ČESI HODNOTIA: Čo prinieslo prvé kolo slovenských prezidentských volieb?
26 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

V Čechách ostro sledované prvé kolo prezidentských volieb na Slovensku neprinieslo žiadne veľké prekvapenia. Skonštatoval to bývalý vedúci Kancelárie prezidenta republiky Václava Klausa a súčasný riaditeľ Inštitútu Václava Klausa Jiří Weigl. Prezidentské voľby na Slovensku podľa neho aj tak žiadnu zásadnú politickú zmenu neprinesú a priniesť nemôžu. Hystéria, ktorú okolo nich rozpútavajú progresivistické kruhy v Prahe aj v Bratislave, nie je na mieste, informujú české Parlamentní Listy.

Názor Jiřího Weigla prinášame v plnom znení.

U nás ostro sledované prvé kolo prezidentských volieb na Slovensku neprinieslo žiadne veľké prekvapenia. Obaja dávno vopred označení favoriti - predseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini a diplomat, bývalý veľvyslanec v USA a exminister zahraničia Ivan Korčok skoncentrovali výraznú väčšinu hlasov a podľa očakávania postúpili do druhého kola volieb. Nečakalo sa iba výraznejšie, cca päťpercentné víťazstvo Korčoka, pretože prognózy aj exitpoly predpovedali veľmi tesný súboj oboch favoritov. Dvojciferný výsledok zaznamenal ešte jediný ďalší kandidát Štefan Harabin s necelými 12 percentami, o ktorého radikálnych voličoch sa predpokladá, že pokiaľ sa zúčastnia druhého kola, svoje hlasy odovzdajú skôr kandidátovi súčasnej vládnej koalície Pellegrinimu. To z neho cez porážku v prvom kole robí mierneho favorita pre druhé kolo.

Napriek očakávanému priebehu možno na základe slovenských prezidentských volieb vysloviť niektoré všeobecnejšie súdy. Jasne sa potvrdilo, že sa Slováci po dvoch nie príliš povzbudivých experimentoch s absolútnymi politickými nováčikmi vo funkcii hlavy štátu vrátili ku skúseným politickým osobnostiam, ktoré majú svoju čitateľnú politickú históriu a nejaké zásluhy o štát, ktoré ich do najvyššej ústavnej funkcie kvalifikujú. Ťahanie z klobúka neznámych politických nováčikov, ktorí nie sú na náročnosť prezidentského úradu pripravení a po piatich rokoch utekajú z boja, sa zjavne neosvedčilo a prispelo k prehĺbeniu dnešných slovenských problémov.

Premiér sa vyjadril k voľbám: Korčok je VOJNOVÝ ŠTVÁČ, Pellegrini si uvedomuje HODNOTU MIERU (VIDEO)
Premiér Robert Fico (Smer-SD) podporuje prezidentského kandidáta Petra Pellegriniho (Hlas-SD) aj v druhom kole volieb. Jeho protikandidáta Ivana Korčoka označil za vojnového štváča, Pellegrini si podľa neho uvedomuje hodnotu mieru. Fico dodal, že... Čítať ďalej
26 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Potvrdzuje sa, že priama voľba hlavy štátu odvádza v kampani pozornosť k takým, z hľadiska výkonu funkcie nepodstatným charakteristikám, ako je fyzický vzhľad kandidátov. Nie je náhodou, že ako Pellegrini, tak Korčok, sú veľmi pohľadní, kultivovaní, výreční a príjemne vystupujúci muži. Príjemný fyzický vzhľad rozhodoval už v prípade zvolenia súčasnej prezidentky Čaputovej a aj my máme s významom faktora „krasavec na Hrade“ svoju živú skúsenosť. Dnes by napríklad takého malého, zavalitého, neistého a ráčikujúceho Václava Havla politickí spin-doktori do volebného podujatia nikdy nevpustili. Niečo to o dnešných pomeroch vypovedá.

 Jiří Weigl, Václav Klaus, foto: FB/JW

Nech teda výsledky slovenských volieb dopadnú akokoľvek, náš prezident Pavel bude mať, pokiaľ ide o pohľadný zjav, na medzinárodnej scéne zo Slovenska silného konkurenta. Možno povedať, že ani názorovo nie sú medzi oboma kultivovanými slovenskými prezidentskými adeptmi žiadne priepastné rozdiely. Korčok je stredový progresivista a Pellegrini, rovnako svojím založením skôr stredový ľavicový politik, by bol ako hlava štátu mocenskou logikou a politickými ambíciami tlačený skôr do úlohy protiváhy silného premiéra. Robert Fico tak stojí pred alternatívou otvoreného, ​​ale dobre čitateľného a zdá sa, že korektného protivníka alebo potenciálne neistého spojenca a koaličného partnera v prezidentskom úrade. V žiadnom prípade sa tak nemusí výsledku volieb obávať.

Prezidentské voľby na Slovensku žiadnu zásadnú politickú zmenu u našich susedov neprinesú a priniesť nemôžu. Hystéria, ktorú okolo nich rozpútavajú progresivistické kruhy u nás aj v Bratislave, nie je na mieste. Slováci často volia inak ako Česi, majú iné záujmy, inú optiku a iné preferencie. Je to tak správne a prirodzené. Rešpektujme to a snažme sa mimoriadne vzájomné vzťahy udržať. Žiadna pochvala našich potentátov z Bruselu či odinakiaľ za ich zhoršenie nestojí. Či vyhrá Korčok či Pellegrini, pred našou vládou a prezidentom stojí zásadná úloha napraviť, čo svojou nafúkanou aroganciou v česko-slovenských vzťahoch spískali.
KDE BOL VTEDY KORČOK? Odkrývanie nepríjemnej minulosti
Slovenský historik, politický a mediálny analytik, vysokoškolský učiteľ, publicista a občiansky aktivista Eduard Chmelár sa rozpísal pred druhým kolom slovenských prezidentských volieb, v ktorom sa o hlasy voličov stretnú vládny kandidát Peter... Čítať ďalej
26 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik