PS vyzvalo Žilinku a GP elegantne odpovedá
19 | 03 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Progresívne Slovensko (PS) vyzvalo generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby informoval o kritériách prerozdelenia prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na oddeleniach Generálnej prokuratúry (GP) SR. Pýta sa, prečo elitní prokurátori so skúsenosťami v závažných trestných kauzách končia na iných oddeleniach, ktoré s ich praxou majú len málo spoločné. Hnutie zároveň žiada garanciu, že zmeny nespôsobia prieťahy v konaniach.

"Presne takto vláda Roberta Fica funguje. Nejde im o občanov, ide im o nich samotných, ide im o pomstu, o beztrestnosť," uviedol líder PS Michal Šimečka v súvislosti so zmenami vo fungovaní prokuratúry a zrušením ÚŠP. Tvrdí, že vláda postupuje podľa autokratického manuálu, poukázal na zmeny v trestnom práve, kultúre a ďalších inštitúciách.

Branislav Vančo z PS skonštatoval, že Žilinka posadil na úradnícke pozície elitných prokurátorov schopných dozorovať a stíhať závažné trestné kauzy. Takto podľa neho nebudú môcť využívať svoje schopnosti a skúsenosti z praxe. Tvrdí, že naďalej nevieme, čo bude so spismi zo špeciálnej prokuratúry. Hovorí aj o chaose, keďže zamestnanci ÚŠP do posledných dní nevedeli, čo s nimi bude. Prístup vedenia prokuratúry považuje za nedôstojný a za snahu dotlačiť niektorých ľudí k výpovediam.

ÚŠP zanikne 20. marca. Prokurátori ÚŠP si v pondelok (18. 3.) prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia GP, kde budú pôsobiť po zrušení špeciálnej prokuratúry.

GP Maroš Žilinka, foto: TASR

GP informovala, že generálny prokurátor zaradil k 20. marcu všetkých prokurátorov ÚŠP do organizačných zložiek GP tak, ako mu to ukladá zákon. GP trvá na tom, že Žilinka postupoval tak, aby bolo zabezpečené riadne plnenie úloh prokuratúry.

Hovorkyňa GP Zuzana Drobová pre TASR uviedla, že prokuratúra nebude reagovať na vyhlásenia politických strán. Deklarovala, že komplexné informácie o implementácii zákonov súvisiacich so zrušením ÚŠP poskytne GP v najbližších dňoch. Zopakovala, že Žilinka rozhodol o zaradení prokurátorov ÚŠP do organizačných zložiek v prvý pracovný deň po nadobudnutí účinnosti zmien.

Špeciálna prokuratúra posledný deň svojej existencie nezaháľa: Obvinila aj šéfa Úradu vlády Juraja Gedru
Nech sa to sype! Špeciálna prokuratúra obvinila šéfa Úradu vlády Juraja Gedru. Informuje o tom Denník N. Prípad sa týka 70-miliónovej odmeny pre advokáta Bžána. Tak sa zdá, že Špeciálna prokuratúra posledný deň svojej existencie nezaháľa. Po... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Oddelenie závažnej trestnej činnosti na GP SR povedie prokurátor J. Hrivnák

Prokurátor Ján Hrivnák povedie oddelenie závažnej trestnej činnosti na Generálnej prokuratúre (GP) SR. Vedením nového oddelenia ho od 20. marca poveril generálny prokurátor Maroš Žilinka. Hrivnák o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii.

"Presná náplň činnosti ešte nie je určená. Bude tam pridelených šesť prokurátorov z dnešného Úradu špeciálnej prokuratúry, plus dve prokurátorky generálnej prokuratúry," priblížil. Vyjadril ľútosť nad tým, že oddelenie nebude obsadené väčším počtom prokurátorov z končiacej špeciálnej prokuratúry. "Bolo by to možno väčšou posilou pre celý rezort," dodal.

Prípady by mali byť oddeleniu pridelené na základe výnimiek, ktoré vydá generálny prokurátor. "Inak by sme procesne nemohli v tých veciach konať, lebo v zásade sú príslušné (...) krajské prokuratúry," doplnil Hrivnák.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zanikne 20. marca. Prokurátori ÚŠP si v pondelok (18. 3.) prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry SR, kde budú pôsobiť po zrušení špeciálnej prokuratúry. Prípady, kde bola podaná obžaloba alebo kde je návrh na podanie obžaloby, by mali aj naďalej zostať súčasným prokurátorom. Kauzy z prípravného konania budú rozdelené primárne na krajské prokuratúry naprieč Slovenskom.

NAKA obvinila Gyimesiho a košického župana Trnku
Národná kriminálna agentúra (NAKA) pred niekoľkými dňami obvinila bývalého poslanca a súčasného podpredsedu strany Aliancia Györgyho Gyimesiho. Obvinenie pribudlo aj županovi Košického kraja Ratislavovi Trnkovi. Predseda Košického samosprávneho... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik