Neutralita Slovenska je dnes v porovnaní s minulosťou reálna
20 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

Posledný rok neustále počúvame o našom zahraničnom smerovaní a ukotvovaní v transatlantických štruktúrach dokonca aj od Korčoka a Pellegriniho. Pritom sme v NATO riadnym členom už 20 rokov.

Tieto reči sa zintenzívňujú v priamej úmere s vyššími výdavkami, ktoré sme povinný ako člen NATO vynakladať na zbrojenie. Dnes sú to 2% HDP, no Poliaci ako Rusofóbi  už navrhujú, aby sa to zvýšilo na 3 %, pričom oni sami už platia 4% HDP

Zároveň sa klame že členstvo v NATO je pre štát lacnejšie. Nie je! Stačí si zobrať príklad Švédska a Fínska, ktoré po vstupe do NATO,  musia navýšiť výdavky z 1,3% na 2%.

Pritom neutrálne Švajčiarsko a Rakúsko dávajú zhodne iba 0,8% HDP.

Za neutrálny štát sa samozrejme nestačí len vyhlásiť. Neutralitu vám musí garantovať aspoň jedna z veľmocí. USA nám ju samozrejme garantovať nebudú, lebo nič by z toho nemali, naopak ich záujem je,  aby sme platili za ich zbraňové systémy čo najviac.

V prípade Ruska je tu však historická príležitosť, keďže musia čeliť zástupnej vojne kolektívneho Západu. Rozšírenie koridoru neutrálnych štátov Švajčiarska a Rakúska o Slovensko a neskôr po skončení špeciálnej vojenskej operácie aj o územie Ukrajiny, by pre Rusko mohlo byť zaujímavé.  

Pre nás by to znamenalo o polovicu menšie výdavky na zbrojenie, garanciu našej južnej hranice i štátnosti a istotu že nás už žiadny zapredaný politik nebude môcť zatiahnuť do vojny.

Ako jediný národný kandidát Vám môžem  preto sľúbiť, že ak mi dáte dôveru, ako prezident urobím maximum, aby sa naša vlasť mohla stať neutrálnou ako susedné Rakúsko.

Ak Vás môj program oslovil, šírte prosím túto ideu v čo najväčšej miere, keďže podporovatelia vojny a amerických korporácii mi blokujú sociálne siete aj zobrazovanie videí.

Štefan Harabin, kandidát na prezidenta 2024

J.Hrabko: V TV Markíza Pellegrini dominoval, ale v RTVS bude mať deväť súperov
V pondelkovom (18.3.) dueli prezidentských kandidátov Petra Pelleginiho a Ivana Korčoka v TV Markíza dominoval sebavedomejším a pokojnejším prejavom Pellegrini. Záverečná spoločná debata všetkých desiatich kandidátov v RTVS má však iné pravidlá a... Čítať ďalej
20 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik