PRIESKUM: Pellegrini to má vo VAČKU!
19 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Peter Pellegrini je jasný favorit! Kým v prvom kole prezidentských volieb by tesne zvíťazil predseda NR SR a Hlasu Peter Pellegrini, v druhom by sa jeho náskok nad bývalým ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom výrazne zvýšil. Vyplýva to z prieskumu agentúry SANEP pre televíziu ta3.

Už prvé kolo je jasné

V prvom kole by zvíťazil Peter Pellegrini s vyše 35 percentami hlasov. V tesnom závese by sa umiestnil Ivan Korčok, ktorého by podporila tretina opýtaných. Štefana Harabina by volilo 12 percent Slovákov. Nasleduje Igor Matovič a za ním bývalý šéf diplomacie Ján Kubiš s vyše troma percentami hlasov.

Ani nie trojpercentnú podporu by získali Marian Kotleba, šéf Aliancie Kristián Forró a líder národniarov Andrej Danko. Prieskum sa uskutočnil ešte pred Dankovým odstúpením z volieb v prospech Harabina.

Patrik Dubovský by získal 1,9 percenta. Na chvoste by skončili Róbert Švec so ziskom 0,8 percenta a Milan Náhlik so ziskom 0,6 percenta. 

Druhé kolo iba zvýši náskok Pellegriniho

Ak sa bude o novom prezidentovi rozhodovať v druhom kole, stretli by sa v ňom Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Novou hlavou štátu by sa podľa prieskumu stal predseda Hlasu.

Exkluzívny prieskum bol uskutočnený v dňoch 11. až 17. marca 2024 na vzorke 1 735 respondentov. Vychádza iba z hlasov 50,6 percenta rozhodnutých voličov, ktorí sa hypotetických volieb zúčastnili.

Prezidentský duel: HANBA, STRAŠNÁ HANBA! To po tomto Korčok tak veľmi túžil? PO TOMTO VÝPRASKU?
KORČOK VYBUCHOL – PELLEGRINI HO ZOŽRAL ZAŽIVA! Duel, na ktorý sme už všetci nedočkavo čakali. Dvaja najväčší favoriti prezidentských volieb – Peter Pellegrini a Ivan Korčok – sa vôbec po prvýkrát stretli v predvolebnej debate. Z tejto debaty bude... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Väčšina voličov vie, koho chce voliť za prezidenta

Väčšina voličov vie, koho chce voliť v sobotných (23. 3.) prezidentských voľbách. Vyplýva to z dát kontinuálneho prieskumu postoja obyvateľov "Ako sa máte, Slovensko?". V ňom 60,4 percenta respondentov deklarovalo, že sú rozhodnutí od momentu uzávierky kandidátov, a 12,7 percenta sa vyjadrilo, že sa rozhodlo pred pár dňami. Nerozhodlo sa ešte 19,8 percenta opýtaných. Zvyšní respondenti neplánujú ísť voliť.

Medzi voličmi všetkých relevantných politických strán prevažujú rozhodnutí respondenti. Najnižší podiel nerozhodnutých voličov je medzi voličmi strán Progresívne Slovensko, Smer-SD a Hlas-SD. Najviac nerozhodnutých je medzi voličmi KDH a Republiky. Medzi nerozhodnutými prevažujú ženy (26,9 percenta) nad mužmi (15,6 percenta).

Prieskum zisťoval aj postoj respondentov k tomu, čo vidia ako najdôležitejšiu úlohu prezidenta vo vzťahu k vláde. Najviac opýtaných (49,8 percenta) si myslí, že nový prezident by mal s vládou hlavne spolupracovať. Ďalších 35,6 percenta očakáva, že prezident bude vláde najmä protiváhou. Pohľad na túto otázku rozdeľuje voličov opozičných a koaličných strán. Väčšina voličov opozície sa priklonila k protiváhe, koaliční voliči uprednostnili najmä spoluprácu. Prezidenta ako protiváhu k vláde vidia výrazne častejšie muži (40,4 percenta) než ženy (31,1 percenta).

Prezidenta SR si občania doteraz priamo volili päťkrát (FOTO)
V sobotu 23. marca sa uskutoční prvé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky (SR). V prípade, že v ňom žiadny z uchádzačov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, bude sa druhé kolo konať v sobotu 6. apríla. TASR v tejto súvislosti prináša... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Za vlastnosť, ktorou by mal disponovať prezident, najčastejšie respondenti označili, že prezident by mal chápať reálne problémy ľudí. Takmer rovnaký podiel opýtaných by chcel inteligentného a vzdelaného/kvalifikovaného prezidenta. Treťou najčastejšou odpoveďou bolo, že prezident by mal byť slušný a bezúhonný.

Prieskum realizovali od 11. do 15. marca na vzorke 1000 respondentov. Ide o sériu prieskumov, ktoré iniciovala prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik