Maroš Žilinka a elitárstvo samozvaných elít
27 | 03 | 2024 I Ivan Brožík

Týždeň "po". Už týždeň nepôsobia privilegovane. Už týždeň nemajú ochranné krídla Daniela Lipšica. Už týždeň sú nepoužiteľní pre kohokoľvek, kto je súčasťou moci. Už týždeň nie sú mocenským nástrojom politikov, ktorí blúznia o tom, ako bojujú s mafiou.Týždeň už pracujú ako tisíce iných, pracovitých prokurátorov. Zjavne sa im to máli.

Zvyknúť si na hviezdne postavenie v spoločnosti nie je ťažké. Najmä, ak je kryté "hviezdnymi" politikmi, privilegovanými médiami a politizujúcimi novinármi v nich, ale aj mimovládkami, zmanipulovanými medzinárodnými organizáciami a do veľkej miery aj hlavou štátu. Opäť je tu to staré, no aktuálne - "keď raz pôjdeš hore, nezabúdaj na to, že niekedy ťa čaká aj cesta dolu a na nej budeš opäť stretať tých, ktorých si odkopol".Špeciálna kasta politicky nedotknuteľných nadľudí, nekritizovateľných nadprokurátov, majiteľov nadpravdy, bola rozpustená a jej členovia si už týždeň zvykajú na nové pôsobiská. Zdôraznime, že sú to pracoviská, spojené s výkonom bežnej prokurátorskej práce. Už to nie je iba práca, vyplývajúca z politickej objednávky na lkvidáciu opozičných politikov.

Máli sa im

Máli sa im práca v oblasti väzenstva, ktoré by bez prokurátorov prakticky prestalo fungovať, máli sa im práca v oblasti legislatívy. Proste - chýba im pozícia "immerwehrefurt" privilegovaných. Pozícia nadľudí, kedysi sa tomu v období nechválne známom v dejinách spoločnosti vravelo - Übermensch/nadčlovek. Už sú "iba" ľuďmi. Ľuďmi, ktorí vraj "musia" rozhodovať o tom, či a kedy dostane väzeň "citrón do čajíku". Alebo ľudí, ktorých prácou je "posudzovanie prideľovania keksíkov väzňom". Nuž hej, opticky to vyzerá menej, ako nezákonne odpočúvať na objednávku politikov, alebo kopať slušných ľudí zákona "do rozkroku", prípadne robiť všetko pre to, aby s celá opozícia časom dostala do basy. Takýmto ľuďom zveriť prideľovanie keksíkov sa zdá ešte priveľmi humánne. Nechajme však zdanie bokom, nie je podstatné.

Prokurátor pracuje podľa zákona o prokuratúre

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka deklaroval, že si pri zaradení prokurátorov zrušeného Úradu špeciálnej prokuratúry  na jednotlivé útvary Generálnej prokuratúry SR splnil svoju zákonnú povinnosť. Žilinka odmietol tvrdenia niektorých politikov, ktorí spôsob zaradenia kritizovali. Ani jeden prokurátor podľa jeho slov nerobí na GP SR podradnú robotu. "Je to obyčajná urážka prokurátorov a dehonestácia postavenia prokurátora GP SR," podotkol. Úloha novozriadeného oddelenia závažnej trestnej činnosti GP SR je podľa Žilinku prioritne riadiaca, kontrolná, metodická a usmerňovacia vo vzťahu k podriadeným prokuratúram. 

A máme tu ďalšiu lož mainstreamu 

Už sme si na ne takmer zvykli. Zvykneme si aj na túto, o "Žilinkových prokurátorských gulagoch". Ono v podstate ide o to, že sa zrútila časť hviezdneho neba privilegovaných. A to nielen špeciálnych prokurátorov, ale aj špeciálnych novinárov, ktorí od nich v predstihu pred dotknutými subjektami dostávali špeciálne informácie. Ale aj "špeciálnych" politikov, ktorých prirodzená autorita a myšlienkovo - hodnotový potenciál stačili iba ak na vytvorenie fungujúcej siete vlastných sliedičov, vlastných donášačov, vlastných udavačov a v podstate aj vlastných katov nepohodlných oponentov. Bude ešte veľa kriku z ich strany, kým si uvedomia, že na Slovensku nikto nemá privilegované práva ani privilegovanú moc. A už rozhodne s mocou nemôže narábať svojvoľne, ale iba v intenciách Ústavy Slovenskej republiky. Generálnemu prokurátorovi treba iba držať palce v procese zrážania kohútikov niektorým našim egocentrickým kohútom. Z nej generálnemu prokurátorovi priamo vyplývajú podľa Zákona č. 153/2001 Z. z. o prokuratúre úlohy, ktoré si plní. A dúfajme, že aj plniť bude.

GP SR Maroš Žilinka prehovoril. Aj o zrušení ÚŠP
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka deklaroval, že si pri zaradení prokurátorov zrušeného Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na jednotlivé útvary Generálnej prokuratúry (GP) SR splnil svoju zákonnú povinnosť. Na stredajšej tlačovej konferencii... Čítať ďalej
27 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu