Smrteľne bledé deti umierajú rodičom v Pásme Gazy priamo pred očami (VIDEO)
22 | 03 | 2024 I Dušan Janek

To, čo si svet naposledy pamätá z Južného Sudánu alebo Somálska, by sa mohlo stať skutočnosťou v pásme Gazy v priebehu niekoľkých týždňov. Podľa OSN by hladomor mohol ohroziť až 1,1 milióna ľudí. Palestínčania vrátane detí však už teraz umierajú od hladu.

"Jazan normálne jedol, pil, hýbal sa a smial... Hrával som sa s ním. Teraz sa nemôže hýbať a nemôže nič robiť," hovorí Um al-Kafarna, matka 12-ročného chlapca z palestínskeho pásma Gazy.

Medzitým v reportáži britského Channel 4 vidíme extrémne vychudnuté telo dieťaťa, ktoré pripomína skôr kostru ako živého človeka. Vidíme chlapca s prepadnutými lícami, smrteľne bledou tvárou, pripútaného na lôžko a ťažko dýchajúceho.

Hoci sa Jazan nakoniec dostal do starostlivosti lekárov po tom, čo s ním matka utiekla zo severnej časti pásma Gazy na juh, nakoniec zomrel. Na podvýživu.

Zásobovanie reigiónu je totálne ochromené

Izraelská invázia proti teroristom z Hamasu, ktorá sa začala po útokoch na Izrael 7. októbra minulého roka, ochromila zásobovanie regiónu.

Tragédia 12-ročného chlapca nie je v pásme Gazy ojedinelá. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva kontrolovaného hnutím Hamas zo začiatku marca len na severe zomrelo najmenej 20 ľudí vrátane detí na podvýživu alebo dehydratáciu.

Počet obetí je však pravdepodobne podstatne vyšší a situácia môže byť ešte horšia Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) tento týždeň varovala, že ak sa situácia v pásme Gazy nezmení, už v máji hrozí hladomor.

Obáva sa toho dokonca aj najdôležitejší spojenec Izraela - podľa ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena hrozí všetkým obyvateľom Gazy "akútny nedostatok potravín". Medzinárodné organizácie a niektorí spojenci vyzývajú Izrael, aby zabezpečil prímerie a odblokoval ďalšie cesty humanitárnej pomoci.

Izrael však trvá na tom, že robí všetko, čo je v jeho silách, aby zabezpečil dodávky do regiónu. Obviňuje z toho OSN a Hamas. "Našou politikou je nedopustiť hladomor, ale stať sa vstupnou bránou pre humanitárnu pomoc podľa potreby a v rozsahu, v akom je potrebná," povedal premiér Benjamin Netanjahu v rozhovore pre americkú televíziu CNN v nedeľu.

Dieťa zomrelo, pretože ho matka nedokázala dojčiť

Medzitým v Gaze umierajú ďalší ľudia vrátane dvojmesačného bábätka Mahmúda Fatu, o ktorého príbehu informuje britská BBC. "Jeho matka nedostávala jedlo, takže nemohla dojčiť. Všetci sme boli v šoku. To dieťa mohol byť ktokoľvek z nás," vysvetlil lekár, ktorý chlapčeka ošetroval.

Medzičasom šesťročný Fadi tiež osciluje medzi životom a smrťou. Aj on v reportáži Channel 4 vyzerá skôr ako kostra. Je taký slabý, že sotva hovorí a bez matkinej pomoci sa nedokáže ani posadiť.

Okrem jedla, ktoré akútne potrebuje, Fadimu podľa jeho matky chýbajú aj lieky na boj s chronickou chorobou. "Je to veľmi inteligentný chlapec," hovorí jeho matka Shaima al-Zant. Hovorí, že býval aktívny a plný záujmov.

O svoj život bojuje aj šestnásťročný Rafik Dughmush, ktorý pri izraelskom ostreľovaní prišiel o 11 členov rodiny vrátane matky a súrodencov. On sám utrpel zranenia a prišiel o nohu.

Rafik už pred týmto incidentom trpel podvýživou. Teraz je však jeho situácia ešte horšia. "Som vychudnutý... Som taký slabý, že nemôžem pohnúť telom z jednej strany na druhú. Musí so mnou hýbať môj strýko," hovorí pomaly reportérom BBC.

Potraviny možno získať iba z konzerv

Podľa údajov OSN len v severnej časti pásma Gazy, kde je situácia najhoršia, trpí katastrofálnym hladom 70 % ľudí, ktorí tam zostali. Nedostatku potravín však čelia ľudia v celom regióne.

Každý deň sa napríklad 11-ročný Mohammed vydáva do ulíc hľadať jedlo. Keď má úspešný deň, vracia sa k svojej chorej matke a súrodencom s jednou miskou varenej fazule, ktorú dostane od miestnej charity. Keď dostane jedlo, jeho rodina je vždy šťastná. Sú však aj dni, keď sa domov vracia s prázdnymi rukami, a priznáva, že vtedy je smutný.

Ako prežíva už takmer päť mesiacov v tábore pre vnútorne vysídlených na juhu Pásma Gazy popisuje na sociálnych sieťach tiež dvadsaťpäťročná filmárka Bisan Owdaová. Len na instagrame sledujú jej videá štyri milióny ľudí.

Smrtonosná pomoc! Humanitárna pomoc zabíjala...
Balíky s humanitárnou pomocou sa stali nástrojom smrti pre ľudí, ktorým boli odoslané vzdušnou cestou, uviedol portál Dnes 24. Najmenej päť ľudí zomrelo po tom, ako dopadli tieto balíky, pričom sa neotvorili padáky, ktoré mali zaistiť ich bezpečný... Čítať ďalej
10 | 03 | 2024 | Dušan Janek

V jednom z nich práve minulý týždeň opísala, ako vyzerá jej strava počas vojny. "Paradajky v plechovke, zelenina v plechovke, syr v plechovke, hovädzie mäso, tuniak, cícer, hrášok, všetko v plechovke," hovorí. "Ako majú byť ľudia zdraví... Ako majú rásť deti?" pýta sa...

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik