustil, že sa zvažuje otázka zostreľovania ruských rakiet, ktoré by leteli smerom k územiu Severoatlantickej aliancie a ocitli by sa blízko hraníc.

Na niečo také by však nestačila iba poľská svojvôľa

„To by sa muselo stať so súhlasom ukrajinskej strany a s prihliadnutím k medzinárodným dôsledkom,“ vyjadril sa Szejna. „Nemôže to byť tak, že nám agresor bude vždy vnucovať nejaké pravidlá. Musí si zvyknúť, že strana NATO, strana „demokratických krajín“, Európskej únie, začne udávať „určitý tón“,  pokiaľ ide o riešenie konfliktu na Ukrajine,“ uviedol námestník, ktorý označil nedávne narušenie poľského vzdušného priestoru ruskou raketou za „teroristický čin“.

Ruský veľvyslanec odkazuje, nech sa bez dôkazov ani neukazujú...

Poľské ministerstvo zahraničia si preto predvolalo ruského veľvyslanca Sergeja Andrejeva, od ktorého chcú vysvetlenia. Ten ich výzvu ignoroval.  Andrejev podľa ruských médií v pondelok uviedol, že sa na ministerstvo nedostavil, pretože Poľsko nepredložilo dôkazy na podporu tvrdenia, že by Rusko malo s incidentom niečo spoločné.

Poľská strana mieni doručiť protestnú nótu Moskve iným spôsobom

„Nešlo o pozvanie, ale o predvolanie veľvyslanca Andrejeva, aby podal vysvetlenie v súlade s Viedenskou dohodou,“ uviedol Szejna. Dodal, že každý predvolaný diplomat musí túto výzvu vypočuť. „Je to ďalší príklad nerešpektovania medzinárodného práva Ruskou federáciou,“ povedal Szejna.

Nedeľné narušenie poľského vzdušného priestoru v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine nebolo prvé. Napríklad vlani v decembri náčelník poľského generálneho štábu uviedol, že nad územie krajiny zrejme vletela ruská raketa a následne ho opustila. Stalo sa tak v dobe, keď Ukrajina čelila rozsiahlemu ruskému vzdušnému útoku.

Ruská raketa v Poľsku. Aká je však závažnosť tohto incidentu?
V noci sa znova ozval letecký poplach na celom území Ukrajiny. Pri útoku na jej západnú časť Rusko narušilo svojou raketou s plochou dráhou letu poľský vzdušný priestor. Oznámilo to veliteľstvo poľských ozbrojených síl. „Nie je neobvyklé, že bolo... Čítať ďalej
25 | 03 | 2024 | Dušan Janek

V novembri 2022 zabila explózia v dedine Przewodów pri hraniciach s Ukrajinou dvoch ľudí. Aj vtedy Rusko predtým proti Ukrajine začalo masívny vzdušný útok a na poľské územie dopadla podľa poľských odborníkov raketa S-300 využívaná protileteckou obranou, ktorá bola odpálená z ukrajinského územia.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik