Forbes varuje: UKRAJINA PRÍDE O F-16 A ICH PILOTOV HNEĎ PO NASADENÍ! No iná možnosť nie je
23 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajinské F-16 budú musieť loviť ruské bombardéry Suchoj – aj keď je to nebezpečné. Bombardéry totiž ničia ukrajinskú obranu na zemi. Akonáhle ich však Ukrajina v nadchádzajúcich týždňoch alebo mesiacoch nasadí do boja, stratí aj F-16 aj ich pilotov – potenciálne mnoho z nich. Veľkou otázkou je, čo Kyjev touto obeťou získa, píše Forbes.

 

Kĺzavé bomby – s vysúvacími krídlami a priskrutkovanými satelitnými navádzacími súpravami –, ktoré nesú stíhacie bombardéry ruského letectva Suchoj, sú pravdepodobne rozhodujúcimi zbraňami v 25. mesiaci širšej ruskej vojny proti Ukrajine. Možno rozhodnejšie ako výbušné drony. Možno ešte viac ako tradičný kráľ bitky - delostrelectvo.

A v súčasnosti je veľmi málo, čo môže Ukrajina urobiť, aby sa bránila. Jej najlepšie rakety a odpaľovacie zariadenia protivzdušnej obrany sú zúfalo málo. Jej bývalým sovietskym stíhačkám chýba dolet, aby zasiahli kĺzavé bomby. A európske F-16, ktoré by mohli dať Ukrajincom šancu bojovať, ešte nedorazili.
 
Stíhacie bombardéry ruského letectva Suchoj, ktoré denne zhadzujú sto alebo viac kĺzavých bômb KAB zo vzdialenosti až 40 míľ, systematicky ničia ukrajinskú obranu, čím uľahčujú útočným skupinám ruskej armády cestu k postupu, aj keď stále za veľkú cenu.
 

KAB sú hlavným dôvodom, prečo sa ukrajinská posádka v meste Avdijivka na východe krajiny minulý mesiac po brutálnej štvormesačnej bitke stiahla. Ďalším hlavným dôvodom je, samozrejme, to, že republikáni naklonení Rusku v Kongrese USA od októbra prerušili pomoc Ukrajine, čím ukrajinské sily pripravili o životne dôležitú muníciu.

Na vrchole bitky o Avdijivku v polovici februára ruské letectvo prelobovalo 250 KAB len za dva dni. „Tieto bomby úplne zničia akúkoľvek pozíciu,“ napísal Egor Sugar, vojak ukrajinskej 3. útočnej brigády, ktorá kryla ústup posádky Avdijivky.

Letecká bombardovacia kampaň v Avdijivke by mohla „predznamenať zmenu v ruských operáciách inde pozdĺž frontovej línie“, varoval Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo Washingtone, DC, keď Avdiivka padla.

ISW mal pravdu. Teraz je štandardnou praxou, že ruské letectvo sústredí svoje kĺzavé bombardovanie na ktorékoľvek mesto, ktoré chce ruská armáda dobyť. "Pred útokom Rusi rozmiestnia na ukrajinské pozície navádzané bomby KAB a pokračujú s delostreleckým prípravným ostreľovaním,vysvetlila ukrajinská analytická skupina Frontelligence Insight.

Sovietsky Su-27 a americký F-16 v roku 1990. FOTOGRAFIA AMERICKÉHO LETECTVA

Zostáva len nasadiť F-16

"Ak ukrajinské velenie skutočne chápe nebezpečenstvo, ktoré ruské KAB predstavujú pre ukrajinské pozície na zemi, malo by agresívne nasadiť F-16 a zamerať sa na ruský Suchoj," píše Forbes. A situáciu môže zmeniť 50 alebo 60 lietadiel Lockheed Martin F-16, verí autor článku.

Nikto by nemal tvrdiť, že F-16 vystreľujúca AIM-120 je superzbraň alebo nezraniteľná nepriateľskými raketami. Keď ich Ukrajina v najbližších týždňoch alebo mesiacoch nasadí do boja, stratí F-16 a ich pilotov — potenciálne veľa z nich. Veľkou otázkou je, čo Kyjev touto obetou získa.

Ak si ukrajinskí velitelia skutočne uvedomia nebezpečenstvo, ktoré ruské KAB predstavujú pre ukrajinské pozície na zemi, musia agresívne rozmiestniť F-16 – a zamerať sa na ruských Suchojov.

„Výzva, ktorú predstavuje rozsiahle používanie KAB, bude pravdepodobne pretrvávať,“ vysvetlil Frontelligence Insight, „a riešenie môže prísť len prostredníctvom dodatočného obstarávania a nasadenia systémov protivzdušnej obrany Patriot a F-16 vybavených pokročilými raketami."

Tvárou v tvár pravdepodobným stratám je možné ruskému KAB odolať iba vtedy, ak budú existovať pravidelné dodávky systémov protivzdušnej obrany Patriot a lietadiel F-16, píše Forbes.

NATO predtým hovorilo o budúcich problémoch s prevádzkou F-16 na Ukrajine. Pokiaľ sa nezlepší logistika zásobovania, môžu náhradné diely dôjsť najskôr za dva týždne a lietadlá potom nebudú môcť lietať.

Je známe, že v Európe sa tiež obávajú ruského úderu na letisko, odkiaľ budú štartovať F-16 prevedené na Ukrajinu.

VZDOR PROTI ZELENSKÉMU? Poslancom sa nepáči, ako ich komanduje
Je v ukrajinskom parlamente zarobené na vzdor proti prezidentovi Zelenskému? Podľa serveru Ukrajinská pravda sa zdá, že áno. Niektorí poslanci totiž dávajú najavo, že nechcú byť len jedným z koliesok hlasovacej mašinérie, ktorej všetko prezident... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik