Parlament detí a mládeže podporil reguláciu mobilov v základných školách
22 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

Parlament detí a mládeže podporil celoplošnú reguláciu mobilov v základných školách avizovanú ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD). Urobil tak na tohtotýždňovom štvrtom stretnutí v Častej, ktoré zorganizoval komisár pre deti Jozef Mikloško. Mládežnícky parlament avizoval, že chce byť aj aktívnym účastníkom školských reforiem. TASR o tom informovali z Úradu komisára pre deti.

"Názorom mladých je potrebné venovať patričnú pozornosť. Systém nemôže byť o nich bez nich. Tohtoročné trojdňové stretnutie je venované ich vlastnému definovaniu tých najpálčivejších tém, ktorých riešenie by podľa nich zlepšilo vzdelávací systém, a tým aj ich budúcnosť," uviedol Mikloško. Verí, že kompetentní sa budú zaoberať návrhmi, ktoré na stretnutí odzneli.

Študenti sformovali deväť "najpálčivejších" oblastí vrátane návrhov na riešenie

Diskutovali zmeny metodiky učebných osnov, status učiteľov v spoločnosti, ich podporu a motiváciu, zmenu klasifikácie, ale aj systému maturít, monitorov a celkového skúšania, zavedenie nových tém do existujúcich predmetov, napríklad vzťahová výchova či kritické myslenie, ako aj zlepšenie podmienok materiálového a technického zabezpečenia v školách a internátoch. Riešila sa aj otázka problémov ukrajinských detí na Slovensku a boj proti šikane či mimoškolské a dobrovoľnícke aktivity.

Študenti svoje závery odprezentovali štátnemu tajomníkovi ministerstva školstva Slavomírovi Partilovi a podpredsedovi parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Jánovi Horeckému, priblížil úrad komisára. Na stretnutí sa podpísali aj dve memorandá medzi Úradom komisára pre deti, Alianciou stredoškolákov a Študentskou radou stredných škôl.

V Častej sa zišlo 109 mladých ľudí

Zastupovali žiacke a mládežnícke organizácie a školské parlamenty z celého Slovenska. Takéto iniciatívy podľa úradu komisára vytvárajú priestor, vďaka ktorému môžu otvorene hovoriť a diskutovať o problémoch, názoroch a predstavovať svoje návrhy riešení.

Jaurovej činy z minulosti. Glück ich pripomenul: „Títo ľudia sú pre Slovensko nebezpeční!“
V roku 2010, v časoch, keď na Slovensku panoval zdravý rozum a bolo nad slnko jasné, že existujú len dve pohlavia - a to muž a žena, bola progresívna ideológia niečo nepredstaviteľné. Poslankyňa Jaurová však už vtedy prejavila svoje "nadčasové"... Čítať ďalej
22 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik