PRIESKUM Česi a Slováci o svojich vládach: FIALA POHOREL U VLASTNÝCH!
19 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Ako vyplýva z exkluzívneho prieskumu spoločnosti SANEP, takmer šesťdesiat percent Čechov nesúhlasí s rozhodnutím premiéra Petra Fialu (ODS) so zrušením tradičných medzivládnych stretnutí najvyšších predstaviteľov oboch krajín (57,1 %), informuje portál cz24.news.

Opačný názor potom zdieľa tretina obyvateľov Českej republiky (33,4 %). Necelá desatina respondentov nemá v tejto otázke jasno (9,5 %). Na Slovensku je nesúhlas s rozhodnutím českej vlády ešte väčší – s rozhodnutím o zrušení tradičných medzivládnych konzultácií nesúhlasia takmer dve tretiny Slovákov (64,1 %). Štvrtina obyvateľov Slovenskej republiky naopak s týmto krokom českej vlády súhlasí (25,8 %)
 
 
Prieskum sa ďalej zameral na to, ako Česi a Slováci vnímajú to, že krátko po zrušení česko-slovenských medzivládnych konzultácií na základe rozhodnutia vlády ČR prijal premiér Petr Fiala na oficiálnej návšteve lídra slovenskej opozičnej strany Michala Šimečku. 
 
Až 52,6 percent ľudí z Českej republiky sa domnieva, že sa jedná o hrubú diplomatickú a politickú chybu vlády. 6,9 percent respondentov v tom potom vidí snahu českej vlády ovplyvniť priebeh nadchádzajúcich prezidentských volieb na Slovensku. Necelá tretina obyvateľov potom s prijatím lídra opozičnej strany súhlasí (29,1 %). Na Slovensku je situácia odlišná. Za hrubú diplomatickú a politickú chybu označilo rozhodnutie českého premiéra Fialy prijať slovenského opozičného lídra Michala Šimečku 47, 1 percent Slovákov a štvrtina je tiež presvedčená, že ide o snahu ovplyvniť priebeh nadchádzajúcich prezidentských volieb (25,3 %).
 
 
 
Fiala u Čechov pohorel
Výsledky prieskumu tiež ukázali, ako hodnotia Česi a Slováci premiérov svojich krajín v tom, ako obhajujú národné záujmy svojich krajín. Z aktuálneho prieskumu je zrejmé, že český premiér Petr Fiala u vlastných občanov pohorel. Že Petr Fiala obhajuje dostatočne národné záujmy svojej krajiny uviedlo 30,4 percenta Čechov, zatiaľ čo slovenského premiéra Roberta Fica kladne ohodnotilo 60,7 percenta obyvateľov ČR. Slováci ohodnotili svojho premiéra ešte lepšie. Že Robert Fico obhajuje národné záujmy Slovenska viac ako Peter Fiala záujmy Českej republiky si myslí skoro sedemdesiat percent obyvateľov Slovenska.
 
 
Prieskum sa tiež zameral na to, aký postoj by ľudia v Českej republike a na Slovensku očakávali od svojich vlád vo vzťahu k vojne na Ukrajine. Takmer dve tretiny Čechov si myslí, že by Česko nemali ďalej dodávať na Ukrajinu zbrane (63,4 %) a vyše sedemdesiat percent ľudí si myslí, že by mala vláda podporiť začatie mierových rokovaní (70,3 %). Na Slovensku je situácia podobná. Sedemdesiat percent Slovákov nechce ďalej dodávať na Ukrajinu zbrane (70,6 %) a dokonca osemdesiat percent Slovákov by si prialo, aby ich vláda podporila začatie mierových rokovaní (80,1 %).
 
 
 
 
 
 

 

Vyššie uvedený exkluzívny prieskum spoločnosti SANEP bol vykonaný v dňoch 11. – 17. marca 2024 na vybranej skupine v súhrne (N1) 1.500 opýtaných, ktorí predstavujú reprezentatívnu vzorku obyvateľov ČR vo veku 18+ rokov a na vybranej skupine v súhrne (N2) 1.200 opýtaných , ktorí predstavujú reprezentatívnu vzorku obyvateľov SR vo veku 18+ rokov.

Čaputová nerozumie svojmu národu, ale rozumie krokom českej vlády
„Mám pocit, že žijem v krajine, ktorej nerozumiem,“ – povedala v minulosti rozhorčená prezidentka Zuzana Čaputová. Dnes povedala, že rozumie rozhodnutiu českej vlády. Jasný signál- jej čas sa kráti. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok... Čítať ďalej
18 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik