Prezidentské voľby: Čo musíte vedieť
23 | 03 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Vo voľbách prezidenta krúžkujú voliči poradové číslo len jedného kandidáta. Pri dvoch a viac krúžkoch bude hlasovací lístok neplatný. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra (MV) SR na svojom webe.

Upravený hlasovací lístok vloží volič do obálky a následne do volebnej schránky. Ak sa pomýli, na požiadanie mu okrsková volebná komisia vydá za nesprávne upravený hlasovací lístok iný. Nesprávny hlasovací lístok následne vloží volič do schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov.

Volič môže pre závažné dôvody hlasovať do prenosnej volebnej schránky

Volič, ktorý nemôže zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, prísť voliť do volebnej miestnosti, môže hlasovať prostredníctvom prenosnej schránky. Požiadať o ňu treba okrskovú volebnú komisiu.

Hlasovať do prenosnej volebnej schránky môže len v územnom obvode okrsku, pre ktorý sa okrsková volebná komisia zriadila. Volič, ktorý sa cez voľby nenachádza v územnom obvode svojho volebného okrsku podľa miesta trvalého pobytu, môže zo závažných zdravotných dôvodov hlasovať do prenosnej volebnej schránky na základe hlasovacieho preukazu, ak si ho vyžiadal.

Voliči sa v prípade otázok môžu obrátiť na infolinku

Počas prvého kola prezidentských volieb je voličom k dispozícii infolinka Ministerstva vnútra (MV) SR. Môžu na ňu volať od 7.00 do 22.00 h. Pracovníci na otázky voličov, týkajúce sa volieb, odpovedia na telefónnych číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

Voliči si vyberajú v prezidentských voľbách z deviatich kandidátov. V prvom kole volieb môže prísť k urnám približne 4,33 milióna občanov SR.

Otvorili sa volebné miestnosti, Slováci si volia prezidenta
Slováci si v sobotu volia prezidenta. V ére samostatného Slovenska ide v poradí o šieste priame voľby hlavy štátu. O prezidentský palác bojuje deväť kandidátov. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h. Pre voličov je spustená aj infolinka... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik