Peter Pellegrini: Prezident ako protiváha vláde? To nedáva logiku
25 | 03 | 2024 I Eka Balašková

Prvé kolo prezidentských volieb skončilo predpokladanou dvojicou, ktorá postupuje do druhého kola. V ňom sa 6. apríla stretnú Ivan Korčok ako kandidát opozície a koaličný kandidát Peter Pellegrini, pričom Korčok je papierovým víťazom prvého kola. Všetko však začína odznova a Peter Pellegrini hovorí o svojich výzvach do druhého kola.

Kým Ivan Korčok sa jasne postavil za dodávky zbraní pre Ukrajinu a hovorí o protiváhe k vláde, Peter Pellegrini vo svojom videu hovorí o komunikácii a dohode. Prezident má byť podľa neho prezidentom všetkých občanov SR.

Treba si povedať pravdu

„Veľmi by som si želal, aby sa pri novom prezidentovi podarilo obnoviť stretnutia troch najvyšších ústavných činiteľov,“povedal Pellegrini ešte pred prvým kolom. Ten zastáva názor, že traja najvyšší ústavní činitelia potrebujú spoločnú komunikáciu, aby tak mohli v prospech občanov nájsť zhodu pri riešení ich problémov.

„Prezident, a to je moja priorita, nemá byť ani prezidentom ani opozície, ale ani koalície. On musí byť prezidentom všetkých ľudí,“ prízvukuje Pellegrini.

„Prezident si musí do Prezidentského paláca pozývať aj názorových oponentov, lebo on musí byť prezidentom všetkých ľudí a nie iba tých, ktorí mu nejakým spôsobom poklonkujú. A musí tiež byť nápomocný vláde, ktorá sa usiluje zlepšovať život ľudí na Slovensku, a nie apriori s ňou pre nejaké malichernosti bojovať. Zároveň ju ale karhať, ak sa svojmu poslaniu spreneverí,“ pridáva Peter Pellegrini. Pozícia prezidenta ako protiváha k vláde podľa neho nedáva logiku. Takýmto vzorom, ako má fungovať spolupráca prezidenta s vládou je podľa Pellegriniho Česko.

MV: Vo voľbách sa vyskytli voliči, ktorí sa pokúsili hlasovať dvakrát
V prvom kole prezidentských volieb sa vyskytli voliči, ktorí sa pokúsili hlasovať dvakrát. Niektorí voliči sa dožadovali hlasovania predložením cestovného pasu aj napriek tomu, že mali trvalý pobyt na Slovensku. Potvrdilo sa to overovaním... Čítať ďalej
25 | 03 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Byť prezidentom opozície aj koalície

Podľa Pellegriho prezident nesmie nezatiahnuť Slovensko do nejakej vojny. Prezidentov postoj nevyslať na Ukrajinu žiadneho slovenského vojaka musí byť nemenný.

Ak by bol prezidentom, deklaruje, že chce stierať súčasné regionálne rozdiely na Slovensku

„Neželám si, aby bolo niekto trestaný len za to, že sa narodil napríklad na východe republiky, ale v jej strede a nie v hlavnom meste, alebo bo veľkých krajských mestách,“doplnil Peter Pellegrini, ktorý dlhodobo kladie dôraz aj na sociálnu oblasť.

„Dôstojný a lepší život našich obyvateľov musí byť našou hlavnou prioritou,“ prízvukuje Peter Pellegrini.

Dnešný deň trávi so starostami a primátormi južného Slovenska

Všetkých ubezpečil, že štát bude pokračovať v začatom trende podpory a konkrétnej pomoci regiónom. V každom kúte Slovenska majú ľudia právo na kvalitné a dostupné služby štátu. "Nikto nesmie byť potrestaný za to, kde sa narodil alebo kde sa rozhodol žiť, pracovať a starať sa o svoju rodinu", objasnil Pellegrini.

Ľudí na južnom Slovensku sa vždy bezprostredne dotýkali naše vzťahy s Maďarskom. "Som veľmi rád, že za mojej vlády sa pre tunajšiu národnostnú menšinu podarilo urobiť najviac v histórii a že naše vzťahy s južným susedom boli konečne priateľské a bezproblémové, " zhodnotil  výsledok práce a pripomenul, že, vláda Igora Matoviča aj so svojím ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom začali tieto vzťahy úplne zbytočne znova vyhrocovať. "Bola by škoda, ak by v tomto duchu pokračoval aj nový slovenský prezident - preto vopred hovorím, že v prípade môjho zvolenia budú vzťahy s Maďarskom a Viktorom Orbánom pokojné, priateľské a spolupracujúce všade tam, kde zdieľame rovnaké názory a hodnoty," doplnil Peter Pellegrini.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik