Liberálne médiá a progresívcov môže aj roztrhnúť! VYŠEHRADSKÁ ŠTVORKA FUNGUJE ĎALEJ
23 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Hoci médiá šíria poplašné správy a vytvárajú účelovo medzinárodnú politickú animozitu, na rokovaní krajín V4 dospeli ministri zahraničných vecí (a to aj s českým ministrom Janom Lipavským) ku konsenzu. To sa týka aj poľského ministra Radosława Sikorskiho a maďarského ministra Pétra Szijjárta.

„V4 naďalej funguje a ako partneri dokážeme spolupracovať v témach, ako je napríklad migračná politika Európskej únie, rozširovanie Únie či energetická infraštruktúra,“ ubezpečil občanov Juraj Blanár (SMER – SSD).

„Ďakujem Janovi Lipavskému za pozvanie do Prahy a konštruktívnu diskusiu s mojimi partnermi. V4 je unikátny projekt, vďaka ktorému dokážeme v rámci európskej agendy presadzovať spoločné záujmy našich štyroch krajín. Dnešné stretnutie je dôkazom, že vieme spolupracovať v témach, v ktorých nájdeme spoločnú reč. A ak je niečo, v čom nezdieľame rovnaký názor, navzájom sa musíme rešpektovať,“ vyjadril sa slovenský minister zahraničia Juraj Blanár.

Rovnaký postoj voči migračnej politike stmelil vzťahy V4-ky

„Jednotne sme sa postavili napríklad aj proti novej migračnej politike EÚ, pretože chceme viac chrániť naše schengenské hranice. Myslíme si, že FRONTEX nefunguje správne a musíme konať aj v tejto veci. Našimi spoločnými témami sú tiež energetická infraštruktúra, poľnohospodárska politika a ochrana nášho trhu. Samozrejme, chceme pomôcť aj iným, ako je napríklad Ukrajina, no musíme predovšetkým chrániť naše krajiny a náš poľnohospodársky trh v súlade s našou národnou politikou,“ uviedol minister zahraničia.

Juraj Blanár svojich partnerov opätovne informoval, že pozícia SR k neposkytovaniu vojenskej pomoci Ukrajine ostáva nemenná a Slovensko sa nepridá k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu. Nášmu východnému susedovi bude Slovensko naďalej pomáhať humanitárne a dodávkami nevojenských zariadení, napríklad na pomoc s odmínovaním.

V4 by mala aktívnejšie spolupracovať, spája ju viac ako politický dialóg
Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) by mali aktívnejšie spolupracovať. Spája ich viac ako politický dialóg. Uviedol to minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) pri príležitosti 33. výročia založenia V4, ktoré pripadá na 15.... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

„Na dnešnom rokovaní som tiež predstavil novú riaditeľku Medzinárodného vyšehradského fondu, ktorou bude naša slovenská diplomatka Linda Kapustová Helbichová, od 1. augusta 2024 vystrieda zástupcu Českej republiky. Zhodli sme sa na navýšení zdrojov tohto fondu o 10 %, keďže ide o jedinečnú inštitúciu plniacu dôležitú úlohu pri vytváraní užitočných vyšehradských projektov a posilňovaní medziľudských vzťahov v rámci Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. V Prahe som absolvoval aj dva rozhovory – pre Český rozhlas a následne pre reláciu Jany Bobošíkovej Aby bylo jasno, ktorý si môžete pozrieť už dnes večer na jej YouTube vysielaní,“ dodal šéf diplomacie Slovenskej republiky.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik