Pellegrini to vyhrá, ak...
27 | 03 | 2024 I Ivan Brožík

"Situácia je vážna, nie však zúfalá". Začnime spomienkou  na jeden z filmových titulov. O to vážnejší prístup k voľbe v druhom kole volieb hlavy štátu na Slovensku však bude potrebný zo strany každého rozmýšľajúceho a nielen fandiaceho voliča.

Volič Petra Pellegriniho bude voliť čiastočne srdcom a čiastočne nohami.Liberálno-progresívne fankluby v tom majú jasno, volia symbol ich ideologickej podstaty. Takže - bez schopnosti samostatne uvažovať pobežia "do nohy" k voľbám. Aj zo zahraničia - "ak nebudú stačiť mimoriadne vlaky, pridáme mimoriadne autobusy", avizujú ich aktivizační hovorcovia, nijako sa neunúvajúc vysvetliť, kde sa na to berú peniaze. O toto financovanie sa z pochopiteľných dôvodov žiadna mimovládka nezaujíma, netrápi to ani tradičných strážcov kampaňových výdavkov im nepohodlných kandidátov. Veď celé vlaky a autobusy boli vždy zadarmo, nie? Prečo by sa teda tým zaoberal nejaký liberálny mainstream?

Štefan Harabin má múdrych voličov

Tvrdí to on sám a naozaj niet dôvodu, prečo by sa o tom malo pochybovať. Zhruba 70 percent z nich je už rozhodnutých. To sú tí, ktorí budú voliť nohami aj rozumom. K voľbám prídu a keďže ich kandidát nepostúpil, budú voliť toho, ktorému z ich pohľadu aspoń niečo hovorí obhajoba národných a štátnych hodnôt. A nezaťahovanie Slovenska do vojny či zachovanie práva veta národného štátu pri hlasovaní v Bruseli.

Ján Kubiš nebude odporúčať, ale...

Skúsený a slušný diplomat naozaj svojim voličom v prvom kole nepovie, koho majú voliť v tom druhom. Ale - ešte pred hlasovaním v ňom on sám, ako verejne sľúbil, povie, koho bude voliť. A čo iné to je, ako hoci nepriame, ale predsa len odporúčanie? Poznajúc jeho diplomatickú kariéru i jeho osobné postoje počas nej, nuž naozaj si neviem predstaviť, že by tento umiernený sociálny demokrat volil radikálneho liberálneho progresívca.

Krisztián Forró nesklamal

Charakter sa prejavuje okrem iného aj konzistenčnosťou vyjadrení v čase. Pozorný pozorovateľ si musel už dávnejšie všimnúť Forróove výhrady voči osobe Ivana Korčoka. Z mnohých udalostí uplynulých hodín a napokon aj z jeho osobného vyhlásenia je teda jasné, že odporučí voličom maďarskej národnosti uprednostniť v druhom kole prezidentských volieb Petra Pellegriniho. Predseda strany Maďarská aliancia Krisztián Forró tak v konečnom dôsledku podporí v druhom kole prezidentských volieb predsedu Národnej rady  SR a lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho. "V tejto chvíli a za týchto podmienok si myslím, že by bolo alibistické povedať, nech sa ľudia rozhodnú," uviedol Forró a podčiarkol potrebu určiť smerovanie krajiny. Preto si myslí, že za súčasných podmienok je práve Pellegrini ako prezident najlepšou voľbou pre Slovensko a pre každého, pre koho sú dôležité regióny, národnostné komunity či mier.

Robert Fico už celkom zreteľne

Kým pred prvým kolom akoby sa sociálni demokrati, združení okolo Roberta Fica držali takpovediac "bokom", dnes je situácia rozhodne iná. "Volič Smeru-SSD môže mať na P. Pellegriniho rôzne názory. ale vieme o ňom, že nás na rozdiel od Korčoka nebude ťahať do vojny. Aj to je jeden z hlavných dôvodov, prečo ho chceme a budeme voliť." tak dnes znie jednoznačné odporúčanie voličom SMERu od ich predsedu.

To však nestačí

Aj keď si to zrátate, ako si to zrátate, je to dosť veľa hlasov, ktoré by Petrovi Pellegrinimu mohli pribudnúť, avšak na obrúsenie rizika, že "nejakým spôsobom" vyhrá voľby Ivan Korčok to nijako nestačí. Progresívna sekta je v hlasovaní na tom asi tak, ako členovia komunistickej strany vo voľbách jej predsedu. Účasť 110, niekedy aj 115 percent, možno si zaspomínať tak trochu žartom. A trochu s obavami, že ani čísla napokon nemusia byť vždy "kóšér". V našom štáte sme si počas diktátorskej hrôzovlády aj za účasti niektorých strán súčasnej opozície zvykli aj na to, čo je inak v normálnych demokraciách neakceptovateľné.

Takže...

Treba ísť voliť v čo najväčšom počte. Ak bude volebná účasť podobná tej z prvého kola, okolo 51 percent, potom je výsledok volieb neistý. Treba rátať s tým, že Šimečkovci ju možno ešte všeobecnou mobilizáciou zvýšia aj o tri percentá. Veď v zálohe je iná sekta - Matovičova. Potom však Peter Pellegrini na slušné a nie tesné víťazstvo potrebuje najmenej o desať percent viac hlasov, ako v prvom kole voľby hlavy štátu.

Ak sa tak nestane, potom skončíme asi spomienkou na ďalš známy filmový titul - "Ešte väčší blbec, ako sme dúfali".

OBROVSKÝ ZVRAT! Maďari uprednostnili Petra Pellegriniho, Korčok reaguje
Maďarská Aliancia je zdá sa rozhodnutá a zrušila stretnutie s kandidátom na prezidenta Ivanom Korčokom, s ktorým sa predseda strany Maďarská Aliancia Krisztián Forró mal stretnúť. Krisztián Forró sa ale chystá na tlačovú konferenciu s kandidátom na... Čítať ďalej
27 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik