Taká HANBA! Žilinka znemožnil opozičné Progresívne Slovensko
22 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zdôrazňuje, že v trestných veciach bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra P. nikdy osobne nekonal. Rozhodnutím o návrhu na konanie podľa paragrafu 363 Trestného poriadku poveril svojho námestníka. Žilinka to uviedol v reakcii na stanovisko opozičného Progresívneho Slovenska (PS) k zrušeniu obvinení Vladimírovi P. a riaditeľovi Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romanovi K.

"Na konanie v mene generálneho prokurátora som poveril prvého námestníka generálneho prokurátora. Ten o návrhoch obvinených konal v zákonom stanovenej lehote a spôsobom zodpovedajúcim zisteniam závažných porušení zákona," podotkol Žilinka. Poukázal tiež na to, že rozhodovanie podľa paragrafu 363 Trestného poriadku má procesný charakter a jeho rozhodnutie nepredstavuje prekážku pokračovania v trestnom konaní a podania obžaloby na súde.

Ide tak podľa jeho slov o súčasť ochrany zákonnosti prípravného konania, ktorá je zverená prokuratúre a napĺňa pozitívny záväzok štátu viesť trestné stíhanie, ktoré spĺňa požiadavky zákona.

Ide podľa neho o útok nebezpečný pre právny štát

"Tvrdenie, že 'Maroš Žilinka opäť úraduje v prospech mocných ľudí', bez poznania dôkazného stavu vyplývajúceho z procesného spisu, navyše za situácie, že som v dotknutej trestnej veci ani nekonal, je bezprecedentným útokom na generálneho prokurátora slovenskej republiky," podotkol šéf Generálnej prokuratúry SR. Ide podľa neho o útok nebezpečný pre právny štát, pretože zneisťuje verejnosť vo vzťahu k funkčnosti prokuratúry a zákonnosti jej rozhodovania.

Opozičné PS uviedlo, že Generálna prokuratúra SR svojím rozhodnutím pravdepodobne znemožnila vyšetrenie kauzy Rozuzlenie a stíhanie zločineckej skupiny, ktorá mala mariť vyšetrovanie veľkých korupčných káuz. Zároveň zdôraznilo, že hoci hnutiu na februárovej schôdzi neprešiel návrh na zmenu paragrafu 363, je pripravené aj naďalej vyvíjať aktivitu na sprísnenie podmienok, ktorými by sa musel generálny prokurátor riadiť.

Za dnešnú mimoriadnu situáciu s medveďmi je plne zodpovedný Budaj
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka podal protest prokurátora proti vlaňajšiemu rozhodnutiu ministra životného prostredia súvisiacemu s odstrelom štyroch medveďov v poľovnom revíri Kalamárka Detva. Vyplýva to z informácií, ktoré šéf Generálnej... Čítať ďalej
22 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik